Incompetența statului naște abuzuri


Un scandal care mocnea de un an și patru luni, de la condamnarea definitivă a lui Dan Voiculescu la zece ani de închisoare cu executare și recuperarea prejudiciului de 60 milioane de euro prin confiscarea unor bunuri, a izbucnit în sfârșit, apropiindu-se de un deznodământ previzibil. Toate posturile de televiziune ale grupului Intact sunt nevoite să se mute, să părăsească două clădiri dobândite de patronul lor cu bani furați. Aici însă intervin mocăiala autorităților, slăbiciunile, aranjamentele, abuzurile și tot ceea ce este atât de tipic pentru administrația de pe Dâmbovița.

Patronul Antenelor, securist dovedit, a fost, alături de mulți alții ca el, unul dintre beneficiarii interminabilei tranziții a României de la comunism la capitalism. Se știe acum că, în acei ani tulburi, majoritatea foștilor lucrători în comerțul exterior și-au însușit pur și simplu marfa și contractele statului, întrucât doar ei cunoșteau furnizorii, beneficiarii și tipurile de contracte. Ulterior, după primele tunuri, au devenit „oameni de afaceri”, investitori și depozitarii capitalului autohton, care trebuia, nu-i așa?, protejat. De aici încolo a început un lung șir de abuzuri, care, cu complicitatea oamenilor plasați de ei în administrație și justiție, nu s-a încheiat nici în zilele noastre.

Nu altfel stau lucrurile și în acest ultim scandal. Sentința este definitivă și irevocabilă de 16 luni. Cu toate acestea, nimeni nu s-a grăbit să o pună în aplicare, atâta vreme cât la putere au fost cei susținuți de patronul Antenelor, ba unii dintre ei chiar puși de Voiculescu. În tot acest timp, în care statul nu e reușit să dobândească folosința clădirilor, șeful ANAF a fost Gelu Ştefan Diaconu, numit de PSD, susținut de posturile Intact. Abia după ce DNA a anunţat că a deschis un dosar penal privind nerecuperarea prejudiciilor, Diaconu a dispus, în sfârșit, evacuarea Antenelor. Până la urmă, Diaconu a fost demis de premier, însă ca urmare a punerii sale sub acuzare în cu totul alt dosar, unul cu deturnări de fonduri europene pentru romi. Poate nu este o coincidență că cele două acțiuni s-au petrecut concomitent, dar asta o știu doar Parchetul General și DNA.

Și acum, venim la termenul de cinci zile, impus de autorități pentru evacuare, termenul care a stârnit întregul scandal. Potrivit noilor coduri, civil și penal, el este perfect legal. Pe de altă parte, nu trebuie să fii nici specialist nici măcar priceput la rețele și computere ca să-ți dai seama că este practic imposibil să muți kilometri de cablaj, mesele de montaj, decorurile și echipamentele de transmisie, nu în cinci zile dar nici în cinci săptămâni. Aici intervine abuzul, fiindcă deși ordinul de evacuare a fost emis, încă există nesoluţionate pe rolul instanţelor civile şi alte litigii promovate de către chiriaşii celor două clădiri confiscate, litigii care sunt notate în cărţile funciare ale imobilelor făcând astfel imposibilă valorificarea lor prin licitaţie. Așadar statul nu le-ar fi putut vinde chiar dacă imobilele ar fi fost golite încă de acum câteva luni. Și aici nu este vorba doar de priceperea avocaților trustului și de portițele legislative care permit întinderea la nesfârșit a recuperării prejudiciului ci și de nepriceperea funcționarilor și ai judecătorilor statului. Un stat greoi și corupt care nu poate să-și facă ordine în propria ogradă. Și când nu poate, intră cu buldozerul.

Grupul Intact și patronul său informal, fiindcă oficial Voiculescu este retras din toate afacerile, acestea fiind trecute pe numele altor membri ai familiei, știau de toate acestea și pot fi acuzați, fără teama de a greși, că au lungit-o intenționat. Încă de la începutul lui 2015 existau informaţii publice potrivit cărora Antenele făceau pregătiri pentru o posibilă mutare într-un nou sediu, respectiv în clădirea Willbrook, tot în zona Băneasa, unde funcţionează şi Realitatea TV. Numai că acolo chiria e pe bani mulți, în actualul sediu doar mută bani dintr-un buzunar într-altul atâta timp cât evacuarea poate fi amânată. Se poate spune că întreg corpul de ziariști, entertaineri, operatori, mașiniști, scenografi, regizori – buni sau răi, nu comentăm calitatea lor (asta o face publicul și, atâta vreme cât se bat la locurile fruntașe în toate audiențele, sunt probabil interesanți pentru o mare parte dintre telespectatori), este victima propriului lor patron. Care numai prost nu este. Și-a făcut niște socoteli și i-au ieșit: audiența postului a crescut, din cauza scandalului, mult peste media obișnuită, sms-urile de susținere, pe bani!, curg, Senatul a luat cazul în discuție, la propunerea președintelui său Tăriceanu, iar CNA va avea mâine o întâlnire cu staff-ul trustului pentru a identifica soluții de salvare.

După cum se vede, nu se pune problema închiderii posturilor, li se va acorda licența de emisie pentru noua locație, dar abuzul rămâne și se constituie într-un precedent periculos. Orice televiziune cu probleme – și toate au, ba încă dintre cele mai grave – poate fi închisă abuziv. Nici nu mai contează motivul, ci faptul că poate fi închisă. Mai ieri, în numele libertății de exprimare, săream ca fripți de absurditatea unor prevederi ale legii promovate de Dragnea. Păi și aici nu-i la fel? Ba da, dar dacă permitem pedepsirea unui abuz cu alt abuz, comis în numele legii, ăla nu mai e stat de drept.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 17 02 16Categorii:Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: