Statul trebuie să ne arate că este funcțional


Dispariția mai mult decât suspectă a fostului patron al Hexi Pharma, Dan Condrea, acum două zile într-un accident de mașină neelucidat încă, se adaugă unui lung șir de morți și dispariții suspecte produse în ultimii 26 ani. Sau măcar de când, informația circulând liber, avem cunoștință de ele. Ceea ce ne apropie extrem de mult, uneori până la identificare, de tipul de societate așa zis liberă din Federația Rusă. Aceleași servicii secrete care conduc din umbră și, când au nevoie, intervin cu brutalitate în viața publică, același tip de organizații politice structurate pe model mafiot, același model economic: o mână de oligarhi care controlează întregul circuit financiar, o covârșitoare masă pauperă, o firavă clasă mijlocie dependentă până la sufocare de resursele bugetare și aceleași multinaționale care cară grăbite profitul în afară.

Patronul escrocheriei a cărei anchetare urma să înfunde miniștri, înalți funcționari de stat și zeci de directori de spitale, urma să fie reținut și interogat amănunțit în dimineața următoare decesului său violent. Astfel că disparița sa este extrem de convenabilă tuturor celor implicați. Una dintre regulile de bază ale jurnalismului de investigație spune ca în orice cercetare să urmărești traseul banilor. În acest caz banii duc către marile partide și către serviciile secrete, atâta vreme cât există voci autorizate care spun că întreprinderea era una dintre afacerile sub acoperire a unuia dintre serviciile secrete din România. Răspunsurile însă, trebuie să vină din partea autorităților, nu dinspre jurnaliști. Comisia Parlamentară de Supraveghere a acestor servicii s-a autosesizat imediat și a anunțat propria investigație asupra întregului caz Hexi Pharma (nu numai a decesului patronului), a implicațiilor și ramificațiilor sale. Pentru a lămuri sau păentru a ascunde? Vom afla destul de repede.

Varianta unei sinucideri asumate conștient, lansată discret de autorități, printre rânduri, fără a fi formulată explicit, nu pare plauzibilă. Altfel, omul nu ar fi încercat cu disperare să-și salveze firma, cerând insolvența, sau să-și scoată banii într-o firmă off-shore din Cipru. Chiar și așa, dacă ar fi să acceptăm această variantă, ar trebui să vorbim tot despre un asasinat, fie el și indirect. Nu ar fi primul om de afaceri care, sub spectrul arestării, al deconspirării surselor și legăturilor și, ulterior, a condamnării, să fie împins de către partenerii de afaceri necurate să cedeze psihic. Dacă ar fi să menționăm doar cazurile Anghelescu (fabricantul de țigări care l-a spijinit pe Băsescu în prima campanie prezidențială) sau a lui Erbașu (mare firmă de construcții, implicată în deturnarea a sute de milioane de euro, cu destinație politică), am vedea că asemănările sunt izbitoare și aproape că se poate vorbi despre un modus operandi al mafiei oculte concentrată în jurul bugetului de stat. Tot autoritățile trebuie să ne spună urgent, nu după luni de tergiversare, cine erau acești parteneri de afaceri.

Ca și alții înaintea lui, Condrea era un trepăduș pus să umple pungile celor care stau la adăpost, pe după cortine impenetrabile, bine păziți de șapte servicii. Nu-i o figură de stil sunt chiar șapte! Siamezul său într-ale afacerilor „ocrotite”, deputatul Sebastian Ghiță, a sărit ca fript și prima lui reacție după accident a fost să declare că își simte viața în pericol. De ce? Fostul premier, Victor Ponta, i-a sărit în apărare, accentuînd pe nesiguranța vieții oamenilor: „România, în 2016 înseamnă frică , suspiciune și forțe nevăzute care ne decid viața”. Ba, mai mult, a lăsat să se înțeleagă, într-un atac fără precedent la președinte, că nici tragedia din clubul Colectiv nu a fost întâmplătoare. Cu alte cuvinte, Ponta îl acuză direct pe Johannis de mușamalizarea cazului Colectiv dar și a acestuia, al Hexi Pharma. Nu vorbește un bețiv, la crâșma din sat ci unul care a fot prim ministru și cel mai informat om din stat timp de patru ani. Ce știu acești oameni și se feresc ca dracul de tămâie să spună? Dacă președintele nu are cunoștință de subteranele acestui caz și niciun fir nu duce către el, din nou autoritățile trebuie să facă lumină urgent, până în cel mai ascuns ungher al afacerii.

Dacă nu fac asta, suntem liberi să tragem ce concluzii vrem și să alimentăm nesfârșite teorii ale unor presupuse conspirații.

Suntem liberi să credem că nefericitul trepăduș a fost executat ca să nu apuce să toarne, suntem liberi să credem că acesta a fost un asasinat-avertisment pentru alți trepăduși, aflați în rolul lui Condrea, suntem liberi să credem că serviciile secrete – fiind singurele care dețin probe indubitabile privind ramificațiile afacerii – sunt implicate de la bază până la vârf, suntem liberi să credem în intervenția unor servicii străine – atâta vreme cât șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, afirmă că circuitul banilor duce prin mai multe țări, în fine suntem liberi să credem că trăim într-o țară condusă de mafioți, până la proba contrarie.

Asta, proba contrarie, trebuie să ne-o furnizeze imediat statul român, dacă vrea să arate lumii că este funcțional și nu doar o mașină de strâns banii cetățenilor săi.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 24 05 16Categorii:Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: