Terenul de sub bloc – în folosință sau în proprietate?


Odată cu noul Cod Fiscal s-au impus taxe și impozite și pe terenul de sub construcții, care este atribuit locatarilor proprietari de apartament (dintr-un bloc) într-o anume cotă procentuală, funcție de mărimea apartamentului. Discutăm de terenurile care sunt în proprietatea statului, să ne înțelegem.

Pentru că am văzut că sunt unii dintre voi nemulțumiți de faptul că vor trebui să achite LUNAR  – la fisc – bani cu titlul de chirie (pentru acel teren care nu este în proprietate ci numai în folosință) vin cu explicații:

Cota de teren pe care o aveți atribuită în folosință pe durata existenței construcției vă poate reveni în proprietate (fără bani) dacă faceți demersurile la care aveți dreptul potrivit legii.

Conform art. 36 alin 2 din Legea nr.18/1991 republicată, modificată şi completată: „Terenurile proprietate de stat, situate în intravilanul localităţilor, atribuite, potrivit legii, în folosinţă veşnică sau în folosinţă pe durata existentei construcţiei, în vederea construirii de locuinţe proprietate personală sau cu ocazia cumpărării de la stat a unor asemenea locuinţe, trec, la cererea proprietarilor actuali ai locuinţelor, în proprietatea acestora, integral sau, după caz, proporţional cu cota deţinută din construcţie. (…) Atribuirea în proprietate a terenurilor prevăzute de alin. (2)-(5) al aceluiaşi articol se va realiza, prin ordinul prefectului, la propunerea primăriilor, făcută pe baza verificării situaţiei juridice a terenurilor“.(art. 36 alin.6)

CE AVEȚI DE FĂCUT?

1. Verificați pe contractul de vânzare-cumpărare al apartamentului care este cota de teren care vi s-a atribuit în folosință

2. Faceți o cerere. în baza Legii 18/1991-cea a fondului funciar, art. mai sus menționat. Cererea o adresați Primăriei unde este situat imobilul

3. Anexați la cerer o copie xerox a actului de proprietate transcris la judecătorie sau intabulat în evidenţele Cărţii Funciare (contract de vânzare-cumpărare, contract de construire, contract de schimb, contract de donaţie, sentinţă de partaj imobiliar sau certificat de moştenitor, după caz), o copie xerox a chitanţei de plată a impozitului sau certificatul fiscal eliberat de Serviciul Public pentru Finanţe Publice şi o copie după procesul-verbal de predare-primire a locuinţei. Dacă apartamentul a fost achiziționat cu plata în rate vă întoarceți la firma care vi l-a vândut și cereți o adeverință precum că este achitat integral.

4. Nu uitați să  anexați și o copie xerox după buletinul de indentitate al titularului de contract preum şi decizia de atribuire a terenului aferent apartamentului (în cazul în care suprafaţa de teren în cotă indiviză nu este menţionată în metri pătraţi în actul de proprietate.) În Bucureşti, o astfel de decizie se eliberează de către SC Romconfort SA. La Iași era RA Locuința. În rest, apelați la google să aflați (sau la Primărie 🙂 )

Dosarul cu toate actele se depune la Biroul Registratură din cadrul primăriei pe raza căreia se solicită titlul de proprietate – acolo unde este situat apartamentul.

Atenție: După ce veți deveni proprietari pe acea cotă de teren veți plăti un impozit anual.

 DE CE ESTE ATÂT DE IMPORTANT SĂ DEVENIȚI PROPRIETAR ȘI PE TEREN?
Imaginați-vă o nenorocire. Se dărâmă blocul și, așa cum spuneam mai sus, aveți folosința terenului doar pe durata existenței construcției. Însă construcția a făcut buf, paf, trosc, nu mai e, s-a transformat în moloz. Primiți despăgubiri de la cel vinovat de dărâmarea blocului (sau de la asigurător, dacă v-ați asigurat) și hotărâți – împreună cu ceilalți proprietari de apartamente – să reconstruiți. Unde? Adevăratul proprietar al terenului (fie el statul sau oricine altcineva) poate să vă spună că nu mai e în planurile lui ca pe acel teren să fie construit un bloc). Ce faceți? Bine, dacă altcineva decât statul e proprietar pe teren…e mai nașpa, nu merge toată construcția de sus, trebuie să vi-l vândă.

MULT SUCCES!

Anunțuri


Categorii:Juridice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

Summum jus, summa injuria - Mai multa lege, mai putina justitie

Democratie: si astfel, neputand face ca tot ceea ce este just sa fie tare, s-a facut ca tot ceea ce este tare sa fie just. BLAISE PASCAL

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

floriniaru

Şi nimica mişcă

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

gunty roth

Niscai povesti despre ce-mi mai trece si mie prin cap...

LOC DE FRECAT MENTA

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

%d blogeri au apreciat asta: