Învingătorul ia totul


„Democrația este un mecanism care garantează că nu vom fi guvernați mai bine decât merităm” – un aforism atribuit dramaturgului irlandez G.B. Shaw – este cum nu se poate mai nimerit în situația rezultată după alegerile de duminică. După cel mai corect scrutin din istoria țării, fără autobuze cu turiști electorali, fără metoda „maradona” pe secții, fără morți vii, fără voturi plătite pe după colțul secției și fără alte bazaconii care au aruncat dubii asupra tuturor alegerilor de până acum, votul din 11 decembrie ilustrează decizia populară fără putință de tăgadă.

Victoria zdrobitoare a PSD și reîntoarcerea în forță la guvernare după numai un an de administrație pseudo-tehnocrată era previzibilă, așa cum am scris aici în repetate rânduri de-a lungul campaniei electorale, atât datorită limpezimii mesajului său cât și datorită șirului de gafe penibile și a lipsei oricărui orizont de așteptare oferit de ceilalți competitori. Practic, campania electorală s-a încheiat cu o zi înainte de a începe, în seara în care Liviu Dragnea a anunțat la televizor programul de guvernare al PSD. După ce au țipat ca din gură de șarpe că programul stângii (care, în realitate, este axat pe clasa mijlocie, pe antreprenoriat, având vizibile accente liberale) este inaplicabil, liberalii au revenit după două săptămâni ca să anunțe că ei dau mai mult! Cine să-i mai fi crezut? Evident, nimeni.

Nici partenerii liberalilor nu au reșit să convingă. Discursul disprețului elitist față de o parte a propriei națiuni a luat o palmă zdravănă la vot. Nicio națiune nu poate fi mare și puternică dacă o parte a ei o consideră pe cealaltă ca fiind formată din „proști” numai pentru că votează altfel. Principiile USR sunt o bază minunată pentru construirea unui program, dar oamenii nu plătesc mâncarea și gazul cu principii ci cu bani. Copiii aceia sunt frumoși, nepătați, neunși cu alifiile politicii dâmbovițene (mă bucur că au intrat și ei, pentru că vor semnala – sper! – toate derapajele legislative la care ne putem aștepta din partea prea învingătorilor) dar nu înţeles că în campanie urma să fie vorba despre viitorul imediat și concret. Mai au mult până să învețe asta.

Partea bună în această victorie exagerată a roșiilor este românii au respins extremismele și bigotismul. PRU, ANR și alte formațiuni care au împins tiradele electorale în isterie nu au trecut pragul. Cu Băsescu și Tăriceanu este altceva, ei au luat „pe persoană fizică”. Explicațiile sunt, și în cazul lor, la vedere: ALDE a inhalat din mers intoleranța vechilor liberali la implantul Gorghiu iar Băsescu a mirosit la timp că nu prinde Parlamentul fără ajutorul sutelor de mii de moldoveni cărora chiar el le-a acordat cetățenia română și a acționat, șmecherește, în consecință.

Votul românilor trebuie văzut și în context european și geopolitic. Era firesc să ne înscriem în tendința Est și Central Europeană, fiindcă nu trăim pe altă planetă. Și ungurii, cehii, polonezii, bulgarii, grecii și cam toți vecinii zonali au spus un nu brutal și foarte convingător politicii nivelatoare și integratoare emanată de la Bruxelles și personificată de cancelarul german Merkel. Precedată de Brexit și de victoria lui Trump în Statele Unite, reafirmarea vocilor naționale, cu sau fără accente xenofobe, era răspunsul așteptat la abuzurile repetate la care națiunile au fost supuse de globalizarea excesivă și de o corectitudine politică împinsă peste firescul cutumelor specifice acestei părți a lumii.

În ceea ce îi privește pe învingători, ei vor lua totul, fiindcă au majoritatea de unii singuri. Adică de la șefia guvernului până la cabina de portar a ultimei instituții publice, așa cum ne-au obișnuit în pcrecedentele guvernări. Foarte posibil să dispară destul de curând și firava transparență reușită de tehnocrați. Prin ministere, agenții și deconcentrate probabil că acum se chefuiește: „se întorc ai noștri”! Și motorul uriaș al șpăgii piramidale, recondiționat și dotat cu device-uri și soft-uri noi, poate să repornească. Însă, indiferent ce premier va propune președintelui Iohannis, PSD va fi obligat să pună în practică mare parte din tot ceea ce a promis fără să ne procopsească cu un alt guvern clientelar de tip Năstase, în care instituțiile coercitive să doarmă liniștite la umbra unor bugete generoase iar prietenii politici să se îmbogățească peste noapte.

Altfel, o să ieșim din nou în stradă! Ce altceva ne mai rămâne de făcut?

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 12 12 2016.Categorii:Politica în cuvinte

3 răspunsuri

  1. Cine sa iasa in strada? Mai mult ca sigur ca vor iesi in strada cei care au pus botul la promisiunile OSD care vor fi imposibil de respectat. Economic vorbind PSD are o singura solutie si anume devalorizarea puternica a leului. Consecinta: tot ce vor primi pensionarii si bugetarii se va duce in scumpiri! Personal, m-as bucura sa fie asa caci numai asa se vor trezi oamenii si nu vor mai pune botul la promisiuni fara acoperire!

  2. corect,subscriu,”nu vom fi… mai bine decat meritm ” avem ceea ce meritam…si tot bine zici cu veselia pe acolo unde se „coc” aranjamentele …”se intorc ai nostri”..!! dar…parca, ei cand au plecat…nu sunt aici din 90… si dupa cum arata procentele nu vor disparea in veci ??!!
    sloganul…intelepciunea „vin ai nostri,pleaca-ai nostri noi ramanem tot ca prostii….”!!
    mi-a placut „recenzia” momentului politic de azi facuta de tine…iar eu incep sa am convingerea ca „prostii” suntem noi cei ce speram ca mai avem scapare din rosu spre verde…!!

  3. Articol excelent dupa parerea mea, numai ca daca PSD nu respecta ceea ce a promis, de data asta poporul il mananca cu fulgi cu tot, pe Dragnea & Co.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: