Știuleții sub asediu


aa știuleți(Foto de aici)
Începuse să-mi placă la bunica de Pocoleni, fără a uita de satul dintre dealuri cu miros de struguri copți în care venisem pe lume. Creșteam văzând cu ochii și fiecare an, în care tata spunea ”nu” dorinței mele de a pleca într-acolo, mă durea. Dincolo de refuzul lui, mă durea dorul de ulițele primilor ani de viață, de plimbările prin pădure, de mustul dulce de la început de toamnă și de murele dulci. În visele și dorurile mele o transformasem pe bunica din partea tatii în zâna cea bună, pe care o rătăcisem prin asfaltul orașului, ce mă subjugase, și în teama tatii de a mă lăsa să circul singură cu trenul.
Dorul de începuturi nu mă împiedica, însă, să mă bucur de vacanțele la bunica din partea mamii, mai cu seamă că descoperisem că, sub masca rigidă, era o persoană uimitor de iubitoare.
– Ce zici, stăm vreo câteva săptămâni la bunica?, m-a întrebat Florina, verișoară din partea rudelor mamii, pe care o descoperisem imediat după mutarea la oraș și care se transformase în confidentă și cea mai bună prietenă.
– Sigur că aș vrea. Dar tu crezi că mă lasă? Îl știi cum e. Să stau acasă sub ochii lui….
– Las’ că-l pun pe-al meu să-l convingă. O fi nenea Nelu sever da’ nu-i rezistă tatălui meu. Iar tata nu-mi rezistă mie, a explicat râzând, Florina, o schemă complicată prin care puteam înfrânge și păcăli voința tatii.
Nea Mircea, tatăl Florinei… Fain bărbat și tată. Hazliu, pus mereu pe șotii de parcă viața era o continuă veselie, avea o anume putere în fața părinților mei, pe care începusem să o pricep din frânturile lor de conversații, cu toate limitele impuse de vârstă. Când ai mei cumpăraseră casa din Fălticeni, vânzarea s-a făcut pe numele părinților Florinei întrucât tata mai avea încă în proprietate casa de la Păncești iar sistemul comunist nu-ți permitea să deții două case. În fapt, tata vânduse casa din satul natal lui Costache, fratele cel mic care se căsătorise, însă nu știu din ce motive nu încheiaseră acte la notar. Au semnat doar o zdelcă. Până când aveau să se facă actele legal, casa de la Fălticeni urma să rămână pe numele mătușii și unchiului. Mai mult, o parte din pământ nici nu avea cum să fie vândut pentru că depășea suprafața de 400 de metri pătrați, permisă de Ceaușescu să o ai în proprietate. Așa se face că tata avea o grădină de 800 de metri, din care 400 cu casa erau pe numele lui Nea Mircea și tanti Axinia iar 400 metri le deținea la marginea legii, printr-un act sub semnătură privată – o situație cu care a trebuit să trăiască până la Revoluție.
Florina avusese dreptate, după cinci minute de vorbă la telefon, Nea Mircea l-a convins pe tata să mă lase la Pocoleni. La capătul celălalt al firului se auzeau chiotele verișoarei mele.
– Bunicăăăă, am venit!, ne-am anunțat zgomotos sosirea.
– Da’ ghini. Șî!? Ce ar trebui să fac, să mă rostogolesc de plășheri ca o mingi?, ne-a tăiat entuziasmul buna, cu aceeași răceală cu care mă întâmpinase cu ani în urmă, la prima noastră întâlnire.

Femeia cu părul complet alb și riduri groase sub ochi părea un sloi de gheață. Numai că nu mă mai speriam de rigiditatea ei, anii trecuseră și începusem să o cunosc, dincolo de carapacea în care se ascundea. Nu mă mai înspăimânta vocea înghețată. De fapt, se bucura din tot sufletul de venirea noastră, mai cu seamă că tanti Anișoara se măritase și plecase după soț, la Suceava. Era singură și bătrână iar venirea noastră îi încălzea inima, cu toate că nu era zi lăsată de la Dumnezeu să nu ne certe pentru ceva. Ce-i drept, avea și de ce.
– Ce naiba facem azi?, am întrebat-o într-o zi pe Florina, trezită din somn dis-de-dimineață de un cocoș harnic, care urla sub geam.
– Habar n-am. Bunica nu-i acasă, mă tem că-i dusă prin vecini pe la ceva parastase. Știi că le are cu morții, a zâmbit vară-mea. Cine știe când se întoarce.
– Hai în grădină să vedem dacă nu s-au copt prunele.
Ne făcea plăcere să fugim de sub asprimea părinților. Dar când ajungeam la bunica, în scurt timp muream de plictiseală. Satul rămăsese aproape pustiu. Tinerii îl părăsiseră în favoarea orașului care se întindea la numai câțiva kilometri, unde locuiau în blocurile noi construite de și pentru clasa muncitoare. Pe ulițele colbuite de praf galben mai vedeai câteva babe cu gura știrbă și doi – trei moșnegi gârboviți, ce-și târau bătrânețea, trăind între munca din grădinile din spatele casei – pe care le aveau în folosință de la CAP – și slujbele de la biserică.

Marea distracție a satului îmbătrânit o reprezentau parastasele. Nunți și botezuri nu se mai făceau de multă vreme. Nici copiii celor plecați nu dădeau pe la bunici în vacanță; mult mai interesant li se părea asfaltul, cofetăriile și plimbările pe șpațirănul din centrul târgului. Numai noi două ne rugam vară de vară de părinți să ne lase acolo. Era locul secret unde ne povesteam visurile, fără să ne fie frică că vreunul dintre părinți ne întrerupe. Bunica ne lăsa în apele noastre, văzându-și de treburi.
În grădină, copacii își aplecau crengile până la pământ, obosiți de greutatea fructelor. Prunii, așezați pe marginea terenului, ca un gard dăruit de natură, ne așteptau veseli, îmbiindu-ne să ne cățărăm până în vârf spre a descoperi o prună mai harnică, care se colorase înaintea celorlalte. Mușcam cu poftă din ele, strepezindu-ne dinții. Erau mai mult gorgoaze decât fructe bune de mâncat.
– Uite, vezi pe creaga din dreapta, sunt vreo două mai copticele, ne îmbiam una pe alta, hotărâte să deposedăm copacul de orice fruct dat cât de cât în pârg.
– Auzi? Tu ai observat ce știuleți faini are bunica?
– Da, și? Ce să facem cu ei? Încă nu sunt buni de copt sau fiert, i-am încercat și ieri.
– Așa e. Dar am putea să-i facem fiecăruia codițe. Nu vezi ce mătase lungă au? Are bunica într-o cutie mare o grămadă de elastic. Numai bună. Unora le facem codițe, altora coc. Hai, să vedem care dintre noi are talent la coafat!
Florina avea dreptate. Mă săturasem să-mi sucesc gâtul după câte o prună, ce-și schimbase culoarea numai în mintea noastră.  Gura îmi era pungă de câte verzături mestecasem. Cărțile pe care le cărasem de acasă erau citite și răscitite și ne ucidea plictiseala.

Cum habar n-aveam cu ce să ne omorâm timpul, propunerea Florinei a trezit interes. Sigur, am fi putut să plecăm, în numai o oră ajungeam în Fălticeni. Dar asta ar fi însemnat să dăm dreptate tatii, care țâțâise când cedase lui Nea Mircea: ”Lasă, lasă, parcă te văd înapoi în două – trei zile, cu coada între picioare, plictisită de nimicul pe care-l puteți face la Pocoleni. Ce naiba vă tot cereți la bunică-ta, nu înțeleg!”
– Hai să coafăm așadar știuleții, am acceptat oferta, râzând. Vedem la urmă care are mai mult talent.
Am împărțit grădina în două, partea dreaptă urma să o coafeze Florina, partea stânga subsemnata. Am șutit și elasticul pus bine de bunica și ne-am pus pe treabă. Știuleții s-au trasformat în păpuși cu două cozi școlărești, în cucoane care se uitau la noi cu mândrie din înălțimea cocurilor savante sau în domnișoare cu părul prins simplu într-o coadă lăsată liber pe spate.

N-am apucat să facem mai mult de două rânduri fiecare, fugind de la una la alta ca să ne admirăm opera, când ne-a oprit glasul rău al bunicii. Nu mai era o mască sub care își ascundea iubirea. Bunica era supărată de adevăratelea.
– Să plecați amândouă acasă. Acum! M-am săturat de obrăzniciile voastre. Le-am tot admis dar asta este peste poate. Să vă bateți joc de porumbul care este hrana de peste iarnă a găinilor și chiar a mea, asta n-o pot înțelege. Plecați fiecare la mă-ta și la tac-tu. Și să nu vă mai prind pe aici!
Nici măcar nu ne-a permis să aducem fiecare știulete în forma inițială, așa cum îl găsisem înainte de a intra sub mîinile noastre nebunatice.

Iar drumul până la Fălticeni a fost greu și lung. Balansam între hohote de râs și lacrimi – numai că plânsul ajungea invariabil câștigător. Ne amuza imaginea știuleților coafați dar ne era atât de milă de bunica. Rămăsese să despletească singură patru rânduri lungi de porumb, supărată și tristă din cauza buclucului produs de mințile noastre copilărești. Eram atât de amărâte încât, pentru prima dată de când făceam drumul pe jos la bunica, am uitat să intrăm în Ghețăria de la marginea Fălticenului. Nu era drum să nu ne rugăm de vreun paznic să ne lasă în răcoarea beciului uriaș, săpat în deal, plin ochi cu blocuri mari de gheață, care ne răcorea numai și numai dacă ne uitam la ele. Câteodată dădeam chiar și peste câte un paznic de treabă care ne lăsa să luăm o bucățică de gheață, desprinsă din blocul mare, pe care o lingeam ca pe cea mai bună înghețată din lume.
În vara aceea n-am mai dat pe la bunica. Ne era frică că ne va alunga. Ne-a iertat greu, abia în toamnă, când a fost sigură să știuleții amețiți de coafurile savante nu suferiseră reparații ireparabile și s-au copt la fel de bine ca și ceilalți.Categorii:Povestiri din viața reală

Etichete:, , ,

3 răspunsuri

  1. Lili draga, tu stii sa tii si sa scrii apoi cronicile uitate si sa le pui un haz de necaz in orice… Ma bucur ca ne-am intalnit in spatiul timp: undeva candva… In numele Zeitei Scrisului, ordonez ca romanele si poeziile sa-ti fie publicate imediat, sunt atatia care asteapta sa le citeasca….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: