Terenul de sub bloc – în folosință sau în proprietate?


Odată cu noul Cod Fiscal s-au impus taxe și impozite și pe terenul de sub construcții, care este atribuit locatarilor proprietari de apartament (dintr-un bloc) într-o anume cotă procentuală, funcție de mărimea apartamentului. Discutăm de terenurile care sunt în proprietatea statului, să ne înțelegem.

Pentru că am văzut că sunt unii dintre voi nemulțumiți de faptul că vor trebui să achite LUNAR  – la fisc – bani cu titlul de chirie (pentru acel teren care nu este în proprietate ci numai în folosință) vin cu explicații:

Cota de teren pe care o aveți atribuită în folosință pe durata existenței construcției vă poate reveni în proprietate (fără bani) dacă faceți demersurile la care aveți dreptul potrivit legii.

Conform art. 36 alin 2 din Legea nr.18/1991 republicată, modificată şi completată: „Terenurile proprietate de stat, situate în intravilanul localităţilor, atribuite, potrivit legii, în folosinţă veşnică sau în folosinţă pe durata existentei construcţiei, în vederea construirii de locuinţe proprietate personală sau cu ocazia cumpărării de la stat a unor asemenea locuinţe, trec, la cererea proprietarilor actuali ai locuinţelor, în proprietatea acestora, integral sau, după caz, proporţional cu cota deţinută din construcţie. (…) Atribuirea în proprietate a terenurilor prevăzute de alin. (2)-(5) al aceluiaşi articol se va realiza, prin ordinul prefectului, la propunerea primăriilor, făcută pe baza verificării situaţiei juridice a terenurilor“.(art. 36 alin.6)

CE AVEȚI DE FĂCUT?

1. Verificați pe contractul de vânzare-cumpărare al apartamentului care este cota de teren care vi s-a atribuit în folosință

2. Faceți o cerere. în baza Legii 18/1991-cea a fondului funciar, art. mai sus menționat. Cererea o adresați Primăriei unde este situat imobilul

3. Anexați la cerer o copie xerox a actului de proprietate transcris la judecătorie sau intabulat în evidenţele Cărţii Funciare (contract de vânzare-cumpărare, contract de construire, contract de schimb, contract de donaţie, sentinţă de partaj imobiliar sau certificat de moştenitor, după caz), o copie xerox a chitanţei de plată a impozitului sau certificatul fiscal eliberat de Serviciul Public pentru Finanţe Publice şi o copie după procesul-verbal de predare-primire a locuinţei. Dacă apartamentul a fost achiziționat cu plata în rate vă întoarceți la firma care vi l-a vândut și cereți o adeverință precum că este achitat integral.

4. Nu uitați să  anexați și o copie xerox după buletinul de indentitate al titularului de contract preum şi decizia de atribuire a terenului aferent apartamentului (în cazul în care suprafaţa de teren în cotă indiviză nu este menţionată în metri pătraţi în actul de proprietate.) În Bucureşti, o astfel de decizie se eliberează de către SC Romconfort SA. La Iași era RA Locuința. În rest, apelați la google să aflați (sau la Primărie 🙂 )

Dosarul cu toate actele se depune la Biroul Registratură din cadrul primăriei pe raza căreia se solicită titlul de proprietate – acolo unde este situat apartamentul.

Atenție: După ce veți deveni proprietari pe acea cotă de teren veți plăti un impozit anual.

 DE CE ESTE ATÂT DE IMPORTANT SĂ DEVENIȚI PROPRIETAR ȘI PE TEREN?
Imaginați-vă o nenorocire. Se dărâmă blocul și, așa cum spuneam mai sus, aveți folosința terenului doar pe durata existenței construcției. Însă construcția a făcut buf, paf, trosc, nu mai e, s-a transformat în moloz. Primiți despăgubiri de la cel vinovat de dărâmarea blocului (sau de la asigurător, dacă v-ați asigurat) și hotărâți – împreună cu ceilalți proprietari de apartamente – să reconstruiți. Unde? Adevăratul proprietar al terenului (fie el statul sau oricine altcineva) poate să vă spună că nu mai e în planurile lui ca pe acel teren să fie construit un bloc). Ce faceți? Bine, dacă altcineva decât statul e proprietar pe teren…e mai nașpa, nu merge toată construcția de sus, trebuie să vi-l vândă.

MULT SUCCES!Categorii:Juridice

6 răspunsuri

 1. O tâmpenie si o crasă incompetenta administrativa si juridica…. cum sa fac cerere de proprietate pe pământul de sub bloc/locuință, atâta timp cât pe imobilul/apartamentul proprietate personala dețin contract de vânzare-cumpărare intabulat la judecătorie ???
  Logic si rațional ,,pământul,, de sub casa aparține proprietarului de drept al locuinței…
  Numai in țara asta se pot face legi cretine de niște tâmpiți care au studii de specialitate făcute la apelul bocancilor… Cretini in parlament, cretini in guvern, cretini in administratia prezidentiala si alte ,,institutii ale statului,, (culmea) de drept (?!) …Idioti si cretini ajunsi in functii pe mita si spaga, ne pleaca tinerii din tara datorita indolentei si prostiei voastre.
  Gândiți-va ca viitorul tarii este si viitorul copiilor vostri si chiar daca vor trai in alta tara decat acesta de care v-ati batut voi joc – blestemele celor pe care-i prostiti cu legi strambe – va vor ajunge si pe ei si pe voi. Blestemati sa fiti !

 2. Subsemnata am cumparat cu cateva luni in urma o garsoniera la parter,unde pe partea din spatele bl ,unde loc eu exista o gradina inchisa c.c.a 600 mp pe care nu o ingrijeste nimeni este lasata in paragina,pe partea cealalta ,adica in fata bl. este drumul public,..intrebare….?in CVC se stipuleaza ca impreuna cu imobilul,mi se transmite mie cumparatorului conform art 651 Codul Civil ,cota parte aferenta din partile si dependintele comune ale imobilului(casa scarii,holuri,coridoare,terasa,instalatii tehnice,1 mp subsol si alte parti comune,)v-am scris asa cum scrie in CVC si continua….precum si terenul aferent in folosinta(cota parte) in suprafata de 6 mp,..vreau sa stiu si eu ce reprezinta 6 mp pe care eu am platit impozit,deoarece la subsol mi s-a spus de presedinte ca detin 1mp asa cum se stipuleaza in CVC,nu cumva acei 6 mp de teren in folosinta,sunt aceia din gradina din fata balconului meu?,am intrebat Primarul sectorului care mi-a raspuns in scris ca acea gradina este cumparata de catre Asociatia de Proprietari,cum adica cumparata????si din As.de Proprietari nu fac si eu parte??nu stiu cui sa ma adresez si cine sa ma lamureasca,aici este ceva necurat la mijloc,o marsefie,daca stie cineva sa-mi dea un raspuns concret,..ii multumesc!

  • Este terenul de sub bloc. Terenul care este jur împrejurul blocului, din ce știu eu este în proprietatea primăriei. Dar poate fi și al asociației de proprietari. Întrebați mai întîi la asociație. Apoi, dacă ei nu știu, la primăria de care aparțineți. Însă cei 6 mp sunt partea dvs de teren pe care e construit blocul

 3. Revin si va intreb,..terenul acela de 6 mp in folosinta care dupa cum am inteles este in prorietatea Statului si pe care eu am platit impozit,daca este acela de la subsol,eu cum il folosesc???pot intra in subsol, care este ferecat cu lacate si unde are acces numai presedintele,daca despre acela este vb ,..sa pun si eu o lada ,o usa ,anumite obiecte,,o rosie,un castravete,…lamuriti.ma va rog ,in tara asta se fac legi aiurea ca sa nu inteleaga nimeni nimic,mai ales cand presedintele bl.mi-a zis ca la subsol am 1 mp,in ce tara traim!

 4. CONCESIONARE
  STAT=SOLUL SI SUBSOLUL SI ALTE FORME DE RELIEF,CONSTITUIE O TARÄ
  Pamantul apartine tarii si constituie statul in sine.Concesionarea terenului exclude dreptul de proprietar al solului de sub fundatie-daca de ex. dai cu sapa in gradina de-o fantana si dai de petrol,vine statul si pune robinetul si sonda.Altfel ar aparea state in state sau enclave sociale care prin cotituri legislative ajung alte state,un prim pas fiind denumirea de provincie autonoma.
  Un bloc,nu se merge la absurd,doar Ministerul AN il poate desfiinta cum au fost desfiintate mii de vilane pt constr.Bdul Victoriei in capitala(aveti metrou ha?).
  Deciziile de 25 ani si 50 ani.chiar mai mult ,perioada de concesionare teren de sub bloc(subsolul sau fundatia din betoane,apartine locatarilor fiind inclusa si casa scarii,si terasa,in preturile apartamentelor si sant bunuri comune cu drept de folosinta comuna fara taxe suplimentare,si sant parte constituenta al blocului)au fost luate pe baza conditiilor de mediu si al factorilor de risc al zonelor=cutremure,inundatii,mlastini,caderi de placi tectonice,vinturi,si materialele de constructie ce au si ele o garantie-in 77 in urma seismului unii au coborat de la etaje,cu apartamentul,lifturile transformanduse in arcade sau poduri.
  Daca un blocatar vrea sa cumpere camerele din subsol de sub tronsonul lui,nu poate fara acordul locataarilor,si preturile zidurilor de beton costa cam la 30% val.apt-si reteaua de apa mutata de pe peretii lui,suporta toate costuriele de proiectare si modificare,sau are mereu musafiri care verifica reteaua de canalizare si apa.
  Vecini sa stiti ca am cumparat casa scarii si sa va cumparati topogan gomflabil sau sa urcati cu macaraua,nu ma intereseaza,sau platiti taxa de trecere,si de zgomot pentru interfon-sau funia pagini rahitice cu dezinformatii aberante si abrogate de cativa zeci de ani,unele nici macar in mileniul 3 nu sant emise.

 5. Buna ziua,

  Doresc sa cumpar un apartament in zona Obor, intr-un bloc comunist si am observat in actele pe care le-am primit de la proprietar, in extrasul de carte funciara pe terenul intravilan aferent (presupun blocului in cauza) ca sunt stipulati si 2 vecini la sectiunea proprietari si la sectiunea sarcini.

  Mai exact, la sectiunea PROPRIETARI este mentionat un vecin ce are intabulat drept de PROPRIETATE asupra 10mp cota idiv aferenta apartamentului sau, iar la seciunea SARCINI este mentionat un vecin ce are intabulat drept de FOLOSINTA asupra 10mp cota idiv aferenta apartamentului sau.
  Apartamentul pe care vreau sa il cumpar este mentionat tot la sarcini si este intabulat cu drept de FOLOSINTA aspupra 7mp cota idiv aferenta apartamentului pe care vreau sa il iau.

  Intrebarea mea este de ce unii proprietari au intabulat drept de proprietate si altii drept de folosinta. Si daca pe cei 7mp ai mei am drept de folosinta, cine este proprietarul pe acesti 7 metri ai mei ? Statul ? Mentionez ca este vb de un bloc comunist din anii 80.

  Multumesc pentru raspuns,
  Adi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: