Certificatul de moștenitor – ce acte vă trebuie


liliCineva a pus pe net o problemă. Numitul A a cumpărat prin 1970 un imobil. Nefiind situat în Ardeal – unde a fost carte funciară și înainte de 1990 – l-a achiziționat fără cadastru și fără în carte funciară (în restul țării se foloseau niște registre unde se înscriau imobilele și proprietarii, denumite Registre de transcripțiuni). Ei bine A a decedat, avînd un singur fiu. Fiul nu știe ce să facă întrucît imobilul nu are cadastru și carte funciară și cineva i-a spus că nu poate să facă succesiunea fără ele. Și de la această problemă au început sfaturile: nu poți face certificat de moștenitor, fă întîi un certificat de calitate și în baza lui faci cadastru și întabulare apoi faci certificatul de moștenitor, etc. Ba am mai văzut și aberație: fă o acțiune de constatare în instanță și sentința ține loc de tot, nu mai trebuie nici cadastru, nici carte.
Nu știu dacă părerologii sunt avocați, absolvenți de drept sau au auzit și ei de termenul de moștenire și asta le dă dreptul să se considere specialiști. Știu însă că genul acesta de sfaturi înnebunește omul. Așa că, întrucît am semnat și emis mii de Certificate de Moștenitor, vă scriu ce și cum e de făcut. Azi vorbim de cazul în care defunctul a lăsat în urma lui imobile (terenuri, terenuri + construcții, apartament).
În primul rînd, țineți minte: singurul act notarial care transmite un drept de proprietate fără cadastru și carte funciară este, ați ghicit, certificatul de moștenitor. Nu trebuie să faceți nici o nebunie din cele primite.
Ce trebuie să faceți?
1. Să pregătiți actele (în original): Certificatul de deces, actele de stare civilă ale celor care îl moștenesc pe defunct (asta însemnînd buletine/carte de identitate; certificate de naștere; certificate de căsătorie dacă v-ați schimbat numele; sentințe de divorț – unde e cazul), actele care atestă avarea defunctului (care pot fi una din variante: contract de vînzare – cumpărare, contract de schimb, contract de donație, titul de proprietate pe terenuri, autorizație de construcție + proces verbal de recepție, proces verbal de construire pe credit și dovada achitării acestuia, sentință care ține loc de act de vînzare – cumpărare). Atenție, discutăm de acte de proprietate autentice, emise de autorități competente (notar, Comisia județeană de aplicare a legii fondului funciar, Primărie, instanțe) nu de act sub semnătură privată (Zdelcă, cum se spune în limbajul curent, nejuridic). Aia trebuie, într-adevăr, să facă obiectul unei acțiuni în instanță.
2. Să vă duceți la primăria orașului/comunei unde a avut ultimul domiciliu defunctul și să cereți Anexa 24 (știu cei de la starea civilă ce înseamnă). Scoateți și un Certificat de atestare fiscală – acesta îl luați de la Primăria localității unde e situat imobilul sau de la Direcția de impozite și taxe pentru orașele mari. Specific asta pentru că cele două localități pot fi diferite, defunctul să fi avut ultimul domiciliu în Oradea iar imobilul să fie în București.
3. Să vă prezentați la un notar public. Ce notar e competent să vă dezbată succesiunea? Legea spune că un notar poate face succesiuni pentru toți defuncții care au avut ultimul domiciliu într-una din localitățile arondate unei judecătorii, cu condiția să aibă și el biroul situat într-una din aceste localități. Pentru București, competența e pe toate sectoarele. Așadar nu contează unde aveți voi, moștenitorii, domiciliul sau unde este situat imobilul (vorbim de imobile situate în România), contează unde a avut cel decedat ultimul domiciliu în alegerea notarului.
4. De aici încolo e treaba notarului. Dacă nu aveți cadastru și carte funciară pentru imobil, notarul va solicita un certificat de sarcini (OCPI va consulta vechile Registre de transcripțiuni). Dacă aveți, va cere un extras de carte Funciară. Din păcate, Certificatul de sarcini e mai scump (100 de lei) și se eliberează mai greu.
5. Va trebui să mergeți, după ce lăsați actele la un notar și sunteți hotărît să faceți actele, și la ANAF (din județul unde a avut ultimul domiciliu defunctul) să scoateți un alt certificat – cazier fiscal – din care să rezulte că defunctul nu a avut datorii la bugetul de stat. Se dau repede, nu vă faceți probleme.
6. După ce notarul vă emite Certificatul de Moștenitor, veți înscrie imobilul la Rolul fiscal de la Primăria localității unde e situat acesta. Dacă vreți, puteți să cereți unui cadastrist să vă măsoare imobilul și să-l întabuleze dar asta e o altă probemă.

Post scriptum: Pentru că am întîlnit în carieră și oameni care sunt total aerieni, specific (e hazliu, dacă n-ar fi trist) că dezbatarea unei succesiuni după o persoană se face după ce aceasta decedează. Nu mergeți și cereți să vi se emită un Certificat de moștenitor după tata/mama, cît aceștia sunt în viață.Categorii:Uncategorized

12 răspunsuri

 1. Exact asa mi s-a intamplat mie, d-na Craciun!!! Mi s-a eliberat intai certificat de calitate de mostenitor, deoarece tatal meu ne era trecut in cartea funciara – toti din jud. Calarasi asa stiu…..acum sunt in faza de cadastru, intabulare….ca apoi sa se dezbata din nou succesiunea…..alti bani – alta distractie…!!!!

 2. Buna seara,
  Va rog sa ma lamuriti..! Daca masa succesorala este compusa din mai multe suprafete, neegale, de terenuri,unele trecute in titlul de proprietate a tatalui nostru(decedat) si altele pe TP-uri pe numele bunicului ,unde tata e trecu ca mostenitor alaturi de alti unchi; cum putem obtine Certificat de Mostenitor?
  Mentionez ca suntem 4 frati ,am cazut deacord sa impartim pe sole compacte chiar daca nu ne revin suprafete egale,unele au cadastru altele ,nu,unchii de pe TP-urile(titlurile de proprietate) bunicului,sunt in viata.Avem Certificat de Calitate de Mostenitor dar nu mai suntem in interiorul perioadei de scutire de taxe.

  De ordinul nr.1125/2016 beneficiaza toata lumea sau doar cei de pe raza comunelor unde a inceput Programul de cadastrare?
  Va multumesc!

 3. Scuzați-mă că vă răspund așa de tîrziu. O fractură mă ține lîmobilizată a pat de două luni și intru destul de rar pe blog.
  1. Dacă pe titlul sunt trecute trei persoane din care două sunt decedate (bănuiesc că și bunicul e decedat) atunci se fac două certicate.
  1. a. De pe urma bunicului în care moștenitori sunt soția lui și copiii (în viață la data decesului bunicului – chiar dacă au decedat și ei ulterior sau dacă copiii bunicului au decedat înainte vin direct nepoții)
  2. De pe tată.
  Mai înainte de asta să trebuie să declarați la un notar (moștenitorii bunicului, ai tatălui și unchiul în viață) care sunt cotele aferente pentru fiecare (adică cît are bunicul din titlul, cît tata și cît unchiul). Pe fracții, din toate terenurule. De exemplu: 1/2 bunicul, 1/4 tata 1/4 unchiul ( e doar un exemplu)
  3. Dacă vreți să aveți în proprietate terenurile delimitate (fiecare dintre moștenitori + unchiul, separat) e nevoie ca după eliberarea CM să faceți un contract de partaj. Ei, bine, la partaj e obligatoriu să existe pentru fiecare teren cadastru și carte funciară.
  3. Teoretic de Ordin ar trebui să benefciieze orice cetățean dar nu știu cum s-ar putea realiza practic un cadastru individual dacă comuna/orașul n-a cadastrat tarlaua din care face parte terenul.

 4. Buna ziua! Va rog sami spuneti cum putem face succesiune la un apartament daca nu avem actele de proprietate ale decedatului? Ne ajuta notariatul sa le reconstituim sau trebuie mers numai in instanta?

  • Mai întîi mergeți la un notar (din zona unde a avut decedatul ultimul domiciliu) și cereți un Certificat de calitate de moștenitor. Nu-i scump. Apoi cu el: depinde despre ce acte de proprietate vorbiți. 1. Dacă e un contract de vînzare – cumpărare încheiat pe vremea notariatului de stat (înainte de 1995) arhiva o ține Camera Notarilor din raza unde este imobilul. Mergeți la ei și vi se va elibera un dupllicat. 2. Dacă e făcut după 1995 arhiva e la notarul care a autentificat actul. Presupunînd că nu știți notarul, mergeți la Primăria unde e situat imobilul (la rol fiscal) și au ei o copie a contractului. De acolo aflați cine este notarul iar de la notar veți putea primi un duplicat. 3. Dacă e un titlul de proprietate (sau Ordin al Prefectului) trebuie dată pierderea în Monitorul Oficial apoi veți primi un duplicat (de la Comisia județeană stabilită pentru Legea 18/91 sau de la Prefectură dacă a fost ordin) .

  • Dacă e contract din acela cu fostele întreprinderi care deținau apartamentele – de la care s-a cumpărat apartamentul după 1990, arhiva o țin instituțiile care le-au succedat, aflați de la primărie care este institușia pentru orașul dvs. și mergeți la ei.

 5. Buna ziua! va rog sa ma lamuriti, casa si teren intr-un sat din jud.Giurgiu cu titlul de proprietate si rol pe numele bunicii decedate, unicul fiu al acesteia decedat in 2013, traieste sotia acestuia si doi copii ca mostenitori.Sotia vrea sa vanda casa si teren prin contract de vanzare-cumparare catre unul din copii – exista intelegere intre acestia, cum trebuie procedat, va multumesc mult pentru intelegere.

  • Trebuie făcută moștenirea de pe urma bunicii și unicului ei fiu. Dacă fiul bunicii a decedat după mama lui, va avea drept la moștenire și soția lui, în cotă de 1/4 (2/8) iar cei doi fii împart egal cota de 3/4 (câte 3/8 fiecare). Abia după aceea se poate face vânzarea. Dacă fiul a decedat înaintea mamei lui (bunica din speță) soția lui n-are drept la moștenire, numai fii soțului decedat (nepoții bunicii). În varianta I, dacă toți trei (mama + cei doi fii) înțeleg ca bunul să ajungă numai în proprietatea unui copil, soția + un copil pot face renunțare la succesiune de pe urma soțului/ tatălui, caz în care bunul imobil din proprietatea bunicii va fi moștenit doar de acel copil nerenunțător.

 6. Buna ziua,
  expertiza dumneavoastra m-ar ajuta nespus.
  Nu mai locuiesc in tara de multi ani. Am alta cetatenie iar documentele de identitate romanesti sunt expirate (pasaport, CI).

  Mama a decedat. Sunt copil unic iar ea nu a fost casatorita. Nu exista bunuri materiale sau imobiliare drept mostenire, in schimb exista conturi de pensii private. Ce presupune in cazul acesta certificatul de mostenitor?
  Pentru a intra in posesia pensiilor trebuie sa imi dovedesc calitatea de mostenitor (pe langa alte cerinte).

  Va multumesc.

  • Dacă sunt pensii (chiar private) de ele beneficiază doar mama, dvs. puteți beneficia eventual (fiind private, nu știu ce prevede contractul) doar de ultima pensie. Oricum, pentru un sfat corect, ar trebui să știu ce clauze sunt în contractul cu institușția respectivă.

   • Multumesc pentru raspunsul prompt. Ambele pensii pot fi ridicate (intreaga suma acumulata -10% impozit) de catre mostenitor. Exista o cerere privind plata activului personal net al parcitipantului decedat detinut la Fondul de Pensii Facultative (asa se numeste), iar pe pagina cu instructiuni de completare si documente necesare exista partea care se refera la dovedirea calitatii de mostenitor. Sectiunea aceasta m-a determinat sa va scriu, deoarce sincer pe mine ma depaseste. Voi copia aici sectiunea:

    „Certificatul de moștenitor/Certificat de legatar/Certificat de moștenitor suplimentar, actul de partaj voluntar, după caz sau hotărârea judecătorească definitivă, din care să rezulte calitatea de moștenitor/legatar și cota-parte cuvenită din activul personal net al participantului decedat: se prezintă în original și în copie Ia sediul central (originalul urmând a se returna) sau în copie legalizată trimisă prin intermediul serviciilor poștale sau similare;”

    Contractele in sine nu le am nici eu.. insa de pe site-urile celor 2 companii am aflat ca pot primii banii si am termen de 3 ani de zile de la deces sa finalizez procedurile.

    Daca mai aveti intrebari care v-ar ajuta sa intelegeti situatia, cu mare interes va voi raspunde daca detin informatiile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: