Când serviciile secrete dau în gropi


Abia după șase zile de la accidentul în care şi-a pierdut viaţa Bogdan Gigină, motociclistul care făcea avangarda coloanei oficiale la care Gabriel Oprea nu avea dreptul, vicepremierul, presat de opinia publică dar și de președintele Iohannis, a avut, în sfârșit, o primă declarație. Nu şi-a anunţat demisia, aşa cum i-au cerut lideri politici, dar şi societatea civilă, ci doar a explicat de ce a tăcut, chipurile „din respect faţă de familia poliţistului”. Greu de crezut și iată de ce:

În ciuda somației prezidențiale, a sutelor de demonstranți care au protestat în centrul capitalei dar și al mai multor orașe din țară, nimeni din guvern sau din servicii nu vrea să spună de unde venea și unde se ducea ministrul de interne. Un soi de „omerta” de tip mafiot. „În ceea ce mă priveşte, speculaţiile potrivit cărora în activitatea mea aş fi încălcat legea sau aş fi folosit dispozitivul de însoţire în trafic fără temei legal, vă asigur că acestea sunt complect (sic!) nefondate” – a afirmat Gabriel Oprea, în cursul unei declarații solitare, fără ziariști, fără întrebări sâcâitoare. Că asta este noua modă, după cum observă și Cătălin Tolontan pe blogul său, mai nou, politicienii vorbesc singuri, la bec, după care media îndatorată până peste cap (la propriu) le preia și difuzează aberațiile debitate fără posibilitatea de a fi întrerupți cu întrebări incomode de către jurnaliștii nevânduți.

În realitate, potrivit regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipajele Poliţiei asigură însoţirea coloanelor oficiale doar în cazul şefului statului, preşedinților Senatului și Camerei, precum și primului ministru. Ceilalți miniştri pot beneficia de însoţire cu echipaje ale Poliţiei doar „în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă”. Ei bine, mâlc! Nimeni, dintre oficiali, nu suflă o vorbă despre ce fel de situație de urgență o fi fost în seara aceea. Iar motivul e simplu: nu era! Ca să desăvârșească un abuz, ce credeți că a făcut Guvernul?

A doua zi după moartea polițistului Gigină, primul ministru Ponta și șefii SRI, SIE, SPP și STS au secretizat informațiile despre coloanele oficiale. În plus, miercuri, 21 octombrie, prin aceeași ordonanţă de urgenţă publicată în Monitorul Oficial nr. 785, guvernul Ponta modifică legea SPP şi dă dreptul la protecţie şi pentru preşedinţii partidelor parlamentare, adică și pentru preşedintele UNPR Gabriel Oprea, cel care până atunci a solicitat ilegal coloană oficială, inclusiv anul trecut, ca să meargă la o nuntă. Doar faptul că ordonanța fusese avizată anterior în CSAT și aprobată de președintele Iohannis scutește echipa guvernamentală de acuzația de favorizare a infractorului.

Și mai scandaloasă decât tentativa guvernamentală de a șterge răspunderea vicepremierului Oprea este atitudinea sindicatului național al polițiștilor. În loc să facă zid în jurul colegului lor, căzut la datorie, să ceară – în primul rând – respectarea legii dar și dotare tehnică mai bună, lingăii care ar trebui să apere interesele fiecărui polițist au dat publicității nici mai mult nici mai puțin decât o odă la adresa ministrului lor: „Suntem solidari cu ministrul Oprea şi îl susţinem […] pentru că îl cunoaştem şi ştim ce a făcut pentru angajaţii MAI pentru care i-am cerut sprijinul. Nu putem accepta ca, în mod arbitrar, să se dărâme tot ceea ce s-a construit pentru această instituţie”.

În realitate, puținii polițiști care și-au asumat riscul de a vorbi pe față spun că motoarele sunt ca vai de ele, că ei cumpără, pe banii lor, piese la mâna a doua de pe unde găsesc, că ținutele nu le sunt reînnoite cu anii, că sunt obligați să ruleze cu viteze amețitoare indiferent de condițiile atmosferice, pentru ca, vezi Doamne!, demnitarului să nu i se răcească ciorba acasă sau la cârciuma de fițe unde-l așteaptă amicii. Ca să nu mai spunem de „urgențele” în care demnitarul este așteptat de o consilieră de 23 ani, absolventă a două facultăți și trei mastere (?!?), pentru lămurirea unor probleme de „interes național”, nu-i așa?

De altfel, aceste mult prea multe urgențe inventate, citește abuzuri grosolane, sunt miza scandalului și nu numai accidentul care, pentru vanitatea unui parvenit, a răpit țării un băiat sănătos și bine instruit. Pe Oprea îl așteaptă pe holurile DNA și DIICOT câțiva metri de dosare, care au fost acoperite strategic, la fereală de ochii opiniei publice sau ale vreunui procuror care ar fi vrut să facă pe viteazul. Devine mai mult decât clar acum că fostul ofițer de intendență, făcut general pe repede înainte și decorat la kilogram de toți președinții țării, prezent în toate guvernele ultimilor șapte ani fără ca cineva să-l fi votat vreodată, este omul serviciilor și, mai mult decât atât, este vârful de lance al „sistemului”, pus acolo pentru ca generalii care conduc din umbră să nu scape cumva frâiele din mâini.

Oprea trebuie să plece pentru ca toate aceste abuzuri să înceteze. Întregul sistem ocult, alimentat de serviciile secrete, care interferează neavenit în viața politico-administrativă a țării trebuie să facă un pas în spate. Și, asemenea lui, și partidul pe care-l păstorește vicepremierul, asamblat din rezerviști și cadre încă active. Băsescu atât așteaptă! Să pice Oprea și să înhațe UNPR-ul din mers. Să vezi atunci „onoare și interes național”.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 27 10 15Categorii:Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: