Familie tradițională sau nu. De ce acum?


Am să fac o descriere mai largă, pornind de la acest referendum/petiție, de la Constituție și de la Codul Civil. Cu vorbe simple, pe înțelesul tuturor.

Conform Constituției României: ”familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi…” Ea este legea fundamentală, de la ea pornim și toate legile trebuie să respecte principiile constituționale.

REȚINEȚI: ” între soți”

Vine apoi Codul Civil (lege organică care se subordonează legii fundamentale) și explică: ”Căsătoria se încheie între un bărbat și o femeie, prin consimțământul personal și liber al acestora.”

REȚINETI: ”între un bărbat și o femeie”

Mai spune Codul civil: ”În sensul prezentului cod, prin soţi se înţelege bărbatul şi femeia uniţi prin căsătorie.” (art. 254)

REȚINEȚI: din nou se face vorbire de bărbat și femeie.

Apare scandalul cu schimbarea constituției, întreținut tare bine de partidele politice (ba unele își schimbă părerea de la o zi la alta, ba țin cu familia tradițională, ba nu țin) cât și de biserică.

De ce cred că a apărut acum această petiție de schimbare a constituției, în sensul modificării definiției căsătoriei – drept unirea dintre un bărbat și o femeie?

Pentru că, dacă nu mă înșel, au fost ceva reacții anul trecut (doi străini – gay – au cerut recunoașterea în România a căsătoriei lor, încheiată în Belgia). Problema s-a discutat și pe net, s-au inflamat spiritele, s-a inflamat biserica. De ce? 

Să încercăm o explicație:

Așadar constituția nu folosește cuvântul bărbat și femeie, când definește căsătoria, ci genericul soți – care poate însemna și altceva decât unirea între pesoane de sexe diferite (într-o interpretare mai largă, în sens strict- Nu). O astfel de interpretare ar putea duce la un proces/sau mai multe și la o analiză asupra constituționalității ”limitării” din Codul Civil care vorbește – în dispozițiile despre căsătorie- despre un bărbat și o femeie, față de  generalul ”soți” din Constituție.

Cu alte cuvinte un cuplu de gay  poate acționa în judecată Primăria care-i refuză încheierea căsătoriei (motivat de definiția femeie – bărbat din Codul Civil) cerând în cadrul procesului în instanță, în care atacă acest refuz, să se constate neconstituționalitatea acestor articole din Codul Civil.

Probabil unii au observat chestiile astea și posibilitatea începerii unor procese. Așa a început inflamarea cetățenilor. Inflamare care a prins, România fiind majoritar creștină. Ar avea un asemenea demers  – atacarea pe motiv de neconstituționalitate a dispozițiilor din Codul Civil – sorți de izbândă? Nu știm. Poate că da, judecătorii CCR interpretând legea și în spirirul ei, nu numai în literă. Sau poate că nu. Știm numai că se cere un referendum. Iar un referendum într-o țară creștină….  Categorii:Juridice

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: