Condiţia femeii în sistemul comunist, mărturisiri terifiante în romanul de debut al juristei cu origini fălticenene Lili Crăciun


Cartea parg ICasa de Cultură a Studenților din București a găzdui joi, 8 octombrie 2015, lansarea romanului de debut, ”Călătoria”, având-o ca autoare pe  Lili Crăciun, jurist de profesie. Lansarea cărţii a avut loc în prezența scriitorului Florin Iaru, care a ținut un discurs despre carte și scriitoare.
Romanul este o mărturisire terifiantă, o poveste trăită de autoare înainte de 1989. O bătălie pe viață și pe moarte între o femeie și sistemul care interzicea avortul, cu îngeri și demoni  luptându-se să o salveze sau să o distrugă, amestecându-se amețitor în viața eroinei.
Lili Crăciun, cunoscută pe numele ei real Crăciun Vasilica, este originară din Fălticeni, locul în care și-a petrecut copilăria și adolescența.

„Cartea este o mărturisire și, de ce nu, o penitență. Obligată de legile comuniste să facem minim patru copii, interzicând avortul în spitale cu personal calificat, am ales la 30 de ani, după nașterea primilor doi copii, să fac un avort empiric, cu rezultate dezastroase asupra vieții și libertății imediate dar cu dureri sufletești care m-au marcat în timp, procese de conștiință care m-au urmărit de atunci. Am scris cartea, relatând întâmplări reale și teama cumplită prin care am trecut, cu speranța că generația tânără va lupta să nu se mai întoarcă niciodată acele vremuri de tristă amintire”, a precizat Lili Crăciun pentru Cronica de Fălticeni.

Romanul a fost publicat de Editura Eubeea din Timișoara (sub îndrumarea scriitoarei Nina Ceranu) iar textul coperții a patra a fost scris de scriitorul și poetul Florin Iaru.

Lili Crăciun s-a născută în anul 1958, în satul Păncești, județul Bacău, localitatea de origine a tatălui său, fiind mezina unei familii cu trei copii. Când avea șapte ani, părinții s-au mutat în Fălticeni, într-o casă de pe Dealul Oprișenilor, mama fiind de loc din Pocoleni.

A terminat primele opt clase la Școala Generală nr. 5 din Fălticeni. A urmat apoi Liceul Pedagogic din Suceava. După doi ani în care a profesat ca învățătoate la Râșca, a fost admisă la Facultatea de filosofie – istorie a Universităţii „ Al. I. Cuza” Iași. A absolvit facultatea  în 1984, după care, timp de zece ani, a fost profesor de istorie la Școala Dancu din Iași. Între 1988 – 1993 a urmat şi cursurile Facultăţii de drept, iar din 1994 şi-a început cariera juridică: consilier juridic la Direcția Vămilor și Direcția de Finanțe, iar din 2003 este notar public în Balotești – Ilfov.

Romanul va fi lansat în perioada următoare şi în alte localităţi din România, pe listă aflându-se şi Suceava.

Alex SăvescuCategorii:Despre mine

Etichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: