Ceapa înstelată de la Pericei


Eduard Helvig, șeful SRI numit direct de către președintele Iohannis, este din Zalău. Localnicii pronunță Zălau, dar toponimia comunistă a încetățenit prima variantă, fără să țină cont de realitățile locului. Dacian Cioloș, noul premier, anunțat aseară de la pupitrul din Cotroceni, este tot din Zalău. Acum câțiva ani, redactorii unei reviste de umor din România făceau un haz nebun întrebându-se unde naiba o fi județul Sălaj și dacă el există cu adevărat. Acum au prilejul să afle, și ei și toți cei care încă se întreabă, unde este acest județ și ce personalități a dat țării.

Virgil Măgureanu, supranumit „șarpele cu ochelari”, stâlp al Revoluției din 1989 și al tuturor regimurilor conduse de Ion Iliescu, întemeitor și primul șef al SRI, este din Hodod, un sat învecinat Sălajului. Virgil Ardelean, supranumit „vulpea”, tatăl serviciului de filaj intern al ministerului de interne, celebra „doi ș-un sfert” (adică UM 0215, prima ei denumire, între timp abandonată, acum DGIPI), este din Pericei – Sălaj. În același sat s-a născut și a trăit mama lui Dacian. O coincidență, fiindcă cei doi nu sunt înrudiți.

După ce a fost îndepărtat de Băsescu, Ardelean și-a impus protejatul, pe Gelu Oltean, în fruntea DGIPI. Beneficiind de colaborarea „puiului”, Arvifox s.r.l. (Ardelean Virgil, Fox – Vulpea, ușor de intuit, firmă de detectivi particulari) a devenit cea mai tare instituție privată de spionaj din România. Baza de date a acestei firme ar fi probabil mană cerească pentru cel puțin o duzină dintre serviciile de spionaj ale lumii. Extrem de influent, atât în perioada cât a fost în funcție cât și după, deținător al unei arhive de dosare incendiare cu privire la mai toți liderii cunoscuți ai țării, chestorul în rezervă Ardelean pare să fie în continuare în miezul jocurilor politice care se fac la București.

Marcel Opriș, șeful STS – cei care supraveghează comunicațiile și sunt autorizați să intercepteze totul – pentru cine nu știe, este… tot sălăjan, din Chieșd. La fel ca și fostul ofițer de Securitate Viorel Stanca, devenit ulterior unul dintre liderii din umbră ai PDL și generalul preferat al lui Băsescu. O fi și asta întâmplător?

Toți cei de mai sus sunt extrem de apropiați de celebrul Grup din Cluj, al cărui lider este Ioan Rus, fost ministru și aranjorul din umbră al alegerilor din PSD dar și a numeroase guverne ale partidului său. Cum sălăjancă este și Corina Crețu, singurul ministru european în funcție pe care îl are, la această oră, România. Ce importanță au toate acestea? Timpul ne va lămuri destul de repede, fiindcă viața ne-a învățat că foarte puține dintre coincidențe sunt întâmplătoare pe tărâmul politicii.

Ce se mai poate observa, văzând numele înșirate mai sus, împărțite aparent în două tabere ireconciliabile, este că ele aparțin unor oameni extrem de bogați. Și care nu erau așa. Au devenit incredibil de bogați cu toții servind cu sârg atât în stânga cât și în dreapta și au făcut averile, cu rare excepții, în timp ce erau slujbași la stat. Adăugând această observație, se înțelege mult mai bine ce este cu grupurile astea atât de închegate, de bogate și de influente din Cluj și din Sălaj.

La fel cum incredibil de bogat a devenit pe o filieră asemănătoare și omologul lor din Sud, generalul Oprea, exponentul celei mai caraghioase expresii în situațiile în care vine vorba despre „interesul național”. Până mai ieri vicepremier, generalul care pare să fie făcut din gumilastic a picat din nou în picioare. Liderul unui partid pe care nu l-ar vota nici neștiuții săi membri s-a mai încruntat odată cât de fioros a putut către microfoanele televiziunilor avide știri și a anunțat ritos că, deși nu trădează niciodată, de data asta îl servește pe președintele Iohannis.

Păi parcă erau în tabere diferite, dar în ziua de azi nu mai înțelege nimeni care pe care a infiltrat, nu mai e atât de limpede ca în anii 90, când Convenția era Convenție iar Patrulaterul Roșu era pentagon. Acum, de când cu acest realpolitik românesc, e mai simplu: „dacă-i ordin, cu plăcere, să trăiți!”.  De unde vin ordinele încă nu am aflat, dar știm deja că impetuosul general are niște dosare prin fișetele de la DNA, la fel cum nu am uitat nici că procesele lui Dragnea și Ponta nu au avut încă ultimul termen. Astfel că motivele întoarcerii generale a armelor nu sunt chiar atât de greu de intuit.

În ceea ce-l privește pe tehnocratul Cioloș, al doilea premier dat de sălăjeni după neuitatul Iuliu Maniu, să-l credităm, măcar acum la început, cu cele mai bune intenții. C-o fi susținut din umbră de socialiștii Rus, Măgureanu și Dâncu, sau c-o fi sprijinit de grupul lui Ardelean, foarte apropiat de Ion Țiriac, nu are importanță. Omul pare să fi slujit cu credință la Bruxelles, în perioada în care a fost comisar european.

În acel vârf de carieră, Cioloș a susținut și obținut ca ceapa bunicilor săi, din satul Pericei, pe care o vindea în copilărie într-o piață din apropiere, să fie înregistrată ca marcă europeană. Astfel că este de înțeles de ce Iohannis a preferat-o celei de Sibiu. Nu-i rămâne decât să fie foarte atent, să nu se înnece cu ea.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 11 11 15Categorii:Uncategorized

1 răspuns

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: