Troc perdant pentru liberali


Mișcarea lui Liviu Dragnea, de a chema poporul pesedist să-l voteze direct, chiar și așa – fără contracandidat, a fost în fapt o dublă lovitură foarte bine calculată: pe de o parte legitimarea sa ca lider incontestabil al partidului, pe de altă parte o încercare de schimbare de imagine a partidului, catalogat mai mereu ca o grupare de hoți, reprezentată la vârf de celebrii „baroni” ai ultimilor 15 ani. Nu că liberalii sau progresiștii n-ar avea și ei baronii lor, dar cei clasicizați, chiar ca origine a termenului, au fost considerați întotdeauna socialiștii.

Confirmat de congresul de duminică – se putea altfel, odată ce întrunise sufragiul universal?, noul președinte al PSD și-a impus cu ușurință secretarul general, mâna dreaptă cum ar veni, în persoana lui Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, și echipa de 14 vicepreședinți, cu toate că în sală au fost mai mult de 4000 oameni. Se pare însă că aceștia au venit cu lecția bine învățată. Cu toate acestea, Dragnea nu a fost scutit de surprize. Cea mai mare a fost atacul virulent și neașteptat al șefului tinerimii pesediste, Mihai Sturzu, care i-a făcut pe toți comuniști taman când șeful suprem cerea tuturor celor prezenți să-și ceară scuze românilor pentru erorile trecutului și să se dezică public de orice filiație comunistă. De parcă asta, năvala eșalonului doi pecerist în FSN, mai apoi PDSR și perpetuarea lor și a relațiilor clădite de ei în PSD, s-ar putea șterge uite-așa, printr-o simplă declarație. Mă rog, este o opțiune formală, dar Dragnea se va putea prevala oricând de ea de acum încolo. Astfel încât la punctaj i-a ieșit și asta.

Cea mai mare lovitură a congresului a fost însă impunerea noii reguli: ori lider în teritoriu, ori șef la centru. Aparent, în ochii opiniei publice, Dragnea părea să fi dat, cu impunerea acestei noi incompatibilități în partid, lovitura fatală așa-zișilor baroni. În realitate, le-a mărit puterea! Încă o mișcare destul de abilă. Fiind decuplați de la centru, liderilor locali li s-a dat întreaga putere în teritoriu. Iar aceasta nu este deloc una mică, întrucât transferă în județe puterea de decizie asupra bazei partidului, începând de la consilieri și primari până la deputați și senatori. Cum așa?, o să vă întrebați. Păi gândiți-vă cine va face listele de candidați la vară și aveți răspunsul imediat. Nu se mai candidează individual, ca acum patru ani ci pe liste de partid din care, se știe, doar locurile din față sunt eligibile, adică având șanse reale să ocupe funcția vizată. Desigur, vor fi intervenții de la centru: „pune-l pe cutare” dar nimeni nu va putea trece peste voința liderilor locali, cei care aduc voturile, adică însăși rațiunea de a fi a partidului.

Dacă Dragnea, condamnat în primă instanță, scapă la procesul care-l așteaptă în mai puțin de două luni cu o pedeapsă fără executare, din ce în ce mai probabil – fiindcă așa-i la noi, dacă s-a ajuns unul dregător Justiția schimbă de îndată ocaua pentru împricinat – este foarte probabil să devină eroul reformator al PSD, cel care îl va scăpa de imaginea de partid al comuniștilor, securiștilor, corupților și abonaților la bugetul statului. Operațiunea a început pe furiș înainte de referendumul intern de săptămâna trecută și a ieșit ieri la suprafață, prin promovarea unor nume puțin cunoscute publicului larg și, cel puțin până acum, în afara ariei de cercetare a procurorilor. Îi veți cunoaște și dumneavoastră cât de curând, întrucât va urma, mai mult ca sigur, o campanie agresivă de promovare mediatică a noilor șefi din Kiseleff.

De partea cealaltă e eșichierului politic, la liberali, o tăcere de mormânt sau, cel mult, declarații izolate. Ba și acelea acoperite de ridicol, cum au fost ultimele intervenții ale nefericit alesei președinte de partid, un lider care mână corabia Brătienilor în orice direcție numai spre succes nu. Marea masă a admiratorilor dreptei române este acum aproape nereprezentată. Nu exagerez! Niciunul dintre liderii liberali, obosiți de hărțuiala DNA, nu vrea să facă binemeritatul pas înapoi. Dinozaurii care s-a înfruptat și ei, nu mai prejos decât liderii fostelor guvernări socialiste, din bugetele cabinetelor de dreapta (Tăriceanu, Boc și Ungureanu) nu se dau duși nici în ruptul capului deși milioanele de susținători ai PNL le-o cer cu vehemență.

Nici reprezentatul lor la vârf, președintele țării, nu pare să fie în mare formă. După bâlbâielile destul de penibile în problema refugiaților arabi și asiatici, ba primim 1700, ba 5000, ba 10000, după întoarcerea cu coada între picioare de la Consiliul Europei, unde s-a dus cu discursul lui și s-a întors cu discursul „lor”, Klaus Iohannis pare pregătit să mai înghită un hap: continuarea coabitării cu socialiștii și cu premierul lor în schimbul votului favorabil al PSD la Legea votului prin corespondență. Cam scump, domnule președinte! Mai că-mi vine să-l întreb „dar halatul cât era”, că poate ieșea mai ieftin. Să-mi fie iertată această glumă, însă de data aceasta, cu circul mediatic pe care l-a provocat pregătirea congresului, desfășurarea lui și avalanșa de schimbări, cel puțin în aceste stadiu al luptei politice, stânga a marcat puternic și conduce detașat în fața unei drepte care pare să nu-și fi revenit nici acum din aburii succesului din noiembrie 2014.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 20 10 15Categorii:Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: