Justiția ca un bâlci


Fie fostul președinte al României, Traian Băsescu, este blestemat să rămână în istorie drept cel mai naiv șef de stat pe care l-a avut țara noastră, fie s-a înconjurat cu bună știință de o șleahtă de nemernici, care au lucrat sub ordinele sale, protejați de puterea pe care o deținea la Cotroceni, în mediul de afaceri pe care-l controla prin intermediul contractelor cu statul dar și al celebrului trafic din jurul retrocedărilor, în justiție, unde a numit persoane pe a căror loialitate s-a putut baza până la un moment dat, prin serviciilor secrete pe care le-a condus, indirect, tot cu intermediari fideli. Cert este că, pe zi ce trece, se face gol în jurul fostului președinte, lăsând loc lațului care se strânge.

Ieri, Mircea Băsescu, fratele acestuia, a fost condamnat de prima instanță la patru ani de închisoare cu executare, într-un dosar de trafic de influență. Mai exact, procurorii DNA susțin – argumentație preluată și de judecătorii care l-au condamnat – că în perioada 2011-2012 inculpatul a primit un sfert de milion de euro de la Florin Anghel prin intermediul lui Căpățână, promițând că va interveni pe lângă magistrați pentru ca tatăl său, Sandu Anghel (cunoscut sub porecla de Bercea Mondialul) să obțină o condamnare mică sau să fie eliberat.

Sentința nu este definitivă, fratele fostului președinte a și anunțat că o va ataca în recurs. Oricum, chiar dacă instanța superioară va menține sau spori această pedeapsă, viitorului condamnat i se va scădea din executare perioada efectuată în arest preventiv și mai apoi la domiciliu, adică cel puțin un an. Dacă se apucă și el de scris, mai stă câteva luni și iese acoperit de glorie și cu un aer de haiduc, numai bun să-l propulseze în politică. Poate așa aflăm și adevărul privind incendiul care a distrus mineralierul „Crișana”, al cărui comandant a fost, imediat după două reparații capitale care au costat – se putea altfel? – mai mult decât dublul devizului inițial (mulțumesc, Doina Popescu).

Sentința de ieri nu este singura problemă care-i dă bătăi de cap lui Traian Băsescu, aflat într-un proces de reconstrucție a propriei sale imagini, dar și a Partidului Mișcarea Populară, în fruntea căruia vrea să revină în politica mare. Alte nume ale unor persoane care s-au învârtit în apropierea lui dau autografe la DNA, acuzați în procese răsunătoare de corupție. Rând pe rând, oamenii lui au ajuns în diverse stadii de anchete penale. Foștii lideri PDL sunt chemați la parchetul anticorupție în dosarul în care Elena Udrea este acuzată că a primit aproximativ patru milioane de dolari de la afaceristul Bogdan Buzăianu, bani care ar fi ajuns la partid.

Deocamdată sunt audiați în calitate de martori, însă n-ar fi o surpriză dacă DNA ar schimba calitatea de martor cu cea de învinuit sau inculpat. Astfel, în 3 noiembrie 2015, plimbarea a fost deschisă de Vasile Blaga, copreședinte la conducerea PNL. Au urmat apoi Ioan Oltean, Adriean Videanu si Anca Boagiu; în 5 noiembrie 2015, la DNA s-au prezentat, în același dosar: Gheorghe Flutur, Sulfina Barbu și fostul premier Emil Boc. Iar dacă la aceste sume sonore din politica românească adăugăm și pe Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, acuzată într-un dosar de corupție al cărui prejudiciu este estimat de procurori la peste 60 milioane de euro, se poate aproxima oarecum dimensiunea jafului pe care l-au făcut oamenii fostului președinte într-o perioadă în care cetățenilor li se explica în ce fel trebuie să accepte tăierea salariilor și a pensiilor pentru ca țara să poată depăși criza economică.

Peste toate, perla mandatelor băsesciene, domnește diva, colaboratoarea sa cea mai apropiată, prelungirea mânilor și gurii președintelui, Elena Udrea, acum cercetată și acuzată în mai multe dosare penale pentru infracțiuni de corupție, mită, trafic de influenţă, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii. În plus, și ginerele lui Traian Băsescu, avocatul Radu Pricop dă declarații la DNA, acuzat fiind de șantaj și trafic de infuență în dosarul în care este implicat și fiul fostului președinte al Republicii Moldova, Sergiu Lucinschi. La fel cum este cerceta penal și nepotul acestuia, Dragoş Băsescu, într-un dosar în care este suspectat că a cerut un milion de euro omului de afaceri Sandu Staicu, promiţând că intervine la DIICOT pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar.

În același timp, o femeie de 73 ani, din Focșani, a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru că a dat o găină și 1000 lei unui medic, să-i angajeze o nepoată. De asta spuneam că Justiția noastră rămâne încă în stadiul de bâlci televizat, numai bun pentru prostit un Occident credul și mult prea ocupat cu lungimea flăcării la lumânare sau a fustelor pe care trebuie să le poarte nemțoaicele în noaptea de Revelion.

Editorial (scris de Lili Crăciun) publicat în Monitorul de Botoșani 09 01 16Categorii:Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: