GAUDEAMUS – Impresii la cald


IMG_1865Două trei – impresii. Lume câtă frunză și iarbă, carte multă, edituri diverse venite din toată țara. N-ai cum să acoperi toate lansările la care ai vrea să participi. Mai cu seamă că sunt și câte două-trei ce te interesează și care se desfășoară în același timp. Aproape dai cu banul, un fel de ala – bala – portocala. Alba – neagra. Pe unii ai să-i superi că nu te-ai dus, dar ce poți face? Strângi din dinți și stai o zi întreagă sub cupola înțesată de cărți de toate genurile, numai și numai pentru a fi prezentă la lansarea unor volume scrise de oameni dragi. Ai ucide pentru un scaun. Mai stai pe scări din când în când, țărănește, răsuflând ușurată că te lasă spatele măcar pentru o secundă.

Lumea se îmbulzește ca la urs la scriitorii în vogă. Nu spun că n-ar fi buni. Spun doar că-s în vogă. Dar chiar și așa, buni și în vogă, ai o senzație stranie, la fel ca și la like-urile de pe facebook. Te întrebi dacă se înghesuie doar pentru că-i la modă să fie acolo. Cu regret realizezi că sunt unii care habar n-au ce vorbește autorul, pe care se presupune că-l admiră. Scriitorul sau invitații lui vorbesc despre carte iar mulți din publicul gură cască freacă telefoanele, trimit mesaje, vorbesc cu mama sau cu pisica. Ori își fac repede un selfie și-l aruncă pe facebook: ”Alo, și eu am fost la lansare la Cărtărăscu. M-ai văzut?” ”Fată, ce bestial arăți! Dar cine dracu’ e Cărtărăscu?” Nu critic doar ca să mă aflu în treabă. Când e de stat la coadă la autografe, mulțimea se rarefiază ca prin farmec. Știu, veți spune că n-au bani să cumpere carte însă eu cred că n-au venit nici măcar să-l audă pe omul ăla care și-a prezentat scriitura, au venit numai ca să-și bifeze propria prezență și să arate prietenilor ce culți sunt.

Cât mai stai pe scări să-ți odihnești picioarele umflate trec pe lângă tine vip-uri, foste sau actuale dive al politicii românești. Un fost ministru al justiției, foarte controversat la vremea lui, se așează lângă tine pe trepte și realizezi că oboseala îl face om; își pune posteriorul prețios pe scări ca orice peizan. Un june trecut binișor de prima tinerețe, și el fost ministru, calcă mândru și apăsat cu aere de dandy, însoțit de trei tinerele abia trecute de vârsta majoratului.Iar nu te lasă imaginația în pace, îți trece prin mintea bolnavă că oamenii de genul rozaliului de la Iași, care și-a urmărit tânăra amanta cu forțele de poliție, nu-s singuri pe lume.

Pe lângă toate astea, autori vechi, cu emoțiile în gât de parcă ar fi la debut, își citesc poezia proaspătă sau fragmente din cartea ce încă miroase a cerneală, cu aceeași candoare adolescentină de parcă vremea n-ar fi trecut peste pana lor măiastră.

Una peste alta, e frumos la Gaudeamus chiar dacă zgomotul și vânzoleala ți-au făcut creierii pane. Totuși, și în final am să fiu foarte subiectivă, nebunia e atât de mare încât autorii n-au timp să stea la o cană de vorbă cu cititorii, așa cum se poate petrece în tihna lansărilor din oraș în oraș.

 Categorii:Miscelanea, Uncategorized

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: