Iar am fost prostiți pe față


Acoperită de zgomotul infernal al protestelor iscate de respingerea de către președintele Iohannis a Noului Cod Fiscal, promulgarea de către instituția prezidențială a noii legi după care vor fi organizate alegerile parlamentare și locale de anul viitor a trecut aproape neobservată cu toate că actul normativ este unul nu numai dezamăgitor din punct de vedere al voinței electoratului dar și foarte departe de promisiunile pe care căștigătorul din noiembrie trecut le susținea cu înflăcărare în campania sa electorală.

Aceasta este o tactică mai veche a politicienilor noștri și anume de a promova mai multe acte normative deodată după următoarea rețetă: unul cu greșeli vădite care să provoace un scandal imens și să ocupe întreaga dezbatere publică și, pe lângă el, alte două-trei, tendențioase sau chiar cu „dedicație politică” specifică, care trec neobservate chiar dacă acelea sunt scopul întregului demers. Așa și acum. În afară de știrea promulgării în sine, nimeni nu pare să fi observat că noua lege electorală, potrivit căreia vom avea 308 deputați și 134 senatori – iarăși una dintre cele mai mari reprezentări din Europa, raportat la numărul de locuitori – face uitate toate promisiunile legate de reducerea numărului de parlamentari, de votul diasporei și de șanse egale pentru formațiunile politice mai mici, a căror principală menire ar fi fost să primenească o parte a clasei politice anchilozată în practici clientelare.

Cea mai importantă modificare a actului normativ este aceea că senatorii și deputații vor fi aleși prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale, cu prag electoral de 5%, iar norma de reprezentare este de un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori. Acestora li se vor adăuga 18 deputați ai minorităților și doar 4 deputați și 2 senatori pentru cei peste trei milioane și jumătate de români din străinătate (cam cât pentru un județ mai mic) în ciuda faptului că angajamentele electorale au fost cu totul altele. Prin intrarea în vigoare a legii promulgate de Iohannis, se revine practic la sistemul electoral practicat până în 2008. Parlamentul a modificat şi legea alegerilor locale, astfel încât, în 2016, preşedinţii de consilii judeţene nu vor mai fi aleşi nici ei prin vot direct, uninominal, ci prin votul secret al majorităţii consilierilor, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin. Despre votul prin corespondență, promis și el printre lacrimi și îmbrățisări românilor care i-au adus președinția, nici pomeneală, deși există un proiect care zace abandonat prin sertarele președintelui Camerei Deputaților, iar despre cel electronic nici atât.

Votul pe liste va readuce în prim plan baronimea locală, sau ce au mai scăpat din ea arnăuții DNA, dar și pe lupii tineri dornici de înavuțire rapidă pe rețeta deja cunoscută, de vreme ce metodele odioase tocmai ce au fost re-legiferate. Din nou, șeful organizației județene va întocmi liste preferențiale, alcătuite din curteni (sponsori), slugi și domnișoare de (mai puțină) onoare și nicidecum pe principiul vreunei competențe. Vei ține cu un partid sau o alianță – vei vota lista, chiar dacă pe ea se vor afla rudeniile, afinii, amicii sau amantele șefilor locali. Sau, scîrbit, nu te vei duce la vot, și foarte probabil asta se va și întâmpla, văduvindu-te benevol de un drept fundamental și de singura ta posibilitate de control asupra clasei politice.

Mai grav decât asta este alegerea președintelui Consiliului Județean indirect, de către consilierii aleși. Ceea ce va da naștere la trocuri și negocieri de cea mai joasă speță a tuturor funcțiilor publice și a viitoarelor contracte. Căci ce altceva se poate negustori acolo? Adio competență, adio depolitizarea administrației publice, adio atribuire transparentă de contracte publice, așa cum ni se tot promite de când cu campania anti-corupție. Pot să aresteze DNA, DIICOT și parchetele locale jumătate din populația țării, până nu se va schimba legislația, astfel încât parazitarea structurilor statului să devină măcar nerentabilă dacă nu imposibilă, nu se va întâmpla nimic nou în țară. Or, legea asta nu numai că nu schimbă, ba autorizează din nou toate tarele de care declarăm sus și tare că vrem să scăpăm.

Alegerea primarilor dintr-un singur tur avantajează enorm pe primarii în funcție precum și pe viitorii candidați ai celor două mari partide, PSD și PNL, chiar dacă aceștia nu sunt în funcție. De altfel, aceasta este și noima întregii legi, pentru că de acolo vine seva fiecărui partid, din numărul de președinți de consilii județene, de primari și de consilieri. Este o lege făcută de cele două partide doar pentru ele, pentru a-și securiza accesul la aceste funcții. Orice negociere de genul „în turul doi îl voi susține pe candidatul…” fiind exclusă, gradul de reprezentare al viitorilor primari va fi unul ridicol. Neputânu-se coagula într-un al doilea tur, voturile tuturor candidaților perdanți vor fi rispite în vânt, ca și când nu s-ar fi prezentat. Vom avea comune cu primari aleși cu câteva sute de voturi, iar în orașe cu câteva mii, reprezentând în cel mai bun caz o treime din treimea de populație care se prezintă la vot și nicidecum majoritatea, așa cum ar cere-o o democrație adevărată.

Pe scurt, o nouă mostră edificatoare a nesfârșitei prostiri la care suntem supuși. Și fiindcă nu am auzit nici una dintre nenumăratele voci, instituții și organizații civice care pretind că apără drepturile cetățenești să protesteze, înseamnă că o și merităm.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 04 08 15Categorii:Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: