Dragnea – poate sau nu să fie invalidat ca deputat


lili
S-a inflamat net-ul. Dar s-au inflamat și liberalii, văd o luminiță în tunelul întunecat. Despre ce este vorba? Spun Magellanii că Liviu Dragnea nici deputat nu poate fi, darămite prim ministru. Și, în argument, aduc Regulamentul Camerei Deputaților.

Adevărat, în articolul 7 aliniat 3 din Regulament se stabilește că ”Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat în cazul în care constată încălcarea prevederilor legale privind condiţiile de eligibilitate şi în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral.” 

Am tăcut până acum. Am tăcut pentru că n-am avut dispoziția necesară să port discuții furtunoase pe marginea unui subiect fierbinte. Dar am tăcut și pentru a citi, mai înainte de a mă repezi să fiu de partea unuia sau a altuia.

Sincer, nu-s 100% lămurită.

Să ne aducem aminte:

 1. Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani cu suspendarea executării și un termen de încercare de patru ani, într-un dosar denumit ”Fraude la Referendum” (este vorba despre referendumul de suspendare a președintelui Traian Băsescu).
 2. Pe scurt acuzatiile care i-au fost aduse de procurori au fost:
  – folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite
  – asociere pentru savarsirea de infractiuni
  – instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane
  – instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului

Din minuta sentinței – găsită pe net – rezultă că Liviu Dragnea a fost condamnat pentru următoarea infracțiune: ”Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.” (articolul 13 din Legea 78 din 2000 – pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie)

Așadar, este condamnat Liviu Dragnea pentru o infracțiune legată de derularea procesului electoral? Practic da, pentru că acea influență și-a folosit-o ca să obțină ieșirea cetățenilor la vor, în scopul demiterii lui Traian Băsescu.

Sentința lasă, însă, loc îndoielii?

 1. Pentru că infracțiunile electorale sunt prevăzute în Codul Penal în art. 385 – 393 și sunt denumite după cum urmează: Împiedicarea exercitării drepturilor electorale, Coruperea alegătorilor, Frauda la vot, Frauda la votul electronic, Violarea confidenţialităţii votului, Nerespectarea regimului urnei de vot, Falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.
 2. Cum din minuta sentinței rezultă că judecătării ÎCCJ nu l-au încadrat în nici una din infracțiune electorale, putem spune că Liviu Dragnea a fost condamnat pentru o infracțiune care nu i-ar permite să fie validat ca deputat, respectând regulamentul Camerei Deputaților?

Fraza din Regulamentul Camerei Deputaților (”infracțiuni LEGATE DE derularea procesului electoral”) este ambiguă și poate da naștere la interpretări sau totul e clar ca lumina zilei?Categorii:Uncategorized

1 răspuns

 1. este corect. nu a fraudat alegerile actuale ca sa ajunga in parlament. am votat cu astia de sunt in opozitie dar respectul fata de vointa poporului trebuie sa primeze.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: