Serviciile secrete, un necesar pas înapoi


Cutremur alaltăieri, la București, odată cu publicarea motivării unei decizii a CCR: înregistrările nu mai pot fi făcute decât de organele de anchetă penală și nicidecum de către nenumăratele servicii care operau până acum aparatura de ascultare, filare, filmare și înregistrare ambientală. Gata cu spionii amestecați în justiție. Cumva, era și timpul. Binomul DNA-SRI – de care PSD, dar și Băsescu, de când nu mai este președinte, se plângeau pe la toate colțurile – a fost spart. Ce bulversează această decizie, până la urmă normală, a CCR? Doar procesele aflate pe rol, nu și sentințele rămase defintive și irevocabile, pronunțate în baza probelor obținute de serviciile secrete.

Din data de 16 februarie, când s-a pronunțat Curtea Constituțională (miercuri a fost publicată doar motivarea), deja au fost ridicate excepții de neconstituționalitate în 11 dosare de mare corupție, aflate pe rolul instanțelor. De ce abia acum, mai bine spus de ce tocmai acum, deși noile coduri, civil și penal, au intrat în vigoare de peste doi ani? Mulți spun că se apropie termenele de finalizare ale unor procese care ar fi trebuit să fie răsunătoare, respectiv Udrea-PD, Bica-ANRP, Microsoft. Acesta din urmă, chiar ridicol: am aflat cine căra banii și ce sume, dar nimeni nu a spus vreodată de unde veneau banii și cui erau destinați, necum să-i condamne pe adevărații mituitori și pe beneficiari. Absurd!

Însă puțini dintre cei mai vocali critici știu că CCR nu se poate pronunța dacă nu e sesizată, ca de altfel orice instanță de judecată. Or, vă vine să credeți sau nu, sesizarea la CCR a fost făcută recent de un grup de turci și iranieni, care sunt judecaţi pentru spălare de bani şi evaziune fiscală, ei fiind deja condamnaţi în primă instanţă pentru că ar fi scos din țară 5 milioane de euro. Departe așadar de reacțiile violente ale celor care, date fiind persoanele implicate în procese, îi acuză ba pe ruși, ba pe Băsescu – de a fi intervenit chipurile pe lângă fostul său protejat, Daniel Morar, acum judecător în CCR. Pe de altă parte, cum noile coduri au intrat în vigoare în timpul mandatului fostului președinte, se poate deduce ușor că, atâta timp cât a fost în funcție, acestuia i-a convenit de minune să-i fie servite la cafeaua de  dimineață înregistrările convorbirilot protipendadei. Întocmai cum făcea și sinistra Elena Ceaușescu, moartă să fie permanent informată asupra a ceea ce discutau tovarășii între ei.

Deja se fac liste cu cei care posibil vor scăpa, numai nume sonore: posibil Cocoș, Oprescu, Adamescu, Mazăre, Nicușor Constantinescu, Vâlcov, Nechita – primarul iașiului, Greblă, Șova sau Hrebenciuc. Toți, ca o consecință a deciziei CCR: dacă proba înregistrării nu mai este admisă, atunci nici probele obținute în baza acestor înregistrări nu mai sunt admise. Vor pica unele dintre aceste dosare? Cel mai probabil că da. Vor scăpa unii dintre cei învinuiți în aceste cauze? Probabil că da. Însă acesta este prețul intrării în normalitate. Acea normalitate în care procurorii sunt cei care trebuie să ducă la bun sfârșit o anchetă, să administreze probe concludente care să susțină captele de acuzare, fără intervenția serviciilor secrete. Altfel, alternativa este tocmai ceea ce trăim acum: o țară condusă (prost) de serviciile secrete.

Pe de altă parte, DNA, prin șefa instituției, afirmă că dosarele de trimitere în judecată nu au fost întocmite doar în baza probelor tehnice ci și pe baza unor înscrisuri și mărturii. Iar dacă nu este așa, atunci procurorii trebuie să se pună, vrând-nevrând, pe treabă, să întocmească dosare ca la carte și să-și merite salariile uriașe în raport cu cele din economia țării. Soluții sunt destule. Fie se transferă o parte din aparatura SRI, STS și DIPI la DNA, cu oameni cu tot, fie se achiziționează alta și vor fi instruiți oameni noi pentru utilizarea corectă și în cadru legal, fie se detașează angajați ai DNA în centrele de utilizare ale acelei aparaturi.

Se vorbește de costuri, însă acestea cred că sunt irelevante în raport cu dimensiunile corupției. Se estimează, de către organisme internaționale, că economia subterană a României, este undeva între 25% și 40% din PIB, adică peste 30 miliarde euro. Ca să stopăm furtul de asemenea dimensiuni uriașe, cheltuirea chiar și a încă unui miliard, cât se estimează că a costat aparatura existentă deja, nu este exagerată. Înțelegem și noi acum că lupta anti-corupție este scumpă, ba chiar că democrația însăși este foarte scumpă.

Însă tot Kövesi este cea care are dreptate când spune că numărul de dosare precum și condamnările pe bandă rulantă sunt irelevante ca rezultate în lupta anticorupție, atâta vreme cât tipologia faptelor pentru care sunt arestați demnitarii este aceeași. Cu alte cuvinte, DNA poate aresta oricâți, în locul lor vin alții care o iau de la capăt, procedând exact ca cei arestați înaintea lor. Așadar, problema noastră este legislația, anume făcută cu portițe prin care să poată fi eludată. Problema începe și se termină în Parlament, din 90 până azi și tot acolo trebuie și rezolvată.

Intervenția neașteptată a acelui fost agent secret american care a lucrat 5 ani în România, despre care am scris acum câteva zile, la scurt timp după decizia CCR, nu mai pare deloc întâmplătoare. Pare că bate un vânt de schimbare în viața publică, în care omniprezența serviciilor secrete nu mai este dorită nici măcar de către cei care au impus-o. Ele au misiunea lor, bine definită în Constituție, și – chiar dacă ofițerii acoperiți din politică, justiție, presă și economie nu vor dispărea peste noapte – e bine să știm că sunt măcar sub controlul unei instituții, respectiv a CCR dacă la Parlament comisiile acelea sunt doar de formă, fiind înțesate cu actuali și foști ofițeri ai serviciilor secrete. Era și timpul!

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 11 03 16Categorii:Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: