Perdele de fum


Este dificil de trăit România pentru persoanele care vor să-și organizeze viața după informații reale, astfel încât să poată lua decizii adecvate realității. Ferice de cei care și-au fixat televizoarele pe unul dintre canalele de filme, de cei care folosesc rețelele de socializare doar pentru comunicare amiabilă, de cei care își folosesc timpul liber pentru discuții cu familia și prietenii, lectură, audiții muzicale sau sport. În fine, ferice de cei care știu de unde și cum să se informeze.

Fiindcă ceilalți sunt dominați de impresia că întreaga țară se află în plin război, sub un asediu interminabil. Este adevărat că la vârf se desfășoară lupte pe viață și pe moarte însă cu totul anormal este că acestea, în loc să-i afecteze doar pe cei implicați, fac victime în părți destul de importante ale populației. Fără să aibă prea mari cunoștințe în drept, economie, științe sociale sau administrație, marea masă a celor manipulați s-a împărțit în tabere și combate cu înverșunare soarta unor infractori, aflați vremelnic în funcții de conducere.

În realitate, dincolo de perdelele de fum cu procurori, guvernanți agramați și parlamentari veroși, lansate de moderatori isterizați, situația stă cam așa: a încetinit brutal și nejustificat creșterea economică, au crescut dobânzile, a crescut inflația, s-a devalorizat leul, deficitul de cont curent aproape s-a dublat iar investitorii retrag sume masive din țară. Cu consecințe imediate pentru oamenii obișnuiți: creșterea ratelor, a facturilor, scumpirea mâncării, a carburanților și a medicamentelor. Toate astea în anul celei mai mari creșteri economice de după 1989. În afară de bulversarea economiei, neștiința, prostia și slugărnicia celor care s-au aliniat în spatele infractorilor au făcut praf și cele mai importante domenii în care statul interacționează cu cetățenii săi, învățământul, sănătatea și fiscul.

După ce elevii mici s-au trezit în fața unui manual unic, de-o incongruență și superficialitate înspăimântătoare (la asta asociațiile de părinți, care excelează în strânsul banilor pentru „doamna”, nu prea am auzit să fi comentat), acum elevii mari s-au trezit puși cu forța în fața unei situații incredibile: să susțină probe din examenul de bacalaureat înainte de a fi declarați absolvenți, așa cum prevede legea. Aici nu mai este vorba despre prostia și tupeul unanim recunoscute ale fostului ministru Pop, autorul acestei măsuri, ci ale unui întreg șir de subalterni, din minister și inspectorate. Pur și simplu, nimeni din ierarhia oficială nu a reclamat ilegalitatea vizibilă din avion. Teamă, prostie, lașitate? Toate la un loc.

În sănătate situația a devenit strigătoare la cer: peste 30 de decese la persoane diagnosticate cu gripă. Oficialii din minister se ascund după fustele dnei premier și susțin că țara nu se confruntă cu o epidemie. Ba mai mult, dau vina pe cetățeni, că nu se vaccinează. Adevărul vine ca tramvaiul peste ei: ultimele cazuri au fost consemnate la persoane vaccinate. Au trecut, în grabă, câteva spitale în carantină, au ordonat trieri în școli și au cerut farmaciilor aprovizionarea suplimentară cu antigripale (pe care populația săracă, cea mai expusă, să le cumpere cu ce?!?). Dar nu, nu avem epidemie.

La fisc, Banca Mondială, cea care finanțează procesul de reformare al ANAF, avertizează că procesul s-a blocat imediat după prima etapă a achiziției sistemului de management al veniturilor bugetare, finalizată în octombrie 2017. În raportul remis de BM Ministerului de Finanțe scrie explicit că „proiectul s-a blocat din cauza lipsei de angajament politic față de reforme”. România este acea țară din UE care colectează cele mai mici venituri ca procent din PIB, înregistrează cel mai mare declalaj la colectarea TVA și în care fiscul nu reușește de 10 ani să unifice toate informațiile deținute despre contribuabili.

Ei, cele trei de mai sus or fi probleme inportante pentru țară? Nu, importantă pare să fie doar permanenta harță cu justiția, pigmentată cu suculente scene de alcov, a unui grup de câteva zeci de persoane (susținute de alte câteva sute – cu toții îmbogățiți ilicit din angajamente cu statul). Hai să vedem lucrurile așa cum sunt, să înțelegem ce contează cu adevărat, dincolo de pieptenii pe care ceata de hoți îi tot aruncă în calea justiției.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 17 02 18Categorii:Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: