Bine că n-ai luat, maică


Toți cei șase primari de sector din capitala țării au probleme cu legea, cu justiția. După arestarea doctorului Oprescu, despre care s-a scris, cu subiect, predicat și facsimile din revistele de specialitate, că nici măcar titlurile universitare nu și le-ar fi dobândit pe merit, problema onestității aleșilor – locali, județeni și naționali – revine în forță. Anchetarea corupţiei a scos din funcţii politicieni care păreau invincibili în alegeri sau de neatins, cunoscute fiind legăturile lor cu centrele de putere notorii din politică, servicii secrete sau justiție. Primari şi şefi de consilii judeţene care păreau imposibil de schimbat au fost nevoiţi să se retragă din funcţii, în urma dosarelor penale în care sunt cercetaţi, arestaţi preventiv sau chiar condamnaţi. Legea spune că, odată ajunşi după gratii, ei sunt automat suspendaţi.

Andrei Chiliman, fostul primar al Sectorului 1, este cercetat sub control judiciar pentru constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență dar și pentru faptul de a fi atribuit preferențial lucrări unor firme care îi ofereau un comision de 10% din valoarea contractelor încheiate. Deși nu are voie să își exercite funcția de primar, refuză vehement să își dea demisia.
Neculai Onțanu, supranumit și „primarul imobiliar” și bravul secondant al generalului Oprea, este cercetat pentru o retrocedare suspectă, de 60 hecatre, către presupuși samsari imobiliari. În altă cauză, DNA i-a solicitat explicații referitoare la multiple contracte atribuite unor firme cu care avea legătură directă.

Robert Negoiță și-a creat un fel de faimă de primar perfect, Sectorul 3 a devenit curat, parcurile sunt îngrijite, școlile și spitalele sunt dotate modern, iar comunicarea cu locuitorii sectorului este impecabilă. Cu toate acestea, în 2013 el a fost investigat pentru un conflict de interese, într-o afacere în care a atribuit anveloparea unor blocuri unei firme de familie. Anterior, pe când era încă deputat, Negoiță a fost anchetat pentru de trafic de persoane, într-o rețea de prostituție de lux.
Cristian Popescu – cel care și-a adăugat supranumele Piedone în buletin, a fost suspectat că face îmbunătățiri mai degrabă în interes personal iar în urmă cu două săptămâni Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 a anunțat că Piedone va fi urmărit penal pentru pentru abuz în serviciu. În plus, este acuzat de achitarea unor lucrări neexcutate sau de achitarea din bani publici a unor lucrări fără ca documentele prezentate să certifice cantitățile executate.

Primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, nu are nevoie de prezentare. Se află în arest la domiciliu, fiind acuzat de abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani. Ca și în cazurile celorlalți, este acuzat și de acordarea preferențială a contractelor de achiziții publice, în schimbul unor comisioane. În plus, este cercetat pentru finanțarea ilegală a campaniilor electorale și de organizarea unor evenimente private pe bani publici.

Sectorul 6 are un primar condamnat definitiv la închisoare, Cristian Poteraș, pentru abuz în serviciu. În locul lui Poteraș, a venit contestatul Rareș Mănescu. În trei ani, el a făcut achiziții publice de peste 51 de milioane de euro, fără TVA, bani care s-au dus la companii acuzate că dau comisioane pentru obținerea contractelor sau la diverse firme de partid. Motivul oficial pentru aceste cheltuieli este modernizarea urbanistică, respectiv amenajarea de străzi, trotuare, parcări sau spații verzi.

În ţară, o treime dintre primarii de municipii au probleme cu legea. Dintre cei 103 primari de municipii, plus cei șapte din Capitală, mai mult de o treime (adică 41) au probleme cu legea. 20 sunt din partea PNL, 14 de la social-democraţi, doi sunt din partea UNPR, trei de la UDMR, iar unul este independent. Culmea este că – și aici vine paradoxul democrației originale românești – majoritatea sunt în continuare în funcţie! În cazurile în care au fost totuși suspendați sau demiși, în nici unul dintre oraşele rămase fără primar nu s-au organizat alegeri, în ciuda prevederilor legale exprese în acest sens. În toate aceste orașe, conducerea este asigurată, prin interimate ilegal de lungi, de către viceprimari.

Celor de mai sus li se adaugă 24 de șefi de consilii județene, care sunt fie condamnați, fie sub anchetă, fie declarați incompatibili sau în conflict de interese. Nu mai insist și asupra celor 35 de parlamentari care au problema cu legea. 11 sunt trimiși în judecată, 17 sunt urmăriți penal, doi sunt condamnați în primă instanță, unul definitiv – cu suspendare, în timp ce 4 cereri de urmărire penală au fost respinse. Și în aceste cazuri Guvernul a refuzat să organizeze alegeri parțiale în județele rămase fără conducere sau în colegiile nereprezentate.

Toți cei de mai sus se plâng de insuficiența veniturilor legale în raport cu însemnătatea și răspunderile funcțiilor pe care le ocupă. Și atunci, se naște firesc întrebarea „de ce să te lupți, cheltuind o avere, să devii demnitar al statului român?” Răspunsul l-am auzit din gura unei femei simple de la țară, în vârstă de 88 ani, cu judecată limpede și sănătoasă. Ea i-a spus ginerelui ei, care candidase fără succes în 2012: „bine că n-ai reușit maică, fiindcă uite, acuma erai arestat și tu”. Adică ar fi trebuit, vrând-nevrând, să se apuce de furat.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 23.09.15Categorii:Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: