Ce fel de regim o mai fi și ăsta?


De ce era nevoie de harababura asta legislativă, care întoarce țara cu fundul în sus? Nicio guvernare socialistă sau social democrată nu a mai făcut asta până acum. Pe vremea lui Văcăroiu coloșii industriali comuniști s-au prăbușit rând pe rând, dezvoltarea a fost zero iar țara a încremenit pur și simplu, acumulând datoriile uriașe care aveau să dea guvernul țărănist peste cap. Pe vremea lui Năstase a început redresarea iar în cea a lui Ponta am reușit cumva să o luăm din loc, chiar dacă furturile și greșelile au continuat. Numai Dragnea a dat-o cu oiștea-n gard din chiar prima lună, după care a mers din rău în mai rău. Dacă precedentele au fost măcar suportabile, atunci asta de acum de ce nu este?

Cu toate găștile care s-au perindat pe la Palatul Victoria, cu toate manevrele lor întru îmbogățirea rapidă a clanurilor pe care le reprezentau, niciuna nu a îndrăznit să abată parcursul european al țării, niciuna nu a atentat la sistemul de alianțe în care ne-am așezat, niciuna – cu excepția intervenției brutale a lui Iliescu din zorii democrației – nu a bulversat întreaga societate așa cum a făcut-o acest grup condus de un tâlhar dovedit. Nu l-a obligat nici vreo conjunctură internațională cumplită pentru țară, nici vreo răscoală internă, nici vreo trădare neașteptată a boierilor care l-au înscăunat, nici măcar – din ce se știe până acum – vreo boală ascunsă, cum s-a mai nimerit să aibă câte un conducător prin istoria noastră. Și atunci?

Legile justiției – da, o mare parte dintre modificări erau necesare pentru armonizarea cu deciziile CCR, cu noi prevederi ale legislației europene, cu unele sentințe de la CEDO. Cum procedează grupul condus de infractori și urmăriți penal? Pe lângă cele cu adevărat necesare, mai introduce câteva, menite să-i facă scăpați pe membrii săi. În cele din urmă, se dovedește că doar acestea din urmă îi interesează, la restul sunt gata să renunțe, arătând clar că au fost propuse doar pe post de scăzământ la negociere. Cu cine? Cu o mare parte a societății românești și președintele, cu Bruxelles-ul, cu Washington-ul, cu ambasadele și liderii a câteva zeci de țări, cu Interpolul, cu FBI, cu oricine le contestă. Că, nu știu cum naiba, toți s-au prins de „schema Dragnea” și cer renunțarea imediată la adoptarea pachetului propus. Sigur, trebuie să fie o conspirație mondială antiromânească, nimeni nu vrea să înțeleagă că nouă ne plac lotrii.

Serviciile și statul paralel – da, am scris nu odată că avem cele mai numeroase și bine plătite servicii secrete pe cap de locuitor, că s-au înșurubat în toate domeniile vieții publice ba și în cele ale vieții private, că abuzează de influență pentru căpătuiala șefilor lor, întocmai ca politicienii. Cum procedează grupul condus de infractori și urmăriți penal? Încearcă să și le subordoneze, nu să le diminueze influența, de multe ori malefică, ci doar să le schimbe macazul. Dărâmă SRI, SIE, SPP, DIPI nu ca să le reformeze ci doar ca să-i pună pe „ai lor”, cu bugete chiar mărite, cu forță de penetrare și mai mare și fără să schimbe o iotă din aberațiile care permit serviciilor să facă bani dacă nu ilegal cel puțin imoral.

Finanțele – da, am scris nu odată că sistemul fiscal românesc este inegal, cu una dintre balanțe puternic înclinată către stat, sufocat de birocrație, de incompetență și dominat de optica aceea de reminiscență comunistă: toți sunteți niște evazioniști, doar că noi nu v-am prins încă. Cum procedează grupul condus de infractori și urmăriți penal? Dă totul peste cap ca să-și mărească masa de manevră. Are nevoie disperată de bani, ca să-și fidelizeze susținătorii dar mai ales rețeaua de potentați locali, cea care îi asigură perpetuarea la putere. Prin urmare, toată această bulversare fără precedent – de nimeni nu mai știe ce salarii să dea, ce fel de declarații să depună și cum să le completeze – are o singură consecință: cresc considerabil veniturile centralizate ale statului. Acest din urmă atribut are o importanță capitală: centralizate. Asta înseamnă că distribuirea stă în pixul șefului și că cine mișcă în front este imediat tăiat de la rație. La atât se rezumă revoluția fiscală făcută de acest grup. Cum, pe lângă șefi, se mai aleg și cei mici cu ceva mărunțiș, iaca – au și susținere populară.

Așadar, până la urmă, ce fel de regim trăim? Nu e social-democrat – să niveleze prăpăstiile create de un eventual sistem excesiv de liberal, de care nici măcar nu am avut parte vreodată, nu e nici liberal – să sprijine întreprinzătorii, nu e nici iliberal – cum e moda acum în estul și centrul Europei, ca răspuns la stupidul post-adevăr care a dus America și vestul Europei într-o fundătură, nu e nici fascist, nici comunist, nici măcar liber schimbist. Nu este nici autarhie, nici autocrație, nici cleptocrație, nici măcar idiocrație – cum îi spun unii. Pare să fie un fel de haiducie (că doar capii vin din „pădurea întunecată”), în care ceata, bine sfătuită de iscoade de pe lângă domnie, scapă mereu în ultima clipă. Și în care necazul celor care înțeleg cât de cât ce se întâmplă este că potera nu numai că nu se vede dar nici măcar nu arată că ar vrea să-i prindă.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 10 02 18Categorii:Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: