Guvernarea „bruxeleză”


Într-o viteză lăudabilă, care dovedește că mișcările erau pregătite dinainte, premierul desemnat, Dacian Cioloș, a făcut cunoscută deja duminică la prânz echipa pe care o va propune Parlamentului pentru validare. Cu siguranță, nu vor fi emoții, nici în comisiile parlamentare, la audieri, și nici în plen la votul de învestitură. Consultările succesive, cu liderii tuturor formațiunilor reprezentate în legislativ, inclusiv cu liderii grupurilor minuscule sau cu cei ai minorităților naționale, s-au terminat cu declarații atât de aprobatoare încât zici că guvernul tehnocrat a fost visul dintotdeauna al politicienilor români.

Sfântă ipocrizie, atâta vreme cât această repliere se datorează în primul rând presiunii străzii. Și a demnitarilor străini, care îl izolaseră pe fostul premier de îndată ce acesta a fost trimis în judecată sub acuzația de corupție și spălare de bani. Cât a fost de regizată – sau nu – acea presiune a străzii, intens susținută și pe rețelele de socializare, este un alt subiect, care ar merita o analiză mai atentă, fiindcă abia așa ar putea să iasă la iveală implicarea serviciilor secrete și a partidelor precum și mecanismele prin care acestea au confiscat mitingul de doliu și protest izbucnit după tragedia din clubul Colectiv. Însă cine mai are timp pentru ea și, mai ales, cui ar folosi, atâta vreme cât doar o mică parte a societății este interesată să afle adevărul?

Succesiunea rapidă a evenimentelor și precizia de ceasornic a coordonării acțiunilor președinției și executivului în curs de formare indică fără dubiu pregătirea anterioară în amănunțime a desfășurătorului. Nu mai era nevoie decât de scânteia care să declanșeze întregul mecanism și aceasta s-a aprins în nefericita noapte de 30 octombrie. Aparenta adormire și muțenie a președintelui au indus în eroare. Cel puțin în acest caz, schimbarea Cabinetului Ponta a fost pregătită în detaliu, în mod cert în mai multe variante.

Privită prin această prismă, nici nu mai surprinde plecarea lui Iohannis în obișnuitul său week-end la Sibiu tocmai în toiul schimbării guvernului. Nu este decât o dovadă în plus că știa dinainte ce se va petrece, pas cu pas – expresia sa favorită, și că are cine să coordoneze și să supravegheze întregul proces. O manieră complet neobișnuită pentru galeria de observatori și comentatori, mare amatoare de bârfă, scandaluri cu insulte publice și negocieri cu poalele în cap.

În ceea ce privește numirile propuse pentru noul guvern, sare în ochi o primă inabilitate a premierului desemnat. După ce a înscris și retras în mai puțin de șase ore numele unui june rezident pe lista ministeriabililor, pentru portofoliul de la Sănătate, Dacian Cioloș a afirmat că nu știa că tânărul propus este atât de lipsit de experiență profesională și managerială. Păi dacă nu știa, înseamnă că nu a întocmit el lista, nu-i așa? Nu i-a pus nimeni vreo întrebare în aceste sens și, uite așa, am ratat șansa să aflăm cine face listele de ministeriabili în România.

Comentarii aprinse și proteste din partea asociațiilor profesionale de specialitate a produs nominalizarea Cristinei Guseth, inginer electronist, la Justiție. Directoarei Freedom House, un ONG care s-a pus în fruntea luptei pentru drepturi civice, poziție din care a și participat la negocierile președintelui cu „vocile străzii”, i se reproșează acum colaborarea mult prea strânsă cu Monicăi Macovei, tocmai în perioada în care cea din urmă a fost ministru al justiției. Pe aceleași rețele de socializare, transformate de o vreme în veritabilă opinie publică, se spune că în realitate ministerul va fi dacă nu condus cel puțin puternic influențat de Macovei, liderul unei mișcări care cere vehement schimbări radicale în justiție.

Reproșuri s-au mai adus și numirii la energie a unui june al cărui tată, Andrei Grigorescu – fost secretar de stat la industrie, a fost puternic implicat în privatizările dubioase promovate de fostul ministru Dan Ioan Popescu.

Una peste alta, dacă luăm în considerare puternica implicare a PSD în noul guvern, prin cooptarea lui Vasile Dâncu – cel mai probabil viitor lider al PSD dacă procesul lui Dragnea se va termina cu o condamnare – în funcția de vicepremier, infiltrarea unor oameni cu sprijin din partea PDL și PNL precum și cooptarea, pe lângă aceștia, a unor specialiști bine ancorați în domeniile lor de activitate dar și la fel de bine relaționați cu „serviciile”, putem spera că schița fugară a programului acestui guvern, cu durata limitată la un an, va fi pusă în practică și dusă la îndeplinire fără prea mari convulsii. Fiindcă este cel mai pe față guvern acoperit din ultimii 26 ani.

Intrăm într-o perioadă de guvernare „bruxeleză”, astfel încât ne putem aștepta la o eficientizare a actului administrativ, după modelele duse de la perfecțiune până la absurd în capitala belgiană și europeană. Necazul este că acolo se vorbește și se legiferează într-o înfiorătoare limbă de lemn, greu de tradus în oricare dintre limbile bătrânului continent. Va trebui însă să le reamintim mereu membrilor echipei de tehnocrați-birocrați care le este limba maternă și că au de lucrat în folosul țării care i-a născut și i-a chemat acum să o administreze și nu în folosul Troicii FMI-BM-BCE și al Comisiei Europene. Fiindcă, în supărător de multe cazuri, acestea sunt contrare.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 17 11 15Categorii:Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: