Lungeala anchetelor


catuse vuittom(Foto de aici)

O să mă înjurați puțin (sau mai mult) dar nu mă pot abține. Simt o lipsă de logică în desfășurarea anumitor evenimente. Acum ceva timp doamna Kovesi, într-o emisiune televizată, a răspuns unor întrebări puse de moderator. Întrebări pertinente care mă frământau și pe mine de multă vreme.

Există o întrebare, murmurată, șoptită sau strigată la nivelul societății civile: Care ar fi motivul din pricina căruia o anumită activitate infracțională este lăsată să curgă, să se desfășoare nestingherită chiar dacă se știe despre ea de ani de zile, dosarul fiind deschis la DNA dar nefinalizat? (întrebarea adresată doamnei Kovesi ardea în momentul acela – era pe val corupția de la nivelul ANRP precum și Gala Bute – Udrea, Bica, Cocoș. Acum vâlvătaia s-a stins ca un foc de paie, doamnele anchetate sunt în vacanță, se bronzează, se relaxează)

Suspiciunea (sau îngrijorarea, cum vreți să-I spuneți) decurgea din faptul că aceste dosare erau în atenția DNA de multă vreme, faptele erau cunoscute de mai mulți ani, fără ca ancheta asupra lor să fi fost finalizată. Mirarea era și este justificată. Dacă instrumentarea ar dura mai puțin, dacă suspecții ar fi lăsați să zburde mai puțină vreme printre faptele penale și rezultatele lor, poate (sigur, în opinia mea) prejudiciile ar fi mai mici și bugetul mai puțin devalizat. Iar un buget mai puțin devalizat ar aduce beneficii sănătății, învățământului și altor domenii care au atâta nevoie de bani.

Doamna Kovesi a explicat că uneori (doar uneori?!) – chiar dacă asta duce la mărirea prejudiciului – este necesar ca DNA să monitorizeze activitatea infracțională mai mulți ani pentru culegerea de probe temeinice și, lucrul cel mai important, pentru ca în plasa procurorilor să intre toată rețeaua, mai cu seamă peștii cei mari. Cu alte cuvinte nu culegem plevușcă, așteptăm monstrul marin. Explicația a părut logică, cu toate efectele negative, respectiv majorarea prejudicului (și știm cu toții ce greu spre deloc se recuperează acesta după ce se termină procesul penal).

Și acum, să revenim la fractura mea de logică:

Bun, în cazul ANRP să zicem că am înțeles lungeala dosarului, faza cu rețeaua, cu peștii cei mari. Cu toate că observ că alți pești în afara lui Udrea, Bica și Cocoș tot nu-s. Așadar, ei sunt și plevușca și monștrii. Mă rog, să nu ne împiedicăm în mărimea peștilor! Dar cu privire la faptele comise de mult-stimații Șova&Ponta nu merge faza cu lungeala. Deloc. Pentru că odată cu numirea lui Ponta ca Prim Ministru și al lui Șova ca ministru cei doi nu mai erau în barou astfel încât activitatea infracțională să mai poată continua și după numire, dând astfel posibilitatea celor de la DNA să monitorizeze rețeaua. Acolo, ei doi erau și rețeaua și peștii cei mari. Din ce știu eu, dosarul lui Șova cu Rovinari – Turceni – zace pe la DNA de pe vremea când Morar era șeful DNA, Kovesi era procuror general și Băsescu – spaima corupților – era președinte. De ce au trebuit să treacă atâția ani până când s-au dezmeticit că-i bai? Ca să nu mai zic că nu-i multă vreme de când era nebunie generală cu dosarele EADS și Microsoft. La nivel internațional. A mai auzit cineva ceva de ele? Eu, nu.

Și ca să închei într-o notă ”optimistă”, mai am o întrebare: Unde naiba sunt și cei de partea cealaltă a baricadei infracționale? Arestăm pentru luare de mită. Foarte bine! Dar mituitorii? Nu prea zăresc mituitori. Că ăștia de iau mită nu se mituiesc singuri. Arestăm pentru fapte de corupție? Foarte bine! Dar beneficiarii corupției? Cei în favoarea cărora se săvârșește corupția?

Nu știu cum dar am o senzație ciudată. Poate că e deplasată comparația însă îmi vine în minte cum n-am reușit la revoluție să avem și morți, răniți, prizonieri de la dușmanii care ne atacau. Teroriștii de atunci au rămas numai în cartea de istorie, ca un mit, o legendă despre răii invizibili. În realitate, nu i-a prins nimeni.Categorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , , , , , , ,

1 răspuns

  1. Bine i-ai zis fractură de logică ! Atîta că logica e la tine și fractura la ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: