Iohannis își taie craca


Suntem obligați să înfruntăm în aceste zile o situație oarecum similară Greciei, doar că la scară mult mai mică. Un Cod Fiscal în principiu bun – chiar dacă este grevat de câteva inadvertențe; acestea puteau fi corectate din mers – este întors de președintele Iohannis, la insistențele celui mai dur reprezentant al Troicii (FMI, BCE și CE) în România, guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Actul în cauză, deși convine poporului român (a fost votat cu majoritate covârșitoare în Parlament, adică inclusiv de către Opoziție), îi deranjează vizibil pe liderii finanțelor mondiale. Pentru ei este foarte important cum și cât pot colecta de pe urma noastră și nu cum trăim noi.

După ce au recunoscut că tăierea brutală a pensiilor și salariilor și creșterea cu mai mult de 25% a TVA nu erau neapărat necesare, organismele financiare care tutelează România, speriate de evoluția Greciei, repetă acum aceleași greșeli și în ceea ce ne privește. Adică, pur și simplu, pun frână unei posibile dezvoltări a țării, după șase ani în care strângerea exagerată a șurubului a închis sute de mii de firme românești. Totul în numele unor rigori financiare – deficit bugetar, convergență spre euro – total neavenite pentru economia noastră încă neconsolidată.

Cetățeanului obișnuit prea puțin îi pasă, dincolo de bârfele zilnice, de ideologia celor care dețin puterea în țară, socialiști, liberali sau extremiști, dacă îi sunt asigurate drepturile minime și are ce pune pe masă. Până la urmă, pretențiile populare nici nu sunt irealizabile: un acoperiș, o mașină, un trai cât de cât decent și un concediu – două pe an. Este doar atât de simplu, să lași cetățeanul să prospere în pace, va găsi singur căile potrivite pentru a o face, dacă are condiții propice.

Guvernul actual nu este ușă de biserică. L-am criticat cu severitate pentru fiecare derapaj notoriu de la rigorile impuse de o bună guvernare. Am scris detaliat despre fiecare dintre funcționarii săi intrați în vizorul DNA. Dar asta nu înseamnă că tot ceea ce întreprinde executivul este imoral și ilegal. Nu este obligatoriu ca într-un liceu, de pildă, totul să meargă anapoda dacă directoarea este o plagiatoare dovedită, o mincinoasă și protectoare a câtorva profesori angajați cu pile. Este foarte posibil ca în acel liceu să fie angajate și persoane serioase, personal auxiliar și cadre didactice, preocupate sincer de bunul mers al școlii, de disciplină, de respectarea programei școlare, cu grijă față de finanțele unității și față de reprezentarea ei în relația cu alte școli și cu ministerul. Ba chiar așa se și întâmplă în majoritatea instituțiilor. Pe lângă nepoți, soții și amante, sunt o sumedenie de oameni care chiar fac treabă, altfel este limpede că țara s-ar fi prăbușit demult în haos.

Așa și acum, cu acest nou Cod Fiscal. Măsurile prevăzute în acest act normativ ar putea duce la o accelerare a investițiilor și a consumului privat, cu impact pentru cresterea PIB-ului. De asemenea, reducerea impozitării indirecte ar putea oferi mai mult spațiu sectorului privat, pentru investiții și consum, iar măsurile privind impozitarea microintreprinderilor ar putea conduce la un proces de consolidare al acestora. Nu în ultimul rând, reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% (amendament al PNL) ar putea stimula investițiile pe piața de capital, contrabalansând impactul includerii în baza CASS a veniturilor din investiții financiare. Pe termen mediu, aceste măsuri fiscal-bugetare, îndelung solicitate de mediul de afaceri din România dar și de simpli consumatori, ar putea determina o majorare a cererii de bunuri realizate în țară și, cel mai probabil, să aducă la suprafață o bună parte a economiei informale, așa cum s-a întâmplat și la reducerea CASS.

Troica reproșează acestui Cod Fiscal că scăderea TVA și eliminarea taxelor abuzive (pe stâlp, pe carburanți și altele) vor duce la creșterea deficitului bugetar. Ei ignoră, voit – că altă explicație nu se întrevede, că pentru reducerea deficitului bugetar sunt destule alte pârghii, începând cu reducerea aparatului birocratic și până la creșterea gradului de colectare sau că reducerea unor taxe a dus, în cele din urmă, nu numai la creșterea încasărilor dar și la „albirea” unei bune părți a economiei naționale.

Dacă electoratul cu simpatii de stânga nu prea avea cum să-l iubească iar indecișii, mai ales rudeniile din țară ale expatriaților, l-au votat doar împotriva mult prea păcătosului Ponta, de data asta Iohannis, cu refuzul lui de a semna noul Cod Fiscal, se îndepărtează, din exces de slugărnicie față de Vest, până și de propriul electorat, respectiv de micii întreprinzători, ba chiar de întreaga clasă mijlocie. Nu este clar cum se va încheia pentru România acest nou conflict cu organismele financiare internaționale, fiindcă puterea, respectiv finanțarea celor mai importante proiecte naționale, este în mâna lor.

Un lucru însă transpare și începe să devină certitudine: dacă președintele continuă să se lase manevrat ca o păpușă de șefii serviciilor secrete, de consilieri aflați în slujba oricui numai a sa nu și de un guvernator ale cărui acțiuni nu au fost întotdeauna convergente cu interesul național, Iohannis nu mai vede al doilea mandat, de care era până deunăzi atât de sigur. Ba nu este deloc sigur că-l termină cu succes nici măcar pe primul. În realitate, se vede că nu reforma impozitelor este miza acestei înfruntări politice ci, mai degrabă, schimbarea cu orice preț a acestui guvern, chiar dacă această mișcare este, măcar în privința Codului Fiscal, împotriva interesului popular și al propriului partid. Cine să mai înțeleagă ceva?

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 16 07 15Categorii:Uncategorized

2 răspunsuri

  1. Retardul nu mai prinde un al doilea mandat..S-a lamurit lumea ca are numai basni de cap si-l intereseaza numai propriul confort si vizitele in afara tarii :))) In timp ce d-voastra si sotia il veti reevalua la fel cum ati procedat si-n cazul lui Basescu :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: