Bășcălie sau prea multă imaginație


poze_comice_9_4(Foto de aici)

Că românii au ajuns să pună copiilor nume străine din filme sau cărți, fiindu-le ”câh” de vechile nume românești, neaoșe, nu mai este de mult o știre. Bine, bine, nici în acest domeniu nu ne dăm în lături de la veselie. Întâlnim copii pe care-i cheamă Televizor sau Rândunel, Joița sau Sarmisegetuza. Dar parcă sunt mai ales în curțile unei anume nații. Cu toate că nici Bombonica nu mi se pare un nume de pus unui copil. Și, când o să fie moșnegi și babe, cum or să-i strige copiii?

Dar despre denumiri de firme haioase ați auzit? Eu, da.

Mai întâi, acum ani de zile în urmă, am auzit de ”Faliment”, firmă înființată la Iași. Ce te poți aștepta de la destin când tu ți-ai denumit afacerea ”Faliment”? Prosperitate, profit? Nici vorbă, dacă ai fi avut un asemnea optimism ai fi denumit-o ”SC Progresul” sau ”SC Profit”. Așa, faliment au visat, faliment au avut! Biata firmă a murit, fiind radiată în anii trecuți din Registrul Comerțului. Faliment a falimentat, ce mare filosofie!

În scriptele Registrului Comerțului figurează și alte societăți ce poartă denumiri trăznite: „Amanta Lux”, „Între blocuri”, „Asta este”, ”Fanfara lui Crăciun”, ”La doi peri înfloriți”, ”Iarba verde de acasă”, sau ”Doi lei SRL”. Cine știe ce resorturi s-or fi declanșat în mintea patronilor de au ales aceste denumiri. Unii spun că a fost o anume întâmplare care le-a marcat viața, alții că au ales din lipsa de inspiratie ori datorita faptului că și-au dorit să iasă în evidentă în fața concurenței și a clienților.

Iată, Ioan Curcă a ales pentru societatea lui, ce funcționează în Iași, ”Amanta Lux”. Nu, nu, domnul Curcă n-are o amantă, cum ați vrea să credeți! Sau nu mai are. A avut o amantă. Ce credeți?! Pe propria soție, într-o vreme în care s-au desprțit. Așa i-a venit ideea. Să nu credeți că ”Amanta Lux ” se ocupă cumva cu întâlnirile extra-matrimoniale. E un magazin care vinde de toate, mai ales vinuri. Vinul e un amant de lux, nu? Sau un stimulent când te duci la amantă. Iar dacă e și de lux… Vinul, la el mă gândeam.

Antonio Trombela și-a denumit firma ”Între blocuri SRL”. Cum a ajuns la splendidul nume? După ce s-a enervat pentru că toate denumirile pe care le dorea erau ocupate la Registrul Comerțului s-a oprit și a zis ”Asta-i!” după ce a ascultat B.U.G. Mafia.

Din Bacău (Onești), Cluj (Baciu) sau Olt (Slatina), putem ridica o sprânceană la ”SC Pas cu pas SRL”, societăți înființate de multă vreme, prin anii 2006 – 2007. Numele ne sugerează că nimic nu-i nou sub soare, nici măcar titlul primei cărți a Președintelui Iohannis. Care nu aveți firmă, grăbiți-vă să o denumiți ”Primul Pas”, e la modă.

De pe Calea Griviței – București – , aflăm că poți fi firmă fără nume. ”Fara nume” vă așteaptă! Nu râdeți, chiar și fără nume este de 10 ani importatorul exclusiv în România al foițelor pentru țigarete și al accesoriilor Smoking (brand apărut în Spania în anul 1879 și distribuit în peste 80 de piețe din întreaga lume, pe 5 continente diferite). ”Cine ne distribuie în România?”, s-or fi întrebat cei din Spania. ”Habar n-am, unul Fără nume”.

O sibiancă din localitatea Atel și-a ales numele biblic firmei: „Dumnezeu trăieste și vorbește SRL„, cu speranța să ajute oamenii saraci. Denumirea nu a ajutat-o să evite falimentul. Se vede treaba că Dumnezeu e foarte ocupat și n-a avut timp de oamenii săraci ai sibiencei sau de afacerea ei. Sau, poate, n-a avut Domnul cazierul curat ca să devină acționarul unei astfel de societăți. Conform ziarului „Monitorul de Sibiu” patroana firmei, Minodora Ilie, si-a ales denumirea firmei inspirată de versetele biblice. Activitatea firmei ar fi trebuit sa fie „creșterea ovinelor, caprinelor, cabalinelor, magarilor”, însă imediat după înfiintare femeia s-a îmbolnavit.
În Glina – Ilfov am dat peste ”Ecuatia sanătătii”. Încă din anul 2010 vinde, pe lângă produse alimentare, bauturi si tutun. Să fie oare o ironie? Sănătatea, alături de băutură și tutun, parcă n-ar face casă bună.

Din Otopeni Ilfov ne atrage atenția ( sau zâmbetele), ”Usturoi cu mămăligă Production”. Aici e un șpil. Patronii au vrut să se facă de râs la propriu când și-au numit firma așa, cei doi acționari fiind actori de comedie.

Din sectorul lui ”care este” ne întâmpină ”La vuvuzele”. În afară de zgomot n-am aflat cu ce se ocupă. Poate cu anume nunți? Cine știe!

ȘI astea sunt numai câteva exemple care mi-au atras atenția. Cu asemenea denumiri, cred că e distractiv să lucrezi la Registrul Comerțului.Categorii:Miscelanea

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: