Văd Știe toată lumea despre OUG 13 care a scos peste 300.000 de români în stradă. Ei bine, azi Guvernul Grindeanu a abrogat OUG 13 prin OUG 14. Conform art III din OUG 14 ”prezenta ordonanță întră în vigoare la data publicării ei în Monitorul Oficial” – adică azi. Ei, bine, părerea mea este că taman aici este capcana. Văd că jurnaliștii se leagă de art. II dar nu acela e baiul și a explicat foarte bine judecătorul Danileț de ce art II nu-i o problemă. După părerea mea, capcana este în art. III.
Pentru că:
În conformitate cu dispozițiie Legii nr. 24 din 27 martie 2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative – Articolul 58, aliniat 2, se poate abroga un act normativ și mai înainte de intrarea lui în vigoare însă cu îndeplinirea următoarelor condiții:
1. să existe o situație temeinic justificată (mie mi se pare că situația este justificată prin manifestațiile din stradă, lipsa avizului CSM)
2. să o abroge aceeași autoritate emitentă (adică tot Guvernul)
3. să fie emis actul de abrogare în perioada cuprinsă între data publicării celuilalt în Monitorul Oficial al României şi data prevăzută pentru intrarea lui în vigoare.
4. actul de abrogare să intre în vigoare la aceeaşi dată cu actul normativ deja publicat în MOF – pe care îl abrogă.
În mai multe decizii CCR a reţinut că respectarea prevederilor Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative se constituie într-un veritabil criteriu de constituţionalitate ( prin prisma aplicării art. 1 alin. (5) din Constituţie) A se vedea Decizia nr. 1 din 10 ianuarie 2014 sau Decizia nr. 17 din 21 ianuarie 2015.
Poate sunt eu prea scrupuloasă.
Categorii:Juridice
Parţial, OUG nr. 13/2017 a intrat în vigoare la data publicării. Nu e firesc atunci, totuşi, ca actul de abrogare, adică OUG nr. 14/2017, să intre în vigoare, la rândul său, tot la data publicării în M.O., chiar dacă o parte a actului aborgat ar urma să intre în vigoare doar mai târziu?
Da, o parte a intrat în vigoare, efectele lui s-au produs. Se poate ca o parte să intre imediat în vogoare și o altă parte la o dată mai tîrzie. Așadar pentru dispozițiile care au intrat deja în vigoare se putea ca OUG 14 să intre în vigoare de azi iar pentru acele dispoziții care intrau în 11, să intre în vigoare tot pe 11. De ce? Pentru a se respecta acea condiție prevăzută de art 58 din Legea 24/2000 la care am făcut referire în articol.