Un grup de parlamentari PSD au depus în Senat o inițiativă legislativă de modificare a două legi electorale:
Legea 370/2004 privind alegerea președintelui României
și
Legea 33/2007 – pentru Organizarea și desfășurarea alegerilor pentru parlamentul european
Fără a avea pretenția unei analize perfecte, eventualele erori fiind determinate de modul extrem de greoi în care poți citi comparativ textul legii în vigoare cu cel nou (nefiind depus pe coloane comparative), am analizat modificările Legii 370/2004 – alegerea președintelui României.
Cele mai importante modificări:
- Eliminarea justiției din anumite etape ale procesului electoral (justiția fiind un garant al neutralității desfășurării unui proces electoral corect și legal). Înlocuirea Judecătoriei și Tribunalelor cu Instituția Prefectului (organ politizat, repezentantul Guvernului în teritoriu) în anumite etape ale procesului electoral va duce la abuzuri întrucît prefectul este reprezentatul Guvernului în teritoriu. – Art. 19 pct. f și art. 20 din vechea lege sunt modificate astfel încît buletinele nule și cele contestate nu se mai predau Tribunalului (ca în vechea lege) ci instituției prefectului. La fel și dosarele cuprinzînd listele electorale utilizate precum și celelelate documente deținute. Este înlăturată așadar justiția din această fază a procesului electoral;
– În legea veche birourile secției de votare primeau 2 exemplare ale listelor electorale, acum vor primi doar una (fiind eliminată lista care era la dispoziția alegătorilor pentru consultare). Birourile secțiilor de votare locale predau toate materiale rezultate în urma votului (buletinele de vot întrebuințate și necontestate, precum și cele anulate, ștampilele și celelalte materiale utilizate în desfășurarea votării) birourilor electorale județene – în legea veche se predau la judecătorie. (a se vedea modificarea art. 24) - Înlocuirea unor termeni din legea veche (”se propune” cu ”se susține”, ultimul mi se pare a fi un termen mai restrictiv. Alianțele electorale pot doar susține un candidat, nu îl pot propune ( a se vedea modificarea la art. 4 alin. 2 cu art. 2 pct. c raportat la art. 6 alin 1)
- Primarii nu mai au responsabilitate în alcătuirea și reactualizarea listelor permanente. Proiectul este vag în ce privește listele electorale: se întocmesc ”pe țară”. Nu mai există nici dreptul alegătorului de a putea verifica dacă este pe listă sau dacă înscrierea lui este corectă. Dispare și dreptul de a te plînge dacă sunt omisiuni, erori, lipsuri în listă și obligația de a fi soluționată plîngerea de către Primar printr-o decizie ca și dreptul de a face contestație la instanță dacă nu-ți convine dispoziția primarului. (a se vedea modificările art. 7 coroborat cu abrogarea art. 8). Eliminarea Primarilor din alcătuirea și reactualizarea listelor lasă (chiar dacă legea nu spune în mod clar) această responsabilitate la mîna Ministerul Afacerilor Interne – condus de un om politic.
- Nu mai există obligativitatea în legea nouă ca buletinele și celelalte materiale electorate să fie păstrate în încăperi încuiate și sigilate. (modificarea la art. 34). Pe cale de consecință pare că buletinele de vot pot și ținute în orice condiții
- Sunt introduse anumite interdicții referitoare la modul în care își fac campanie candidații care practic le limitează dreptul de a-și ataca contracandidatul (a se vedea modificarea art. 37: sunt interzie mesaje de incitare la intoleranță sau acțiuni de defăimare)
- Birourile locale și județene nu mai soluționează plîngerile. Practic se reduce la zero rolul lor în materie de plîngeri, rămînînd o singură cale de atac: plîngerea la BEC, fapt care va îngreuna posibilitatea de a sesiza nereguli în desfășurarea procesului electoral. (a se vedea modificarea la art. 42)
- Este abrogată litera c din art. 48 care stabilea că este interzis ca listele electorale să comperte modificări, ștersături. Per a contrario, rezultă că ele vor fi admise?
CONCLUZII:
Sub borurile unei pălării largi, elegantă și la modă, PSD introduce șopîrle otrăvitoare.
– Control politic asupra alegerii președintelui de la alcătuirea listelor de către Ministerul Afacerilor Interne pînă la Prefectul care înlocuiește justiția în anumite etape ale procesului electoral
– Reducerea drepturilor alegătorilor de a contesta nereguli (sau îngreunarea procedurilor)
– Scoaterea sistemului juridic din anumite etape ale procesului electoral și înlocuirea lui cu instituția prefectului (instituție politizată).
Se pregătește oare PSD de o mare fraudă la următoarele alegeri prezidențiale? Întrebarea pare legitimă dacă avem în vedere faptul că Președintele a rămas ultimul bastion care a împiedicat PSD în cei doi ani de guvernare să treacă prin Parlament legile justiției – prin care infractorii politici scapă de sub amenințarea dosarelor penale și a sancțiunilor aferente.
Rămîn de analizat și modificările la legea 33/2007 (pentru Organizarea și desfășurarea alegerilor pentru parlamentul european) pentru a identifica șoprîlele introduse de PSD.
Pe larg, modul de analiză pe fiecare articol:
modificare legea electorala alegeri prezidentiale
Categorii:Politica în cuvinte
Se pregătește noua dictatură?!
Nu știu. Eu doar analizez