De ce este brambureală în guvern


După ce anul trecut Departamentul „Centenarul Unirii” din Guvern a fost desființat și transformat în direcție în cadrul Ministerului Culturii (și Identității Naționale – sic!), acum ministrul în funcție, actorul George Ivașcu – probabil singurul demnitar din cabinet care are cât de cât legătură cu domeniul pe care-l păstorește, a decis să-l descăpățâneze. Asta după ce a descoperit că direcția era condusă de un fotbalist ratat și că personalul ei se compune din foști frizeri, instalatori și mecanici auto. Meserii onorabile, jos pălăria pentru cei care nu le fac de râs, dar evident fără vreo altă legătură cu prezența în guvern afară de relațiile de rudenie, amor sau mici obligații față de vreun baron local.

Paul Claudiu Cotîrleț, directorul demis, a fost șef de cabinet al senatorului Niculae Bădălău, după ce a candidat fără succes la primăria din localitatea sa natală. Este doctor in istorie, titlu obținut cu teza „Politică, fotbal și diplomație în Peninsula Balcanică 1896-1933”, iar din 2012 este absolvent al Colegiului Național de Apărare, după un curs destinat „ofițerilor cu gradul de colonel/similar și experților civili care ocupă sau urmează să ocupe funcții de conducere la nivel înalt”. Traseul descris mai sus este în scurt exact calea de urmat pentru a ajunge într-un guvern PSD. Așa au funcționat toate cabinetele de vreo 8-10 ani încoace, cu excepția notabilă a Cabinetului Cioloș. Ce urmează este hazliu: a căzut Bădălău în dizgrație, marș afară și cu toate pilele lui. Dacă am fi fost cu 200 ani în urmă, probabil că luni, după congres, gâdele i-ar fi scurtat de cap pe toți oponenții marelui șef.

Niciun moment după demisia lui Dorel Șandor (fost prorector al Universității Petre Andrei din Iași și primul șef al departamentului), nu a contat că sunt sute de proiecte depuse și nerezolvate (peste 200, după știința mea), nici că oamenii așteaptă în județe un verdict, ca să știe dacă se pot apuca de organizare sau nu. Nu contează, până la urmă, nici măcar Centenarul decât în măsura în care mai pot fi oferite câteva sinecuri slugilor obediente sau dacă din proiectele care vor fi aprobate mai pot fi sifonați ceva bani.

Doar vorbe mari și complet golite de conținutul faptelor, ca la congresul PSD de sâmbătă, pe acest subiect: „am convocat Comitetul Interministerial dedicat pregătirii Centenarului … am cerut o implicare interministerială … este un proiect de țară … Ministerul Culturii a prezentat o analiză a stadiului proiectelor incluse în programul Centenar … Ministrul Culturii a anunțat o serie de măsuri care au ca scop eficientizarea departamentului centenar … dorim ca în anul centenar să prezentăm tot ce avem mai bun” – a spus miercurea trecută premierul Dăncilă, în ședința de Guvern.

„Măi, uite, chiar se ocupă” îți vine să spui, luând o mină serioasă, e totuși o sărbătoare mult prea importantă, nu-i așa? Și afli că nu-i așa, pe protejatul Cotîrleț și pe gașca lui de prieteni nu i-ar fi deranjat nimeni vreodată dacă protectorul lor nu ar fi avut proasta inspirație să se pună de-a curmezișul cu șeful.

Situația este aceeași în toate ministerele. Ultimul exemplu este cel al numirii în funcții de secretar de stat a fiilor lui Dumitru Buzatu (șef PSD Vaslui) și Ioan Munteanu (lider PSD Neamț). Astfel devine evident cui se datorează brambureala din guvern. Dacă acceptăm că miniștrii, numiți pe criterii politice, nu trebuie să fie specialiști în domeniul respectiv, rezultă că cineva din minister ar trebui să se priceapă. Cine, beizadelele, amantele și obligațiile de partid? Niciodată.

Și atunci, să te miri când citești stupefiat declarația lui Marko Bela, fostul șef al UDMR, cu privire la Centenar? „Oare noi, ungurii, pe lângă faptul că am recuperat o parte, nu totul din acele drepturi și bunuri care ne-au fost luate, foarte exact ce ar trebui să sărbătorim? Să sărbătorim acele promisiuni de la Alba Iulia care nu s-au ținut până în ziua de astăzi?” Nu comentez dacă are dreptate sau nu, este ipocrit și el ca orice politician – fiindcă UDMR a fost parte din mai multe guverne.

În Ardeal, acest subiect are conotații cu mult mai sensibile decât în restul țării, dar dacă iei în considerare lipsa intercomunicării facile între provincii, dezvoltarea lor revoltător de inegală și milioanele de oameni care fug din toate regiunile ca apucații, constați că ajungi să te întrebi ca ungurii: ce anume sărbătorim și, mai ales, cum? Răspunsul nu-i greu de intuit, în toți anii de după Revoluție majoritatea manifestărilor patriotice au fost însoțite de huiduielile taberei care nu era la putere, de contestări, de insulte și de tot felul de reacții imposibil de văzut la alte popoare.

Așa devine de înțeles de ce suntem înconjurați de perdele de fum și ținte false. Toți cei cu oarecari atribuții de decizie evită din răsputeri dezbateri serioase privind mersul țării. Tot sfârșitul săptămânii trecute a fost ocupat cu parodia de congres PSD, la care nu s-a întâmplat nimic altceva decât că Dragnea și-a pus preferații în funcții apropiate și a scos-o în lume pe demoazela care-i susține moralul. În aceleași zile a avut loc și o întrunire a Consiliului Național al PNL, în urma căruia tot ce poate fi reținut este îndemnul lui Orban ca pe plan local fiecare șef penelist să ridice parul la șeful local pedeserist.

Asta-i tot ce au făcut politicienii pentru țară într-o săptămână? Da.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani, 12 03 18Categorii:Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: