Înspre o dezintegrare rapidă


Anul centenarului Marii Uniri ne găsește în cea mai cumplită dezbinare de la Mineriada lui Iliescu încoace. Același Iliescu, și astăzi președinte de onoare al principalului partid de guvenământ. La aniversarea Micii Uniri în loc de Hora Unirii, în centrul Iașului s-a jucat cu foc Hora Hulirii. Cu doar câteva zile înainte, un grup de ieșeni a dat publicității o Proclamație în 10 puncte, care cere repartizarea per capita a fondurilor de investiții, infrastructură nord-sud și est-vest precum și reparațiile istorice pe care Bucureștiul le-a promis moldovenilor la 1859, niciodată achitate. Nici ardelenii nu-s mai prejos, în Transilvania se înmulțesc organizațiile care cer fie federalizarea, fie o autonomie lărgită, ba unii vorbesc pe față despre intenții de secesiune. Toate acestea fără vreo legătură cu eventuale ingerințe ale iredentismului maghiar, oricum mult diminuate. Cum s-a ajuns aici, în numai un an?

Programul electoral datorită căruia PSD a câștigat alegerile parlamentare din 2016 a reprezentat cea mare vânzare de iluzii din istoria recentă a Românei. În umbra acelui program, PSD a derapat vijelios înspre adevăratul scop: acumularea întregii puteri, devalizarea bugetului și anihilarea justiției, justificând orice decizie politică ilegitimă prin aritmetica electorală. Acest comportament a creat în societate o stare de profundă neîncredere și confuzie. În prim plan a intrat o nouă „elită politică”, practicantă a ideologiei post-adevărului (pentru care exacerbarea emoției urmărește eliminarea argumentelor). Pentru prima dată în ultimii 27 ani, partea cea mai dinamică dintre români este îngrijorată mai mult de derapajele morale decât de creșterea prețurilor, boală sau pierderea locului de muncă. Aceasta înseamnă că cetățenii nu mai pot stabili clar limitele dintre evoluțiile pozitive și cele negative induse de către decidenții politici și ca urmare nu mai știu cărei direcții politice ar trebui să îi acorde credit (din „Cartea neagră a Guvernării”, elaborată de PNL).

Rezultatele guvernării de numai un an (după un program aiuristic, contrazis de majoritatea economiștilor încă dinainte de a fi aplicat) arată o înrăutățire rapidă a perspectivelor de dezvoltare ale României și concomitent o prăbușire a imaginii noastre externe. PSD și ALDE, care au preluat guvernarea în 2017 într-o țară cu un nivel de trai îmbunătățit în ultimii ani pentru majoritatea cetățenilor ei, cu o economie în creștere, cu un cadru fiscal relativ stabil, cu progrese semnificative în parcursul european, au reușit să facă praf nivelul de încredere din partea partenerilor noștri din Uniunea Europeană și NATO, cucerit atât de greu în zece ani.

În consecință, după avertismente severe cu privire la derapajul economic, Comisia Europeană (Guvernul Europei) a emis ieri o declarație oficială în care menționează că urmărește cu îngrijorare „ultimele evoluții” din România, de data asta pe teme de justiție. „Independența sistemului judiciar din România și capacitatea sa de a lupta efectiv cu corupția sunt pietre de temelie pentru o Românie puternică în Uniunea Europeană”, arată Comisia Europeană. CE solicită Parlamentului României să „regândească” cursul acțiunilor propuse și anunță că va analiza „în profunzime” amendamentele finale ale legilor justiției, codurile penale si legile privind conflictul de interese.

Aici ar trebui să ne reamintim că UE nu ne-a cules din mers, împotriva voinței noastre. Emisarii guvernului Năstase au „negociat” aproape în genunchi, angajându-se în fața oficialilor UE că vom îndeplini toate condițiile cerute. Noi ne-am rugat de oamenii ăia, cu lacrimi în ochi, să ne primească în casa lor, promițându-le că vom respecta cu sfințenie toate regulile locatarilor. Le-am luat banii, am progresat, iar acum le întoarcem spatele.

Dar de ce ar trebui să mergem mai departe cu ei și să respectăm regulamentele alea atât de complicate ale UE? Iată de ce: pentru că în acest an vom atinge (dacă masacrul economiei va fi cumva oprit și nu se duce naibii totul) dublul PIB-ului din anul integrării, speranța medie de viață a crescut cu aproape șapte ani în intervalul de la integrare, criza locuințelor și a locurilor de muncă nu mai există iar posibilitățile de educație, de reconversie, de integrare socială au devenit teoretic nelimitate.

Ei, când ajungem la practică e mai greu, dar asta ține deja de specificul național. Nu este vina Europei că la noi se studiază, angajează și avansează pe pile, nu este un sistem impus sau favorizat de legislația europeană, ba chiar dimpotrivă. Și de aici vine și rezistența internă. Noi visăm bunăstarea lor cu regulile noastre. Iată, se dovedește din nou că așa ceva nu se poate. Pur și simplu, stilul haiducesc, mult admirat în România, nu duce nici măcar pe aproape de bunăstarea lor.

Ce răspunde Codrin Ștefănescu, unul dintre corifeii grupului de dezintegrare a României, la atenționarea severă venită de la Bruxelles, acompaniată de riscul de riscul de a fi exclusși (prin activarea „clauzei de salvgardare”)? Că nu vor da un pas înapoi. Că PSD nu va renunţa la modificarea legislaţiei penale. Întrebat de „Adevărul” dacă și de ce ar putea fi numiţi miniştri cu probleme penale în Guvernul Dăncilă, secretarul general al PSD a răspuns: „Pentru că putem“. Ei, cam cu asta ne confruntăm acum.

Apartenența noastră la structurile euro-atlantice este supusă la grele încercări și nu este veșnică. Putem fi excluși, prin proceduri rapide, în câteva luni. Și atunci, ar trebui să ne întrebăm cui folosește tot ce se întâmplă în România de un an încoace și s-ar putea să găsim și răspunsul la întrebarea în interesul cui lucrează grupul infracțional care conduce acum țara.

Aflați în plin război informațional, toate datele arată că mergem întins înspre cel mai rapid proces de dezintegrare din istoria atât de scurtă de stat unitar.

Editorial Monitorul de Botoșani 25 01 18Categorii:Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: