Cine deține controlul în tandemul de la vârf?


Unde te uiți, ce asculți, ce citești, dau năvală peste tine știri puhoi care vehiculează aceleași 3-4 nume de la vârful conducerii PSD, întotdeauna opuse președintelui Johannis, DNA și diverselor instanțe de judecată, cel mai adesea ÎCCJ. Foarte rar și doar în addenda apare și numele celuilalt corifeu al coaliției care guvernează, Călin Popescu Tăriceanu. Or, dacă numele lui Dragnea a apărut de multe ori în asociere cu diverse centre de putere – de la Kremlin, Tel Aviv și Washington până la, mai nou, SRI-ul autohton – capitalizând întreaga aversiune populară pentru măsurile economice aiurite și războiul cu justiția, Tăriceanu a fost mereu trecut cu vederea. A fost catalogat drept dandy și a intrat în folclor mai mult datorită numeroaselor sale căsătorii, isprăvilor moto sau declaraților hazlii.

În realitate, personajul politic Tăriceanu are o istorie lungă, care începe imediat după revoluție, el fiind unul dintre protagoniștii spargerii PNL istoric în tot felul de aripi, risipire care era să-i coste pe liberali însăși propria lor existență. Lansarea în linia întâi a scenei politice de pe Dâmbovița a însemnat și lansarea în afaceri pentru fostul manechin și asistent la Facultatea de Hidrotehnică. A devenit ministru al industriilor și comerțului, în Cabinetul Ciorbea, taman în perioada în care s-au pus temeliile marilor afaceri din energie. În acei ani, contractul de retehnologizare al Porților de Fier I a fost atribuit fără licitație de ministrul Tăriceanu unei firme Sulzer Hydro AG, care s-a transformat apoi în VA Tech Hydro și a devenit cunoscută pe plan intern pentru contractele obținute în domeniul energetic de patronul său, Bogdan Buzăianu.

Acest a fost doar începutul. Fiindcă în plan personal, în acest mandat ministerial aproape anonim, Tăriceanu și-a consolidat afacerile. Radio Contact, aflat atunci în proprietatea sa, a devenit o reţea care împânzea ţara iar ATS, firma prin care Tăriceanu reprezenta Citroen în România, a prosperat până la a deveni furnizorul flotei auto al Poștei, caz niciodată investigat. Probabil o fi fost corect de la un capăt la altul. Perioada care a urmat, 2001-2005, în care PNL a activat fie susținând în Parlament guvernul minoritar al lui Adrian Năstase, fie făcând opoziție în Alianța DA, l-a plasat pe Tăriceanu în anonimat total. Fără inițiative legislative, fără prezență publică și la capătul căreia și-a vândut rețeaua radio unui coleg de partid.

Schimbarea la față, sau mai bine zis devoalarea adevăratei apartenențe politice, s-a produs abia după 2005. Numit premier, în fruntea unui guvern care anunța prin program măsuri eminamente de dreapta, Tăriceanu s-a conformat o vreme discursului liberal, până în momentul în care s-a plasat în opoziție față de președintele de atunci, Traian Băsescu. Din acel moment, când a refuzat să demisioneze pentru a determina alegeri anticipate, Tăriceanu renunță la brandul care îl consacrase și rămâne în fruntea unui unui guvern minoritar PNL – UDMR, susținut de PSD.

În paralel, o serie de afaceri, care mai de care mai tulburi, aruncă umbre niciodată deslușite asupra starului politic (pseudo)liberal. În 2007, un dosar în care erau vizate grave prejudicii imobiliare aduse Poștei Române (iar Poșta) se lasă cu condamnări pentru miniștrii Tudor Chiuariu și Zsolt Nagy, însă premierul în funcție, care-și pusese semnătura pe actul incriminat, scapă nevătămat. După numai un an, izbucnește scandalul „Sterling”. În ultimele zile ale mandatului, mai precis în 12 noiembrie 2008, Guvernul Tăriceanu a emis Hotărârea nr. 1446 prin care petrolul și gazele din jurul Insulei Șerpilor au fost concesionate firmei Midia Resources SRL, cu un capital social de doar 200 de lei, fără sucursale, fără administator, fără angajați și cu cifră de afaceri zero în 2007. Astăzi, după 11 ani, aflăm că gazele de acolo vor merge în Ungaria. Nimic nu este întâmplător, nu-i așa?

De ce spun asta? Fiindcă au apărut nenumărate relatări, doar în presă ce-i drept, niciodată materializate în vreun dosar de urmărire care să fi ajuns la cunoștință publică, despre legături ale președintelui actual al Senatului cu diverși reprezentanți ai autorităților Republicii Ungare în România, între care și un oarecare Rudas Erno, spion dovedit, expulzat din țară pe vremea comuniștilor tocmai din această cauză. Din acest punct de vedere devin explicabile tot felul de cedări neașteptate către UDMR sau Ungaria din partea autorităților române în mandatele Tăriceanu, de la reprezentarea simbolică a „Ţinutului secuiesc”, segregarea etnică a UMF Târgu Mureş şi până la cedarea averii Fundaţiei Gojdu (finalizată mult mai târziu), estimată la mai multe miliarde de euro, statului ungar.

N-o să mai detaliez cum același Tăriceanu a făcut praf banii din privatizările mandatului său, cu aceeași schemă pe care a reînviat-o acum Dragnea (oare a cui o fi fost ideea?), respectiv un Fond Național de Dezvoltare. Am să spun însă, pentru că această știre nu a făcut turul televiziunilor, că mai multe filiale PSD, PMP și PNL au semnalat la centru faptul că Tăriceanu negociază deja, cu oricine se arată disponibil, o nouă majoritate parlamentară, în caz că Dragnea își pierde poziția. Aș pune pariu că șeful Senatului va pica din nou în picioare. Și atunci, mă întreb cine deține cu adevărat puterea în acest tandem care a dus România de râpă în mai puțin de un an.

Editorial, Monitorul de Botoșani, 09 03 18.Categorii:Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: