PRĂJITURĂ ENERVANT DE BUNĂ


praji cu mereSe ia un pic de suflet. Și puțină dezamăgire din partea celor dragi întrucît nu mai miroase a nimic bun prin casă. Frigiderul e aproape gol și bucătăria rece. Ce dezastru! Toată nenorocirea numai și numai pentru că tu ai hotărât să paști iarbă, să alungi spiritele rele ale caltaboșului, răciturii și cozonacului aromitor ce ți-au adormit simțurile de Sărbători și au adus în dar cîteva kilograme.

Cuptorul să fie încins, ca pe la 170 de grade. Așa, să moară de ciudă gerul de afară! Iar alături, lasă să te aștepte o tavă rotundă, mîngîiată blând, peste tot, cu o bucată de unt. Ehei, la treabă, timpu-i scurt! Bucata de suflet și dezamăgirile celor dragi se pun într-o oală, de preferință una care se învîrte singură. Asta ca să mai ai și tu timp pentru un pumn de cuvinte, cu prietenii de pe net. Se mai aruncă în oală, cu dispreț și dezgust, 115 grame de unt și 150 de zahăr. Uf, cîte calorii. Să te faci că nu le vezi! Se amestecă vîrtos pînă cînd, de sub paletele magice, răsare o cremă ușoară și pufoasă, ca visele din adolescență despre iubirea perfectă.
În timp ce fermecata oală învîrte grijile, între cîteva vorbe pe facebook, nu uita să tai două mere destul de înfoiate (și mai acre, să strepezească diabetul din oala dulce) în patru. Apoi în felii cît mai subțiri, cam cît îți dorești să-ți ajungă mijlocelul. Sîmburii aruncă-i pe geam. Dacă rodesc? Alte două mere vor fi supuse supliciului. Fără milă, curăță-le de coajă și taie-le cu dușmănie, în cubulețe mici. Sau mai mari, după cum te va lăsa inima.
Dacă ești sigură că pufoșenia de cremă din oală ar lua coroniță la un concurs de bucătăreală, aruncă înăuntru oalei două ouă. Întregi. Totuși, îți recomand să nu le pui cu coajă. Dă ordine oalei să se învîrtă din nou, pînă cînd o trec transpirațiile. Tu? Pauză. Mai ai vreme să arunci cu cîteva vorbe, cît dansează ouăle.
Cînd simți că oala e pe cale să își dea duhul de atîta joc, aruncă în mijlocul vîrtejului un pic de esență de vanilie, 250 de grame de făină, 2 lingurițe de praf de copt, un pic de ”sarea în bucate” și 125 de grame de iaurt. Aa…, să nu uit, ceva scorțișoară măcinată (cîtă vrei dar suficientă să înnebunească papilele gustative). Fă-le pe toate prietene, înfrățește-le până când n-or să-și mai știe identitatea.
În clipa cînd ai certitudinea că s-au rătăcit unele în altele, că au devenit una ca și cum n-ar fi fost mai multe, lasă oala în pace. Dar… cu tristețe îți spun, e nevoie să faci și o pauză de facebook. A venit vremea să muncești și tu o țîră. Pune cubulețele de mere și amestecă-le, gingaș, cu minunea amețită din oală. N-o fă cu degetele, nici cu polonicul. Îți sugerez o lingură de lemn.
Apoi? Apoi e simplu. Torni totul în tava rotundă, care s-a plictisit să te aștepte. O pălmuiești cu o lingură pe deasupra, să nu existe denivelări. Pui și feliile de măr, circular, ca petalele de flori. Crezi că ai terminat? Nici gînd. Mai pune, în sictir, niște zahăr peste merele aranjate romantic și aruncă, așa, ca pentru final, cam la o linguriță de scorțișoară.
Bagă în cuptor nenorocita de tavă, care bolborosește că s-a plicitisit. Să tacă, să vadă și ea cum e să ardă în foc. Cam la 50 de minute răzbună-te, lăsînd-o să se vaite în fierbințeală. Totuși, ai milă. N-o ucide! Când simți că-i destulă pedeapsa, înfige-i un pai fix în inimă – ca să te bucuri de ultimul ei scîncet – și, dacă paiul nu iese umed, lăcrimos, scoate-o afară. I-ajunge!Categorii:Uncategorized

1 răspuns

  1. M-ai ucis!Genunchiul ma doare,ma trimiti la tigai sa-i vad p’astia cum se-n-buiba.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: