Considerații notariale și juridice privind casa pierdută de Iohannis


liliDin analiza articolelor de ziar care prezintă istoricul casei rezultă că:

Imobilul situat în Sibiu, strada Nicolae Bălcescu,numărul 29 a făcut parte din averea soţilor Maria şi Eliseu Ghenea. După decesul lor casa a ajuns în proprietatea statului român care a dat-o în folosință unor chiriași. În anul 1997 a fost cumpărată de chiriaşi iar în 1999, contractele prin care chiriaşii au cumpărat imobilul au fost anulate în instanţă, la cererea fiului lui Nicolae Baştea (Baștea – ca nepot al soţilor Ghenea) Imobilul a ajuns în proprietatea familiei Iohannis care a cumpărat partea urmaşilor lui Nicolae Baştea. Ulterior, foştii chiriaşi au cerut în instanţă anularea contractului prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmaş al lui Nicolae Baştea față de defuncți.

Unii spun că Certificatul de Moștenitor prin care Baștea a ajuns moștenitorul familiei Ghinea este fals, alții că a fost obținut cu acte false din partea succesibililor.

Cert este că familia Iohannis a pierdut procesele. Însă le-a pierdut pe dosare civile. A spune că el este implicat într-o activitate infracțională cu privire la modul în care s-a obținut acel Certificat de Moștenitor mi se pare rea voință.

CUM  SE PROCEDEAZĂ LA EMITEREA UNUI CM?

Cel care se consideră îndreptățit (numit succesibil în drept) la moștenirea unui defunct  (de cujus – în drept) se prezintă la un notar public cu:

 • Certificatul de deces al lui de cujus
 • Acte doveditoare din care rezultă că este moștenitor al acestuia/acestora (el sau poate fi moștenitor o rudă al lui – pe care la rîndu-i o moștenește), respectiv: toate actele de stare civilă care dovedesc gradul de rudenie astfel încît notarul să stabilescă dacă este sau nu rudă pînă în gradul IV inclusiv. Fie că defuncții au sau nu avere, aceste acte se administrează de către notar. Dacă n-are avere (cum a fost cazul aici – imobilul fiind deja vîndut de către stat chiriașilor) se emite un certificat de calitate de moștenitor.
 • Acte de proprietate ale bunurilor – dacă există.
 • Certificate fiscale de la Primăria locului unde a avut ultimo domiciliu defunctul din care rezultă că defunctul nu are datorii
 • (acum se cere și un certificat de la ANAF – atunci nu)

Notarul verifică la Camera din care face parte dacă n-a mai fost investit un alt notar cu dezbaterea acelei succesiuni, verifică actele depuse și emite:

 • Certificat de moștenitor (dacă defuncții au lăsat avere – bunuri mobile și imobile)
 • Certificat de calitate de moștenitor (dacă nu există avere sau ea este înstrăinată și cel care are calitate de moștenitor vrea să inițieze un proces – pentru readucerea averii în patrimoniul celui decedat)

CE CRED CĂ S-A ÎNTÎMPLAT:

 • După ce fiul lui Nicolae Baștea a ajuns – prin retransmitere – moștenitor al averii familiei Ghinea (a cerut instanței anularea contractelor de vînzare – cumpărare de către stat către chiriași iar instanța a admis acțiunea) iar un notar a emis un Certificat de Moștenitor, acesta a vîndut imobilul familiei Iohannis.
 • Ulterior chiriașii au introdus o acțiune și au anulat contractul de vînzare – cumpărare intervenit între moștenitorii familiei Ghinea și familia Iohannis, atacînd însuși titlul vînzătorului (acel certificat de moștenitor – că Baștea n-ar fi rudă pînă-n gradul IV cu familia Ghinea). Instanța a dat dreptate chiriașilor.

CONCLUZII ȘI NEDUMERIRI:

 • Chiar în ipoteza în care vînzătorii ar fi ajuns moștenitori ai averii familiei Ghinea folosindu-se de acte false (caz în care vor răspunde pentru fals și uz de fals), cel mult va putea fi atrasă răspunderea notarului care a instrumentat dosarul (chiar și pe penal dar numai se dovedeșe că a putut să-și dea seama că actele clienților săi sunt false însă le-a acceptat, devenind astfel complice)
 • Familia Iohannis – din perspectiva acestei ipoteze (a unei infracțiuni săvîrșite de vînzători – cu sau fără știința notarului) este un cumpărător de bună credință care a luat o țeapă.
 • Nu înțeleg care sunt motivele pentru care în multe publicații – e drept, de stînga – se vorbește despre familia Iohannis ca fiind penali cu referire la acest imobil.

PS: dacă se va dovedi că Iohannis a fost implicat în vreo activitate infracțională, să răspundă. Dar pînă atunci, atenție la modul în care folosiți termenii juridici.

Aici e un articol interesant.Categorii:Juridice

2 răspunsuri

 1. Stimată DOAMNĂ Lili Crăciun.
  Aveți toată aprecierea mea pentru faptul cum ați explicat pe intelesul tuturor cum stau lucrurile cu casa domnului președinte.
  Va mulțumesc.

 2. Va multumesc pentru post. Din ce am urmarit si eu, Nicolae Bastea era ruda cu familia Ghenea. Respectiv, nepot al sotiei decedate. Dupa decesul SI al sotului supravietuitor, acea certificare emisa ar fi privit calitatea de unic mostenitor a lui Nicolae Bastea (?). Moment de unde mie personal mi se pare ca incepe mistificarea cu rea-vointa din presa. Nu inteleg cum un secretar de comuna, fie el si cu atributiuni juridice, poate da certificat/adeverinta de mostenitor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: