Capcana din OUG 14 (care abrogă OUG 13)


Văd liliȘtie toată lumea despre OUG 13 care a scos peste 300.000 de români în stradă. Ei bine, azi Guvernul Grindeanu a abrogat OUG 13 prin OUG 14. Conform art III din OUG 14 ”prezenta ordonanță întră în vigoare la data publicării ei în Monitorul Oficial” – adică azi. Ei, bine, părerea mea este că taman aici este capcana. Văd că jurnaliștii se leagă de art. II dar nu acela e baiul și a explicat foarte bine judecătorul Danileț de ce art II nu-i o problemă. După părerea mea,  capcana este în art. III.

Pentru că:

În conformitate cu dispozițiie Legii nr. 24 din 27 martie 2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative – Articolul 58, aliniat 2, se poate abroga un act normativ și mai înainte de intrarea lui în vigoare însă cu îndeplinirea următoarelor condiții:
1. să existe o situație temeinic justificată (mie mi se pare că situația este justificată prin manifestațiile din stradă, lipsa avizului CSM)
2. să o abroge aceeași autoritate emitentă (adică tot Guvernul)
3. să fie emis actul de abrogare în perioada cuprinsă între data publicării celuilalt în Monitorul Oficial al României şi data prevăzută pentru intrarea lui în vigoare.
4. actul de abrogare să intre în vigoare la aceeaşi dată cu actul normativ deja publicat în MOF – pe care îl abrogă.

Respectă OUG 14 toate aceste condiții?
 Condițiile enumerate de la 1 la 3 au fost respectate. Condiția nr. 4, însă, nu. OUG 13 urma să intre în vigoare în data de 11.02.2016 iar OUG 14 a intrat în vigoare azi.
Mi-ați putea spune că sunt prea scrupuloasă, că n-are nici o importanță. Însă eu cred că o condiție impusă de o lege trebuie să fie respectată la punct și virgulă și că nerespectarea ei nu poate să nu producă efecte.
Așadar, pe această chichiță, OUG 14 ar putea fi declarată neconstituțională, caz în care renaște din nou OUG 13. dacă o asemenea sesizare ar fi admisă.
Nerespectarea dispozițiilor din Lega 24 poate fi motiv de neconstituționaliae, astfel cum s-a pronunțat și CCR în alte spețe.

 

În mai multe decizii CCR a reţinut că respectarea prevederilor Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative se constituie într-un veritabil criteriu de constituţionalitate ( prin prisma aplicării art. 1 alin. (5) din Constituţie) A se vedea Decizia nr. 1 din 10 ianuarie 2014 sau Decizia nr. 17 din 21 ianuarie 2015.

Poate sunt eu prea scrupuloasă.

 Categorii:Juridice

2 răspunsuri

  1. Parţial, OUG nr. 13/2017 a intrat în vigoare la data publicării. Nu e firesc atunci, totuşi, ca actul de abrogare, adică OUG nr. 14/2017, să intre în vigoare, la rândul său, tot la data publicării în M.O., chiar dacă o parte a actului aborgat ar urma să intre în vigoare doar mai târziu?

    • Da, o parte a intrat în vigoare, efectele lui s-au produs. Se poate ca o parte să intre imediat în vogoare și o altă parte la o dată mai tîrzie. Așadar pentru dispozițiile care au intrat deja în vigoare se putea ca OUG 14 să intre în vigoare de azi iar pentru acele dispoziții care intrau în 11, să intre în vigoare tot pe 11. De ce? Pentru a se respecta acea condiție prevăzută de art 58 din Legea 24/2000 la care am făcut referire în articol.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: