Ce şi cât costă mărirea veniturilor?


CCR a decis miercuri că majorările consistente adăugate de parlamentari pe Ordonanţa salarizării bugetarilor sunt constituţionale. Impactul acestei legi care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017 se apropie de suma pe care o va aduce la buget amânarea cu un an cerută de Liviu Dragnea pentru reducerea TVA cu un punct procentual şi pentru eliminarea taxei pe stâlp. Da, aceea la care Cioloş a spus prima dată da şi, după o scurtă consultare cu Cotroceniul (sau o fi fost BNR? – nu ştim) a revenit cu un nu categoric. Şi aşa intrăm direct în miezul problemei, fiindcă asta este ceea ce a decis alegerile de duminică. Nu a mai fost vot uninominal, nu am ales să fie Dragnea, Cioloş sau mai ştiu eu cine şef de guvern, de data asta românii au ales pe deplin conştienţi programe şi promisiuni. Pot fi ele puse în practică de către învingători? Să vedem.

Potrivit prevederilor actelor normative consfinţite de Curtea Constituţională şi a căror contestare i-a costat pe liberali cel puţin 10% la urne, după cum s-a văzut, de la 1 ianuarie 2017 urmează creşteri salariale semnificative în sănătate şi în învăţământ, inclusiv personalului auxiliar din cele două sisteme. Mai departe, în conformitate cu programul publicat, PSD promite eliminarea impozitului pe venit în cazul medicilor şi IT-iştilor, creşterea semnificativă a punctului de pensie, contribuţii la pensii şi sănătate mai mici şi impozit zero pe dividende începând cu 2018. De altfel, majoritatea beneficiilor pentru populaţie şi pentru antreprenori ar urma să intre în vigoare în 2018.

Tot PSD promite măsuri pe care liberalii nici nu le-au visat, deşi ar fi fost în aria lor de interes, cred eu: scăderea totalului de contribuţii, de la 39% la 35%, astfel încât angajatorii vor plăti pentru fiecare 100 de euro net primit de salariat 161 de euro, în loc de 175 de euro, acum. De asemenea, avocaţii, expertii contabili şi profesiile liberale ar urma să ajungă la 0% CAS şi CASS începând cu 01 ianuarie 2018. Pentru cei care desfăşoară activităţi independente, impozitul pe venit va fi zero pentru venituri mai mici sau egale cu 24.000 de lei anual şi se va reduce la 10 % pentru cei cu venituri anuale de peste 24.000 de lei. Impozitul pe venitul agricol va fi eliminat.

Totul pare enorm, disproporţionat chiar faţă de ritmul de creştere a veniturilor din ultimii 4-5 ani. Încât ajungi să te întrebi: „chiar atât s-a furat frate în România, dacă au de unde să dea atât şi până acum se plângeau că nu sunt bani?” Sau sunt simple amăgiri, cum au mai fost atâtea altele în ultimii 26 ani, de unde vor scoate banii? Fiindcă opoziţia spune că este imposibil să execute programul fără să facă împrumuturi masive, fără să dea drumul la o inflaţie controlată şi fără să încalce într-o veselie vecină cu inconştienţa deficitul bugetar impus de înţelegerile europene.

Ei bine, socialiştii susţin că PIB urmează să crească de la 758 de miliarde de lei în 2016, la 1.014 miliarde de lei în 2020, în condiţiile unui deficit care ar urma să scadă de la 2,9% la 2% în acelaşi interval de timp şi că în următorii 4 ani România va reuşi o rată de absorbţie a fondurilor europene de 72,5%, adică 127,3 miliarde de lei. Banii ar urma să intre în producţie şi servicii iar 30% din aceste sume intrate în economie s-ar întoarce la buget, sub formă de taxe şi impozite. În plus, Guvernul ar urma, potrivit programului economic al social-democraţilor, să creeze un fond suveran de investiţii care să alimenteze partea care ar reveni României în toate planurile de dezvoltare a infrastructurii.

Şi odată cu asta am ajuns iată, mult prea devreme, şi la primele îndoieli. Păi de asemenea fonduri de investiţii au mai beneficiat atât pupila băsistă Udrea, care a făcut din miliardele avute la dispoziţie parcuri prin bălării şi terenuri de sport pe dealuri şi, cine altul?, tocmai împricinatul, domnul Liviu Dragnea, în vremea în care a condus celebrul minister al dezvoltării, cea mai eficientă maşină de tocat bani şi dat contracte sprâncenate a tuturor guvernelor. Aici, garanţiile socialiştilor se opresc şi, odată cu ele, şi o bună parte a speranţelor noastre. Ne pot garanta ei că nu vom face cunoştinţă cu noi oameni specializaţi în sifonarea banului public? Mi-e teamă să nu fiu acuzat de vreun proces de intenţie, că nu-mi stă în fire, însă îmi vine greu să cred că şi-au schimbat năravurile în doar un an de stat pe tuşă..

Este foarte posibil ca, în cel mai scurt timp, să urmeze pesedizarea tuturor instituţiilor, aşa cum ne-au obişnuit în precedentele guvernări, ba chiar şi pesedizarea entităţilor private care aşteaptă cu nerăbadre contractele cu statul, mai ales a acelora pentru care aceasta este singura raţiune de a exista. Transparenţa operaţiunilor guvernamentale şi a autorităţilot locale nu-şi va mai avea, desigur, rostul, iar circuitul spăgii are toate şansele de a fi revigorat, fiindcă suntem nişte descurcăreţi, nu-i aşa? Foarte probabil este şi ca, după o aşteptată schimbare a şefilor instituţiilor de forţă, acestea să reia vechile controale prin şaormerii şi să-i lase pe politicieni în pace.

Deşi îmi doresc ca de data asta să mă înşel, nu pot să nu mă întreb: ăsta va fi preţul pentru revenirea pe linia de plutire a unei bune părţi din populaţia ţării? Nu-i prea mare?

Editorial publicat în Monitorul de Botoşani 15 12 2016Categorii:Politica în cuvinte

1 răspuns

  1. Singura modalitate de ralizare a acestor promisiuni este o devalorizare masiva a leului. Rezultatul: inflatie, cresterea preturilor, etc. Practic beneficii zero pentru populatie, ba chiar pierderi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: