Ce ascunde criza sindromului hemolitic?


Marcată de greșelile inadmisibile ale unui sistem sanitar grevat de disfuncționalități grave, îmbolnăvirea alarmantă a mai multor copii din nordul Munteniei a degenerat într-un nedrept război împotriva laptelui și a brânzei produse de micii fermieri. Neputința instituțiilor statului în a determina cauzele reale ale unei boli care a ucis deja câțiva bebeluși și de a descoperi sursa infectării copiilor, lovește din nou în micul producător, baza a alimentației pentru majoritatea românilor.

Mai știe cineva ceva de scandalul aflatoxinei, de pieptul de curcan care ar fi fost plin de antibiotice, de scandalul cărnii de cal, de limba albastră? Ați auzit de rezultatele anchetelor declanșate cu mare scandal și în acele cazuri? Nimic. Câțiva birocrați superficiali, plătiți din banii noștri, au completat niște rapoarte, îngropate degrabă în arhive. Au rămas în urmă doar falimente, oameni pe drumuri și poziția României șubrezită în piața agro-alimentară internă și europeană.

Lotul de brânză proaspătă de vaci depistat de autorități cu E-coli a fost produs la o unitate locală de procesare a laptelui la data de 22 februarie. Ori bebelușii din Argeș au murit înainte, ultimul dintre ei cu o săptămână mai devreme de data respectivă. Desigur, ar fi putut exista și alte loturi infestate, produse mai devreme, dar nici o analiză nu a dovedit așa ceva până acum. Pe baza informațiilor și a declarațiilor publice, nu există nicio legătură între îmbolnăvirea copiilor din Argeș cu sindromul hemolitic-uremic și lotul de brânză proaspătă de vaci al unui producător local, analizat de ANSVA.

„De ce în scandal a apărut doar numele producătorului de lactate? Numele magazinului nu a fost menționat de nimeni, de frica unor procese. După cum spune spune directorul DSV Argeș, există un risc major ca această contaminare cu E-coli să se fi produs în magazin. În România, producția de lactate este controlată la sânge, mai ales la producător. Din punct de vedere sanitar-veterinar, țara noastră aplică una dintre cele mai dure legislații europene în domeniu. Paradoxul este că ANSVA nu îi poate controla decât pe cei autorizați. Pe cei care produc brânză în cada de baie nu îi poate controla, amenda sau închide, pentru că nu există legislație” (www.agrointel.ro).

Scandalul a ajuns la premier. Vânzările de lapte au scăzut la aproape jumătate. Producători din întreaga țară amenință să dea ministerul în judecată, pentru prejudiciile aduse de declarațiile iresponsabile ale ministrului de resort. Ce poate să însemne asta? Dezorganizare și superficialitate. Sunt deja trei săptămâni de orbecăieli ale autorităților, de bâlbâieli în declarații, de măsuri heirupistice, de neimaginat într-un stat ale cărui firme sunt sufocate de zeci de organe de control. După o perioadă de negare a existenței vreunei crize care să necesite măsuri speciale, autoritățile s-au repezit la prima cauză probabilă, încercând să transforme un biet producător local într-un veritabil acar Păun. Dar au lovit, inconștient, în întreg lanțul de producție. Sute de mici firme locale riscă să dea faliment, mii de oameni riscă să rămână fără slujbe, zeci de mii de fermieri își vor arunca – iarăși, fiindcă s-a mai întâmplat odată – laptele la canal.

Dar, deja nu mai este vorba doar despre copiii din Argeș, deoarece bebelușii şi copiii vătămați grav provin și din Bacău, Iași, Craiova și Arad. Teza oficialilor cade ca un castel de cărți, dovedind o crasă incapacitate organizatorică dar și o criză adâncită de specialiști. S-au vehiculat tot felul de factori, de la lipsa de igienă, eventuale incompetențe medicale, apa și pesticidele din zonă, valul de căldură din luna ianuarie, laptele sau iaurturile. „Cu toate acestea, nici până acum nu s-a putut stabili cu precizie o cauză comună tuturor îmbolnăvărilor. Deşi încă de la primele declaraţii de presă de la spitalul Marie Curie, din declaraţiile părinţilor, precum şi din confirmarea oficială a DSP Argeş a reieşit ca factor comun că toţi acei bebeluşi fuseseră vaccinaţi, oficial se ocolește cu o neînțeleasă consecvență aprofundarea unei posibile piste care ar putea lega aceste cazuri, respectiv calitatea și compoziția vaccinurilor aplicate” (www.romanialibera.ro).

Aici intrăm pe un câmp minat, subiectul este atât de controversat și implică sume atât de mari încât este temă de dispută mondială, nu numai națională. Compoziția și eficacitatea vaccinurilor este susținută pe de o parte și contestată, de către o altă parte, la fel de numeroasă, iar efectele lor nu au fost pe deplin lămurite nici măcar de către elita mondială a medicinei. Cert pentru noi este faptul că în acest caz autoritățile sunt depășite și de o ineficiență strigătoare la cer, asta se vede de la o poștă. Cine și ce are de pierdut în acest scandal se va vedea abia peste câteva luni. Până atunci, complexul medico-farmaceutic, mult prea puternic financiar și protejat de politicieni interesați, are toate șansele să pună la pământ – pentru a câta oară? – lanțul micilor producători autohtoni.

Greșeli pe lanțul de producție se pot întâmpla oriunde în lume, vaccinuri expirate sau neconforme pot fi administrate oriunde în lume, tragedii ca aceea la care asistăm oripilați de trei săptămâni se pot întâmpla oriunde în lume. Dar nedescoperirea și nepedepsirea imediată a vinovaților se pot întâmpla numai într-un stat dezorganizat și corupt, îndreptat împotriva cetățenilor săi. Adică la noi.

Editorial redactat 02 03 16 și publicat în Monitorul de Botoșani 04 03 16Categorii:Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: