Cine minte și cine are dreptate? (Despre războiul din Uniunea Scriitorilor)


Oamenii implicați în activitatea literară (dar și cititorii curioși) știu că de ceva vreme s-a declanșat un război în Uniunea Scriitorilor din România. Se ciorovăiesc poeții și romancierii, criticii literari și traducătorii. Oare de ce?

De o parte a baricadei își desfășoară armata conducerea actuală a USR (președinte – domnul Nicolae Manolescu) care susține că are în spate alți 2.500 de combatanți tăcuți (a se citi membri USR). De cealaltă parte a tranșeei, un grup de 28 (unii spun 22) de scriitori membri USR – susținuți și de scriitori nemembri –  vor reformarea Uniunii. Primii, strânși uniți în jurul domnului Manolescu, spun că lucrurile merg foarte bine (”Veniturile Uniunii s-au triplat de când e la conducere Manolescu” – Varujan Vosganian).  Ceilalți acuză că N. Manolescu a schimbat arbitrar statutul vechi care NU i-ar mai fi permis un alt treilea mandat; acuză că a existat un subiectivism în acordarea de premii pentru literatură (în speță este vorba de premiul Mihai Eminescu care a revenit în anul 2014 vicepreședintelui USR, Gabriel Chifu); vor transparența cheltuirii fondurilor și implementarea unui plan de măsuri astfel încât scriitorul și opera lui să fie cunoscuți de cititori. Ba pe alocuri unii scriitori aruncă în eter vorbe din care rezultă că și intrarea în Uniune nu-i chiar pe merit, fără legătură cu valoarea literară și condițiile impuse de statut. Revoltații au organizat o Adunarea Generală Extraordinară – în 18 martie, reluată în 19 martie din lipsă de cvorum – și au schimbat statutul și conducerea USR: Cristian Teodorescu – președinte; Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu – vicepreședinți; alți opt scriitori – membri ai Consiliului Director.

Cum îmi place să fiu echidistantă –  trăgând propriile concluzii după ce ascult toate părțile –  am postat comunicatele ambelor tabere. Numai că sunt jurist. Iar ca jurist, verific fiecare informație. Ei, și aici vine marea curiozitate. Sau nedumerire, cum vreți să-i spuneți. Sau întrebarea din titlu.

  În 26.03.2016 USR dădea un comunicat (integral aici) din care reieșea că în dosarul 33155/299/2015 – Judecătoria sector 1 – cu termen în 24.03.2016 – domnul Cipariu s-ar fi prezentat arogându-și calitatea de reprezentant al Uniunii, cu un mandat de la domnul Teodorescu. Mai spune comunicatul USR că instanța ”a refuzat să accepte calitatea dlui Dan Mircea Cipariu de reprezentant al Uniunii Scriitorilor din România, neacceptând producerea de efecte a Hotărârilor adoptate în cadrul aşa-zisei Adunări Generale Extraordinare din data de 19.03.2016.”

  (N.a. – Evident, cum războiul despre care v-am povestit n-a fost încă finalizat de instanță, mi s-a părut o prostie ce a făcut domnul Cipariu. Era corect refuzul instanței și incorect ce a făcut domnul Cipariu. Numai că boala juristului este să scormonească. Așa că am deschis portalul instanțelor și am căutat dosarul cu pricina unde domnul Cipariu mai – mai că a fost ridiculizat, după cum spune comunicatul.)

  Și? Ce să vezi! Pe portal am găsit cu totul altceva (Încheierea de ședință aici).

   1. Domnul Cipariu are calitatea de intervenient în nume propriu, printr-o cerere pe care a făcut-o încă de la termenul din 11.02.2016.

   (N.a. – Așadar nici vorbă de aroganța despre care vorbea comunicatul USR, Cipariu era deja parte în proces. Intervenient în nume propriu înseamnă că el personal are un interes în cauză. Iar legea îi permite o astfel de cerere de intervenție)

    2. În Încheierea de ședință se consemnează că instanța ”Prorogă discutarea cererii de revocare a mandatului de reprezentare a pârâtei, acordat Cabinetului de Avocat Corina Ruxandra Popescu, după rămânerea definitivă a cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 14139/299/2016 aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti În temeiul art. 413 alin. 1 pct. 1 Cod proc. civilă, dispune suspendarea judecării prezentei cereri până la soluţionarea definitivă a cauzelor ce formează obiectul dosarelor nr. 14139/299/2016 şi 13622/299/2016 aflate pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.”

    (N.a. – Așadar în 24.03.2016 instanța practic a suspendat cauza până când se va pronunța în alte două dosare – cu care are legătură. ”Hopa! Nici vorbă despre Cipariu – reprezentant USR cu mandat de la Teodorescu. Dar ce-o fi? De ce s-a suspendat acest dosar? Ia să văd despre ce-i vorba și în celelalte dosare”).

    Zis și făcut.

    – Dosarul nr. 13622/299/2016 are obiect înregistrarea modificărilor statutare și a organelor de conducere nou alese

   (N.a.  – Așadar e cererea de schimbare la față a Uniunii – din 19 martie a.c. când revoluționarii au ales o altă conducere. (Portalul instanței despre dosar, aici)

    – Dosarul nr. 14139/299/2016 are ca obiect contestarea de către Varujan Vosganian a Hotărârilor Adunării Generale din 19.03.2016.

   (N.a. – Portalul instanței despre dosar, aici.)

   Mai pe scurt:

   – Orice dosar aflat pe rolul instanțelor – în care este parte Uniunea – se supendă (dacă o cere cineva sau o solicită judecătorul) întrucât în acest moment încă nu se știe dacă Uniunea este reprezentată de conducerea veche (Președinte Nicoale Manolescu) sau de cea nouă (Președinte Cristian Teodorescu).

   E simplu și corect: Întrucât există un litigiu netranșat de instanță (în fapt chiar două, unul de înscriere a noilor organe de conducere și unul de contestare a lor) toate celelalte litigii în care este implicată USR se suspendă pentru ca instanța să afle cine este – de drept – reprezentatul legal al Uniunii, care răspunde în instanță.

   Rămâne ca dumneavostră să judecați singuri cine are dreptate și cine nu în aceste comunicate care se succed – unele din partea vechii conduceri care se consideră legală (legalitate care – spun Domniile lor – este lezată de revoluționari), altele din partea noii conduceri care se consideră legal aleasă.

    

   P.S. Mă văd nevoită să scriu un post scriptum, pentru a fi citită fără să fiu criticată de ascunderea propriului meu partizanat. Nu sunt membră a Uniunii Scriitorilor și, în literatură, am debutat în toamna lui 2015 cu un roman. Dar am ales să mă situez de partea revoltaților pentru că:

   – mi se pare democratic să ceri transparența fondurilor;

   – mi se pare democratic ca numărul mandatelor să fie limitate (să nu faci – Doamne ferește! – scolioză de la șezutul pe același scaun vreme îndelungată;

   – mi s-au părut corecte criticile de la Concursul Național de poezie Mihai Eminescu, organizat în 2014 la Botoșani. Nu am căderea să contest valoarea literară a poeziei domnului Chifu însă funcția domniei sale în USR ar fi trebuit (moral, dacă nu impus prin statut) să-l scoată în afara înscrișilor la titlu;

   – mi s-a părut democratic un plan de reformare a Uniunii, cu măsuri concrete care să aducă din nou în atenția românului dragostea de carte.

   Drept urmare, recunosc: Sunt printre nemembrii care au semnat protestul pentru reformare.   Categorii:Miscelanea

   Etichete:, , , , , , , ,

1 răspuns

 1. De ce nu ma surprinde acest scandal in randul scriitor („telectualilor romani”)? Simplu! Si ei sunt produsul acestei societati in care hotia, minciuna si tradarea sunt caracteristicile de baza. Ei de ce s-ar ridica deasuprea acestor tare / defecte? Nu sunt si ei romani si nu trebuie ca si guara lor haleasca ceva? Manolescu, ca si altii infierati de propaganda comunista, ne arata valabilitatea zicalei: „lupul schimba parul, dar naravul, ba!”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: