Ce știe liderul PSD și nu spune


Aniversarea Micii Uniri ne-a găsit într-una dintre cele mai urâte ipostaze de la înfăptuirea ei până astăzi. Ardelenii o țin și acum una și bună că s-au săturat să țină Sudul leneș în spinare, moldovenii nu pot trece peste frustrările legate de investițiile guvernamentale total dezechilibrate în ceea ce-i privește și care-i lasă și pe mai departe fără căi de legătură moderne cu restul țării, basarabenii au luat-o (a câta oară?) spre Moscova iar despre legăturile cu românii din Bucovina de Nord, Bugeac, Timoc sau Ungaria, instituțional vorbind, nici nu mai poate fi vorba.

Pseudo-guvernul de la București, adică cei peste 100 de miniștri (în cele 28 ministere au fost create câte cinci-șase posturi de secretari de stat, cu rang de ministru), are cu totul alte priorități acum. După translatarea votului obținut în decembrie trecut, de la programul de guvernare aprobat de popor (care nu suflă o vorbă despre eventuala albire a dosarelor și averilor dobândite ilicit) la „facem ce vrem noi, fiindcă am câștigat”, PSD o dă acum la întors și cu bugetul.

Discutat și rediscutat în tot felul de întâlniri semi-clandestine și bilaterale, cu fiecare ministru în parte, de parcă ar pune la cale vreo coterie și nu soarta țării pentru anul în curs, viitorul exercițiul bugetar naște disensiuni unde m-aș fi așteptat cel mai puțin: în interiorul coaliției. Premierul de facto, Dragnea, este gata să-l remanieze deja pe ministrul de finanțe, Viorel Ștefan, care nu are nici două săptămâni încheiate de activitate. Motivul: ar fi fost „prea moale” în negocierile cu celelalte ministere care, la rândul lor, au venit cu cereri mult prea mari față de ceea ce știau că li se poate da și, pe de altă parte, că s-ar fi grăbit să publice pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP) o formă a bugetului fără a mai aștepta renegocierile. În acest fel, putem spune că România are pentru prima dată în istoria sa un buget rectificat după publicare dar înainte de a fi fost aplicată măcar o filă din cuprinsul său.

Nu ar fi atât de grav, putem trece toate astea la capitolul mici stângăcii inerente unor debutanți (deși PSD are finanțiști cu greutate și experiență, de ce n-o fi apelat la ei?), grave sunt mistificările precum și câteva aspecte care țin chiar de filozofia bugetară, adică de direcțiile de dezvoltare ale țării. Cum ar fi câteva minciuni, să le spunem strategice. Că la Camera Deptaților precum și la Senat s-ar fi făcut economii. Nici vorbă, pur și simplu numărul de parlamentari s-a diminuat ]n medie cu 15% și exact cu atât a fost diminuat și bugetul aferent lor. Ba, mai mult, fondurile aferente președinției celor două camere a crescut! Alta: diminuări la Ministerul de Interne. În realitate, bugetul Administrației Penitenciarelor a fost diminuat cu exact alocațiile aferente celor care ar fi urmat să fie eliberați dacă președintele Johannis ar fi lăsat să treacă cele două ordonanțe privind amnistia și modificarea Codului Penal.

Dacă abordăm intențiile pe termen lung, atunci sare în ochi o schimbare care ar trebui să ne scandalizeze pe toți mult mai mult decât cele două ordonanțe pro-penali, respectiv diminuarea fondurilor alocate pentru educație. Ne tot plângem de lipsa de civism, de lipsa de muncitori calificați, de lipsa de specialiști, în schimb… acceptăm cu seninătate mai puțini bani pentru modernizarea învățământului. PSD anunță cu emfază că va crește alocația per elev cu 700 lei anual, fără să menționeze că este vorba despre creșterea salariilor profesorilor și nu despre facilități destinate elevilor. Menținem sistemul falimentar al învățământului dedicat cadrelor și nu elevilor și studenților.

Până la urmă, dacă baza electorală a PSD o constituie două pături extrem de numeroase în România, bugetarii – care adăpostesc o mare masă de incompetenți și cei asistați social – care, evident, nu sunt interesați de instruire, ar fi de înțeles că partidul de guvernământ își protejează publicul țintă, dar aici este vorba despre bugetul întregii țări, nu despre unul destinat electoratului de stânga.

Dincolo de promisiuni, respectiv mai mulți bani în salarii și programe de asistență socială, se remarcă nerespectarea obiectivului asumat pentru Armată, care va fi pusă să se împrumute pentru a atinge 2% din PIB, conform convenției cu NATO, precum și proiecțiile destul de improbabile privind absorbția de fonduri europene în transporturi, agricultură și dezvoltare rurală. În plus, nu pot trece peste marea păcăleală trasă TVR, căreia i s-au alocat fonduri uriașe dar din care statul să-și tragă înapoi datoriile, în final televiziunea publică rămânând cu doar două treimi din bugetul de anul trecut.Avânf în vedere că este vorba despre același buzunar, manevra înseamnă de fapt ștergerea datoriilor TVR către stat. Aveți cumva o firmă sau PFA? Ia încercați să solicitați același tratament!

Proiectul în ansamblu mi se pare excesiv de optimist. Totul se bazează pe o estimare a creșterii economiei românești de 5,2%, deja acuzată de liberali ca fiind o prognoză falsă, pusă la dispoziția lui Dragnea din curtoazie de către șeful Consiliului Național pentru Prognoză (numit de PSD) și pe un curs de schimb de 4,46 lei/euro într-un an în care moneda națională poate fi supusă unor presiuni extreme datorită contextului internațional. Nu spun că este nerealizabil, însă cu probabila sacrificare a investițiilor în infrastructură. Cam ceea ce au făcut toate guvernele de stânga, culminând cu cel al lui Ponta, care le-a tăiat, pur și simplu, de tot.

Incredibil pentru o țară care se reclamă a fi parte a unui Occident civilizat este că liderul coaliției de guvernământ condiționează realizarea bugetului și aplicarea programului de guvernare de dezincriminarea sa în dosarele aflate în curs. „Se fac presiuni ca mie și lui Tăriceanu să ni se inventeze dosare” – a spus Dragnea după semi-eșecul cu ordonanțele, fără să menționeze un cuvânt despre dosarele pe care le târâie de ani de zile prin instanțe, amândoi. În traducere liberă: „Vreți banii promiși? Nu-i lăsați să ne bage la închisoare”. La asta se reduce toată dihonia din aceste zile.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 26 01 17Categorii:Uncategorized

1 răspuns

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: