Ce vor striga sâmbătă demonstranții?


Circulă, de câteva zile pe internet, o copie de pe foaia cu instrucțiuni pe care a primit-o o organizație județeană a PSD, în vederea mitingului de sâmbătă. Cum care miting? După ce a amenințat, încă de anul trecut, că aduce un milion de oameni în Piața Victoriei, ca să-i învețe minte pe tefeliști (termen peiorativ, născocit de simpatizanții puterii, pentru sintagma „tineri frumoși și liberi”, respectiv protestatarii #rezist sau și din alte grupări antiguvernamentale) cum se face un protest, partidul de guvernământ organizează o manifestare de susținere (?!? – inițial a fost anunțată ca protest) a „statului de drept” și a guvernului. Nici vorbă despre milion, se scontează pe cel mult câteva zeci de mii.

Despre asta este foaia de instrucțiuni. Să aibă cămăși albe, să fie organizați pe grupe și detașamente, să aibă cocarde în piept și pancarte mobilizatoare, stegulețe în mâini și, în general, întregul arsenal de pe vremea fostelor manifestații de 1 mai și 23 august, de pe vremea comunismului. Pare ridicol, de altfel rețelele de socializare s-au umplut de glume – atât de multe încât deja se fac top-uri cu glumele referitoare la manifestația PSD („cu șefi de grupe, de detașamente, îmbrăcați cu cămăși albe, cred că ăștia din PSD nu vin la protest ci să depună jurământul de pionier”; „Viorica Dăncilă va cere demisia premierului României”; ș.a.) , însă nu e de râs. Mitingurile sunt forme de protest sau de solidaritate. În oricare dintre cele două ipostaze, întrunirea – asociată cu cheltuieli enorme de transport și hrană, fără cea mai mică urmă de transparență, nimeni nu știe cine și din ce va plăti acest circ – este complet inutilă.

Este mai presus de orice imaginație ca membri ai guvernului sprijiniți de parlamentari ai puterii să protesteze la adresa propriei guvernări. Și mai absurd este ca aceiași să facă un miting de solidarizare cu un guvern și un stat pe care nu le atacă nimeni. Ba pe care îl călăresc cum le vine la mână, dovadă ultimele decizii ale CCR, ultimele acte votate în Parlament sau cele mai recente „măsuri” aprobate în guvern. Ghilimelele în acest caz sunt obligatorii, fiindcă ceea ce adoptă guvernul de la o vreme nu sunt măsuri reale ci cârpeli stângace ale trio-ului Shaidehh-Teodorovici-Vâlcov, care masacrează economia cu fiecare nouă prostie comisă. Doar comuniștii, în 1947, 1968 sau 1989 au mai făcut „mitinguri de susținere”. Ultimul le-a fost fatal, dar urmașii lor fie au chiulit în masă de la orele de istorie fie le țin minte doar pe cele falsificate de la „Ștefan Gheorghiu”.

Deși prostia monumentală, care este atribuită majorității membrilor guvernului, se întâlnește în acest caz cu hoția și corupția, desfășurarea și fixarea mitingului pentru sâmbătă 9 iunie nu este doar atributul inconștienței celor care se supun ca oile unei procesiuni pe care n-o înțeleg ci are semnificații mult mai concrete. Cu doar o zi înainte, pe 8 iunie, judecătorii ÎCCJ vor anunța sentința în „dosarul Bombonica”. La ultimul termen de judecată, procurorul de şedinţă a cerut pentru Liviu Dragnea pedepse orientate spre mediul prevăzut de lege, respectiv 7 ani și 6 luni închisoare pentru instigare la abuz în serviciu şi 2 ani și 6 luni pentru instigare la fals intelectual. Nu pot să nu mă gândesc, în situația asta, la ce fel de turnură va lua mitingul în 9 iunie în raport cu decizia ÎCCJ? Ce se va întîmpla dacă Dragnea va fi condamnat? Dar dacă va fi achitat? Ce potrivire de termene! Incredibil, nu-i așa? Probabil, organizatorii vor fi nevoiți să vopsescă pancartele (și nu „pancarde”, cum greșit este înscris în memo-ul PSD) în noaptea de vineri spre sâmbătă, fiindcă astăzi cu siguranță nu știu încă ce vor avea de strigat.

Trebuie să întrezărim, ca de fiecare dată în ultimele 18 luni, printre perdelele groase de fum pe care guvernanții le aruncă în jurul lor, mai ceva ca Prâslea cu peria de la Sfânta Vineri. În realitate, ne confruntăm, din nou, cu aceeași spaimă atavică de pușcărie a unor hoți dovediți, precum și a celor în devenire care îi întovărășesc în fărădelegi. Desigur că nu are vreo importanță cum se numește managerul general al DNA, procurorul-șef al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, șefii instituțiilor de forță și nici chiar, la rigoare, președintele țării. Decât dacă cei care pun mâna pe putere, indiferent de context, intenționează să fure. Și nu oricum și nu orice, ci totul. Altfel nu se explică această goană furibundă împotriva ordinii de drept, atacarea persoanelor din țară care încă rezistă asaltului și interminabilele litanii la adresa instituțiilor internaționale care îi condamnă vehement pe infractori (banda Dragnea este învinuită acum, cu subiect și predicat, și de GRECO).

În toate aceste nu este vorba nici despre modificarea Constituției fără referendum, căci CCR asta încearcă să facă, nici despre Kövesi și DNA, nici despre îngenunchierea Curții de Conturi, transformată într-un fel de pudel al PSD, nici despre modificarea grosolană a normelor în achizițiile publice, care permit primarilor aproape orice fel de golănii (pentru care, potrivit vechii legislații, ar fi fost arestați imediat), nu mai este vorba nici despre nesfârșitul atac la Pilonul II de pensii fiindcă guvernul nu mai are bani de salarii (citește mită pentru activul bugetar), ci despre o singură cauză: va intra țara definitiv și irevocabil în stăpânirea infractorilor sau cumva, prin cine știe ce minune, va scăpa?

Editorial Monitorul de Botoșani 06 06 18Categorii:Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: