Orice escaladare devine imputabilă PSD


hotia-foto-andrei-balint

Mie, discursul președintelui mi s-a părut limpede și fără echivoc: „retragerea ordonanţei 13 şi eventual demiterea chinuită a unui ministru este cu certitudine prea puţin. Alegeri anticipate însă, sunt în această fază prea mult”. Aceasta este marja de negocieri. Cu alte cuvinte, PSD să vină cu un alt premier și un nou guvern – mai onest și mai pus pe treabă, aș completa eu – iar președinția se va conforma acestei soluții. Nu cred că mai încap alte explicații aici. Implicit și demonstranții din stradă vor accepta această soluție și starea de beligeranță poate să dispară într-o singură noapte, la fel cum a apărut.

Mă tem că nu are cum să se întâmple așa ceva. A devenit clar că lui Dragnea și lui Tăriceanu le pasă cât de o ceapă degerată de pagubele imense produse deja țării în anasamblu, de guvernul PSD, de cei din stradă, de starea națiunii. Singurele lor griji, din chiar prima zi după investire, au fost două: să scape de justiție și să facă bani. Nu le fac proces de intenție, este ceea ce au dovedit deja prin dezincriminarea infracțiunilor de care ei doi sunt acuzați și prin repartizarea bugetului național conform schemelor de cumetrie politică și interes personal. Mai mult decât atât, gestul parlamentarilor PSD de a părăsi sala și absența miniștrilor cabinetului Grindeanu arată că întregul partid se solidarizează cu cel care le este președinte, un infractor aflat în curs de executare a pedepsei.

Masacrul bugetului a și început. Potrivit ordonanței de urgență cu numărul 9, document care a trecut neobservat în scandalul ordonanțelor pe justiție, sunt suspendate pentru un an prevederi din Legea Finanțelor publice. Efectele suspendării acestor articole: autoritățile – centrale și locale, pot angaja credite fără plafonul maxim la care le constrânge Legea pentru prudență și pot schimba destinația banilor fără ca cineva să răspundă. Coroborată cu OUG 13 – atenție, nu a fost încă abrogată, Parlamentul nu a aprobat încă OUG 14 – cele două acte normative se traduc simplu: cei care vă știți cu spatele acoperit, furați cât cuprinde, cei fără pile să fure pe riscul lor.

Ca și noi acum, nici bunicii noștri nu credeau că cei care au preluat puterea în 1947 pot fi chiar atât de ticăloși și că sunt pe cale să-și piardă drepturile și averile peste noapte. Ceea ce au suportat românii imediat după 30 decembrie al acelui an a dovedit că noua putere de atunci a întrecut orice prag imaginabil de ticăloșie iar cei mai optimiști dintre ei au realizat acest adevăr în timp ce spărgeau bolovani cu târnăcoapele la canal. Acum, deosebirea este că avem comunicarea la viteze infinit mai mari iar știrile, laolaltă cu judecățile de valoare dar și cu manipulările, se răspândesc cu viteza fulgerului. De aceea, nu trebuie să nesocotim lecțiile istoriei, astfel încât ceea ce a făcut Dej atunci, sprijinit de ruși și de cozile de topor autohtone, să devină imposibil de înfăptuit acum.

De altfel, chiar aici este miezul înfrângerii inevitabile a cleptocraților lui Dragnea (în cât timp și cu ce preț?). Evoluția mijloacelor de comunicare a scurtat ciclurile istorice. Așa cum televiziunea a surclasat presa scrisă, acum Internetul încheie supremația erei televiziunilor. Depășiți de această tehnologie, mult prea rapidă și costisitoare pentru deprinderile lor, cei care au rămas prizonierii emisiunilor oferite de canalele tv în schimbul unui preț derizoriu constituie, nu întâmplător și grosul votanților actualei puteri. Cunoscând această realitate, tocmai acele posturi (dublate și de site-uri, dar cu destul de slab ecou) sunt cele care își terorizează privitorii cu iminența unui război mondial, dezmembrarea României, invazia extratereștrilor, războaie psihotronice, epidemii sau  intenția marilor concerne de a ne extermina în masă, conform unui plan bine pus la punct de oculta mondială. Motivele sunt îndeobște cunoscute, populația menținută într-o permanentă frică și teroare este cel mai ușor de manipulat. Aceștia sunt cei care susțin contramanifestațiile de la Cotroceni.

Perspectivele sunt sumbre, fiind limpede că moțiunea de cenzură nu are cum să treacă. Ba, mai mult, este foarte probabil ca majoritatea să se fofileze de la adoptarea OUG 14. Și chiar dacă o adoptă, îi mai rămâne un șir interminabil de tertipuri la dispoziție: trebuie trimisă la promulgare, publicată în Monitorul Oficial etc., traseu pe care pot surveni tot felul de „accidente”. Ce poate face președintele? Mai nimic. „Voi convoca – a spus el – consultări la Palatul Cotroceni pentru a vedea care sunt soluțiile posibile”. Așa, și? Penalii îi vor râde în nas sau nu se vor prezenta. Alegerile anticipate nu pot fi organizate fără acceptul majorității actuale. Reformularea majorității după vechea rețetă a „soluției imorale” nu intră în discuție, Tăriceanu fiind el însuși implicat în mai multe dosare penale.

Așadar, dacă oamenii vor ieși din nou în stradă, răspunderea va apăsa asupra PSD, ca inițiator al conflictului. Cum este clar că Dragnea nu va ceda, liderilor regionali ai partidului le-ar mai rămâne varianta unui puci intern. În acest context (intern și extern) așa ceva nu se va întâmpla. Cel mai probabil, liderii coaliției de guvernământ vor ține cu dinții de pozițiile deja cucerite, invocând „legile” – adică actele normative infame născocite de ei, pentru ei – iar conflictul va escalada până la, posibil și așa ceva, gherilă urbană.

De aceea spun că orice inflamare a conflictului de azi înainte va fi imputabilă doar celor care vor refuza tratativele de dezamorsare a tensiunilor pe care tot ei le-au declanșat. Vă reamintesc că acum trei săptămâni era o liniște în țară de se auzea cum ninge.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 08 02 17

Foto: Andrei BalintCategorii:Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: