Nicio speranță


Începe în mai puțin de două săptămâni o nouă sesiune parlamentară. Aceleași legiuni de lideri, majoritatea implicați în rețele de tip mafiot, se pregătesc să ne mai cumpere odată cu măsuri populiste de azi pe mâine, numai bune de desființat de guvernul imediat următor, indiferent cu culoare va purta acela.

Spoiala de justiție a acționat în stil românesc „zicem ca ei și facem ca noi”, păcălind vigilența americanilor și a europenilor, care și-au imaginat că dacă ne impun DNA, ANI, DIICOT și alte acronime fac și curat în politica românească. Da, este adevărat că aceste instituții de forță i-au îndepărtat din primele rânduri, măcar aparent, pe unii dintre fruntașii lumii interlope cu gulere albe, dar este la fel de adevărat și că ele nu au reușit să se atingă de averile lor uriașe și nici să spargă plasa de relații dintre ei și miile de acoliți, care sunt bine-merçi, înfipți în sistem.

Astfel că bascularea, punctul de cotitură înspre o societate măcar în principiu curată, nu s-a produs. Aceleași aranjamente jegoase, intrigi de culise, peste capul electoratului – simplă masă de manevră, numai bună de prostit cu acadele (vă mărim salariile!) – sunt promovate de oamenii din liniile doi și trei din ierarhiile partidelor, ajunși acum prin forța împrejurărilor în fruntea bucatelor. Pe de o parte, atât știu să facă, asta au învățat de la predecesorii lor arestați, pe de alta, atât îi duc mințile și cunoștințele atestate cu doctorate măsluite, atâta școală au.

Liviu Dragnea – urmașul lui Hrebenciuc, la rândul lui urmașul lui Cozmâncă, într-o funcție devenită deja tradițională în PSD, aceea de tartor al baronilor, combinator-șef și supervizor al tuturor aranjamentelor. Aflat numai în funcții publice din anii ’90, pe vremea aceea din partea PD, a strâns o avere uriașă, necercetată vreodată, și-a dotat soția – Bombonica – cu un hotel, are nelipsitele studii la Academia Națională de Apărare. Condamnat pentru fraude la referendumul de demitere al fostului președinte, mai are o ultimă cale de atac a sentinței. Până la pronunțarea acesteia, conduce cel mai puternic partid din Romania, coaliția de guvernământ și, în tandem cu generalul Oprea, întreaga țară.

Gabriel Oprea – ofițer de carieră, arma intendență, specialitatea logistică. Absolvent și doctor al Colegiului Național de Apărare, devine director adjunct al instituției iar din 2002 conducător de doctorat la Academia de Poliție și, mai apoi, profesor și conducător de doctorat la Academia Națională de Informații. Aproape toți politicienii la vârf ai țării au doctoratele absolvite la aceste două instituții. Categorisit de fostul președinte ca „șef al mafiei personale a lui Adrian Năstase”, reevaluat de acesta și folosit pentru a dărâma majorități parlamentare. Autor al expresiei „interesul național”, în numele căreia forțează obținerea unor avantaje altfel inaccesibile pentru oamenii săi. A ajuns să conducă România, în tandem cu Liviu Dragnea, pe principiul „tu vezi cu administrația, eu mă ocup de servicii”. Suspectat în nenumărate dosare, ba imobiliare, ba universitare, împotriva sa nu au fost formulate încă acuzații oficiale.

Vasile Blaga – omologul lui Dragnea în fostul PDL și, în cele din urmă, președintele partidului până la fuziunea acestuia cu PNL. Aranjorul șef al partidului, și fost și actual, calitate pe care protejata precedentului președinte a încercat din răsputeri, dar fără succes, să i-o uzurpe, de unde și conflictul iremediabil și despărțirea ulterioară de Băsescu. S-a scris enorm despre eventualele sale implicări în dosare deja celebre – EADS, Microsoft și finanțarea PDL – fără ca împotriva sa să fi fost formulate, până acum acuzații oficiale. Dar cercetările, potrivit DNA precum și ale autorităților germane, nu au fost încă finalizate. Posesor al unei averi comparabile cu a celor de mai sus, pusă pe seama afacerilor derulate de soție sa prin intermediul unui mănunchi de firme.

Alina Gorghiu – inițial fata lu’ tata, fost director la Electrica SA, a decolat mai apoi spre înaltul politicii românești prin mijloace feminine, descrise pe larg în revistele de can-can ale vremii. Implicată în tot felul de procese dubioase, între care și Hidroelectrica – Turceni (cel care i-a adus cercetarea penală lui Șova) și în firme cu activitate intensă în energie, conduse de afini ai unor generali din SRI, copreședinta celui mai mare partid de opoziție din România s-a afirmat recent prin câteva stupidități și platitudini exprimate în direct la televiziune la ore de vârf și prin slugărnicia desăvârșită în slujba liderului din umbră al partidului, președintele Iohannis.

Președintele însuși, că tot veni vorba de el, este cea mai mare deziluzie a anului, din punct de vedere politic. Ales cu uriașe speranțe de asanare a mlaștinii așezată ca o cangrenă peste țară, Iohannis a dezamăgit prin faptul că stă în umbră, fiind mai tot timpul absent din dezbaterile publice asupra marilor proiecte de interes național. În „echipă” cu Coldea, conducătorul de facto al SRI, Isărescu – protectorul conglomeratului bancar național și internațional împotriva poporului român și Mihalache, sforarul de la Cotroceni, acționează numai în secret, sfidând așteptările celor peste șase milione de români care l-au votat.

Așadar, aceștia – cărora li se adaugă Tăriceanu și Zgonea, alte două personaje implicate în afaceri dubioase și profund ancorate în sistemul securisto-capitalist – sunt oamenii de la care așteptăm schimbări majore, un trai mai bun și taxe mai mici. Avem vreo justificare în speranțele noastre?

Eu cred că nu.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 27 08 15Categorii:Politica în cuvinte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: