Bâlbâielile tehnocrate și visul prezidențial


Deși schimbarea Cabinetului Ponta s-a dorit un fel de blitz-krieg, cu pași mai atent calculați decât decât tentativa eșuată a USL din vara 2012 de a-l doborî pe Băsescu, mișcările ulterioare ale echipei prezidențiale au dovedit destul amatorism și o evidentă lipsă de pregătire.

Cel puțin patru numiri în funcții foarte importante revocate caraghios a doua zi dimineață, o lege a vânătorii schimbată peste noapte din cauza protestelor vehemente ale ciobanilor (între care erau amestecați ofițeri ai unor servicii secrete, după cum s-a văzut din fotografiile publicate a doua zi), greșeli grosolane de comunicare și o măsură revocată tot a doua zi în ceea ce a devenit „cazul Biriș”, o vizită a premierului la o grădiniță aranjată ridicol cu copii aduși din vacanță, ca pe vremea comuniștilor, amânarea măsurilor prevăzute de noul Cod Fiscal și, ultima, o propunere legislativă de schimbare a legislației de executare a pedepselor din cauza infractorilor „scriitori”.

Ce au toate acestea în comun? Protestul străzii și, mai mult decât atât, protestele vehemente exprimate pe rețelele de socializare, în speță pe Facebook, s-o spunem p-aia dreaptă. Cum se formează pe internet un curent de opinie – favorabil sau defavorabil unei măsuri sau numiri – echipa prezidențialo-guvernamentală reacționează imediat în sensul acelui curent de opinie. Încât putem numi această echipă, fără teama de a greși, „Guvernul Facebook”.

Dar curentul de opinie cine-l formează, feisbucul ăla cine-l conduce? Ei, de aici lucrurile se complică. Părerile sunt împărțite, unii spun că echipa Cioloș nu decontează politic, fiind neafiliată. Gafele sale nu au în capul cui se sparge, niciun partid nu avea de suferit pentru stângăciile actualului cabinet. În consecință, pot să facă orice prostii, oricum pleacă din toamnă înapoi la Bruxelles, fiecare de pe unde a fost extras. Pe de altă parte, spun alții – cei mai mulți, măsurile care afectează bunăstarea oamenilor, cum sunt mărirea salariilor, a pensiilor și scăderea TVA, în an cu alegeri generale, după ce la preluarea mandatului ai spus că nu sunt bani și că vei întări disciplina fiscală pentru a face rost de ei, sunt acte evident populiste, cu scop electoral. Astfel încât bănuielile că Cioloș va fi pus în fruntea unui partid prezidențial sau că este pregătit să preia PNL-ul devin mai mult decât justificate.

În ceafa noii echipe, care în două luni a reușit contra-performanța de a-și ridica în cap largi categorii profesionale, de la medici și profesori până la funcționari publici și militari pensionari, ca să nu mai spunem de patronatele exasperate de uite-nu-i salariul minim și contribuția cass, suflă puternic șacalii vechilor structuri, vremelnic scoși din uz dar nici pe departe anihilați. Dacă Dragnea, Blaga și alții sunt ținuți la respect cu dosare care nu se mai finalizează (de ce oare?!?) nu înseamnă că PSD și PNL nu mai există. Țara nu înseamnă nici Facebook, nici internet nici cabinetele capitonate din apropierea Dâmboviței, unde se fac și se desfac guverne de la o zi la alta. Țara înseamnă zecile de mii de localități în care primarii, chiar și ăia condamnați deja, își văd de treaba lor, adunând simpatie populară dincolo de curentele create artificial în laboratoarele de relații publice din capitală.

Nici Băsescu nu vrea să se pensioneze. Și-a înmulțit semnificativ aparițiile televizate, își dă cu părerea în toate cele, comportându-se oarecum anacronic, ca și cum ar deține și acum puterea supremă în stat. Se speculează ba că pândește căderea spectaculoasă a generalului de mucava Oprea, ba că se va folosi de el pentru a-i înhăța partidul, ba că vizează strângerea în jurul PMP a tuturor nemulțumiților, neafiliaților și exclușilor care ar putea să-l salte de la cei 6-7% la un procent cu două cifre. În ambele cazuri, dacă planul îi reușește, Băsescu va deveni fără dubii arbitrul viitoarei guvernări, ceea ce i-ar putea oferi din nou puterea după care este ahtiat.

Trebuie menționat aici că procesele fostei protejate prezidențiale, Udrea, sunt încă departe de un verdict, că hotărârea ÎCCJ în cazul Dragnea nu poate fi amânată la nesfârșit, că dosarul EADS – în care, printre potentați germani și români, la loc de cinste se află numele lui Vasile Blaga – întârzie inexplicabil să intre în faza de judecată, că numele Alinei Gorghiu, întârzie – tot inexplicabil – să apară în dosarul Șova (în care președinta PNL a reprezentat partea adversă, tot pe un onorariu exorbitant și nejustificat) și că, cel mai important, Johannis îi are cumva la mână, indirect ce-i drept, pe toți. Președintele trebuie să numească în cursul acestui an șefii Parchetului general, DNA și ÎCCJ, unde conduc oameni puși de Băsescu, este adevărat, dar care l-au trădat pe fostul marinar.

În acest context, colaborarea strânsă a lui Dacian Cioloș cu Vasile Dâncu, fost membru marcant al PSD, acum vicepremier chipurile independent, precum și apariția premierului la postul tv care a nășit nașterea USL vă spune ceva? Mie da.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 08 01 16Categorii:Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: