Pentru sau împotriva imigranților în România


De teorii ale conspirațiilor nu ducem lipsă. De la doborârea Turnurilor Gemene, în 2001, și până la masacrul din redacția Charlie Hebdo, anul acesta în Paris, s-au găsit mereu analiști, ba chiar și martori, care să conteste versiunile oficiale, adică cele formulate de autoritățile statelor respective, și să pună evenimentele ba pe seama unui presupus „guvern mondial” ba pe seama unor servicii secrete. Scopul ar fi fost de fiecare dată același: orientarea curentului general al opiniei populare în sensul dorit de manipulatori.

Nu altfel se desfășoară ostilitățile și acum, în uriașa criză provocată de exodul masiv al refugiaților din zonele de război din nordul Africii, din Peninsula Arabă dar și din Afganistan și Pakistan.

Iată-le pe cele mai interesante: plecarea lor din taberele aflate în sudul Turciei ar fi o consecință a acțiunilor guvernului turc, menite să pună presiune asupra statelor europene, ca fiind parte a calculelor electorale ale președintelui Erdogan; ba ar fi o strategie a Germaniei și a Franței de a combate fenomenul îmbătrânirii populației și criza demografică; ba ar fi o mișcare coordonată a aliaților de peste Ocean pentru a determina statele europene (sau pentru a oferi politicienilor acestora argumentele necesare în fața electoratului) să se angajeze în intervențiile militare din Orientul Apropiat și Africa; ba că ar fi o conspirație a guvernului german, menită să le creeze imigranților o imagine proastă, să ostilizeze populația și să justifice o eventuală intervenție în forță.

Și, „cea mai tare” – alimentată de traseul ales de fugari prin țări prietene cu Rusia (Grecia, Bulgaria, Serbia și Ungaria): Kremlinul a recurs la acest procedeu, foarte apropiat celui prin care a invadat Crimeea cu hoarde de așa-zis civili, pentru a răspunde embargoului economic european și pentru a forța în acest fel Bruxelles-ul să reconsidere relația cu Moscova.

Ca orice teorie care acuză intervenții oculte, fiecare dintre cele enumerate mai sus conține câte un sâmbure de adevăr. Prea puține însă dovedesc cunoașterea în profunzime a războaielor de natură religioasă din ceea ce este considerat legănul civilizației umane, între suniți, șiiți, creștini și adepții cultului mozaic, a implicării americanilor și europenilor în conflictele din zonă, care nu au încetat vreodată în ultima sută de ani, sau nesfârșita redesenare a hărții statelor din regiune, înfăptuită de fiecare dată de alții, niciodată de ele însele. Toate în numele unor interese economice uriașe, generate de resursa petrolieră.

Dincolo de aceste supoziții, valul de imigranți a reușit să dividă Europa. Deja au apărut propunerile de anulare a aplicării Acordului Schengen, ceea ce ar însemna reînființarea vămilor în statele Europei de Vest. Un alt rezultat, vizibil imediat, este resuscitarea extremei dreapte în multe state, care reclamă deschis pericolul de „islamizare” a bătrânului continent și de trecere a indigenilor săi în minoritate.

Mai mult, în timp ce liderii europeni vorbesc cu glas scăzut despre despre pericolul de a fi copleșiți financiar, organizatoric și în planul securității, și nu spun ce gândesc cu adevărat de teama blestematei corectitudini politice, noii veniți reclamă zgomotos drepturi egale cu ale europenilor, înainte de fi fost măcar verificați și repartizați.

Dezbaterea reală a fost mutată, ciudat, doar în plan umanitar iar presa și guvernanții europeni par să fi uitat cu totul de subiectele extrem de incomode de acum doar câteva săptămâni. De pe agenda publică de la Bruxelles a dispărut brusc problema Greciei, problemele grave ale statelor ce i-ar putea urma în insolvență, precum și relația încordată cu Moscova.

În ceea ce ne privește pe noi, primii imigranți, pe care România s-a angajat să-i primească la cererea Uniunii Europene, vor sosi în țară în noiembrie. Anunțul a fost făcut ieri, de către Leonard Orban, consilier pe politici europene al președintelui Klaus Iohannis. Nu vom fi supuși, nici pe departe, presiunii enorme din Ungaria, care a fost nevoită (tot ieri) să închidă gările de acces înspre Occident și să suspende zeci de trenuri. Se vehiculează cifre mai mici de 2000 oameni, care vor fi repartizați facilitățile amenajate în București, Giurgiu, Galați, Șomcuta Mare, Rădăuți și Timișoara. Imigranții vor fi verificați la sânge și întreținuți cu ajutorul UE, care ne alocă 6000 euro/persoană.

Cert este că România nu este pregătită să primească imigranți. Și-a asumat însă acest lucru doar din solidaritate cu celelalte țări ale Uniunii Europene, care preiau mult mai multe persoane. Primirea de refugiați implică eforturi financiare și logistice enorme, inclusiv pentru prevenirea eventualelor probleme de securitate.

Din cauza exodului masiv al propriilor cetățeni, înspre același Vest bogat la care visează și fugarii arabi și asiatici, România se confruntă acum cu lipsă acută a forței calificate de muncă. O mare pare dintre imigranți, după cum îi înfățișează fotografiile marilor agenții de presă, sunt tineri viguroși, bine îmbrăcați, dotați cu telefoane inteligente și foarte siguri pe ei. Vor dori ei să se integreze în societatea românească și să devină cetățenii și muncitorii de care avem atâta nevoie?

Nici vorbă, cu siguranță că vor fugi cu toții prin prima gaură care se va ivi în gard. Așadar, iată-ne implicați, din nou și fără voia noastră, într-un război care nu este al nostru.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani, 01 09 15

Update: Între timp (articolul a fost scris marti, 01.09, seara), numărul emigranților care vor fi repartizați țării noastre a crescut la 7.000. Ceea ce contravine flagrant Articolului 3, aliniat 4, din Constituția României: „Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populații străine”.Categorii:Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: