O lege care ne poate greciza foarte repede


Preşedintele, premierul și şefii celor două camere din Parlament vor avea un salariu brut de 21.540 lei, adică un net de aproximativ 3500 euro, începând cu 1 august 2015. Guvernul a adoptat miercuri, într-o şedinţă condusă de premierul interimar Gabriel Oprea, o ordonanţă de urgenţă prin care indemnizațiile lunare pentru cele mai înalte funcții de demnitate publică din România se majorează, începând cu luna august a acestui an. În total, este vorba despre 48 funcții vizate de această ordonanță, președintele României, prim-ministrul și miniștrii, președinții celor două Camere ale Parlamentului, directorii SRI, SIE, SPP, STS. Reperul invocat de premierul interimar este salarizarea în justiție, și anume remunerarea funcțiilor de președinte și judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Măsura pare justificată de nivelul ridicol, de până acum, de salarizare a demnitarilor, comparativ cu mediile private din care statul își recrutează specialiștii. La salariile de cel mult 1500 euro, aflate încă în vigoare, nu au cum să vină ingineri, juriști, economiști sau manageri de top, care în mediul privat din România sau în Occident câștigă peste 2000 euro, decât cu un singur scop: să facă bani pe langă slujbă, folosindu-se de autoritatea ei. Cât mai mulți și cât mai repede, întrucât în zilele noastre media timpului de ocupare a unor asemenea posturi a devenit extrem de scurtă. Adică să ia șpagă din atribuirea de contracte cu statul sau a altor favoruri. N-ar fi fost rău însă ca, odată cu dublarea indemnizațiilor pentru demnitari, să se fi dublat și pedepsele pentru infracțiunile comise în legătură cu ocuparea acelor funcții.

Pe de altă parte, creșterea aceasta bruscă a veniturilor demnitarilor readuce firesc în discuție și reașezarea generală a salariilor pentru întregul sector bugetar al economiei naționale, așa zisa lege a salarizării unitare, care așteaptă de mai bine de șase ani să fie finalizată și aplicată. Ministerul Muncii tot pritocește, de prin martie anul curent, o lege prin efectul căreia, dacă va trece prin Parlament la începutul viitoarei sesiuni, vor crește toate salariile din sistemul public până cel mai târziu la sfârșitul acestui an. Guvernul propune, în noua lege a salarizării, un salariu minim brut de 1200 lei și până la unul maxim brut de 22000 lei, repartizate pe cinci clase de salarizare și despărțite de nivelul de studii. Cum era de așteptat, sindicatele au sărit ca mușcate – și nu fără motiv – fiindcă proiectul ține cont prea mult de calificarea atestată cu hârtii, adică este mult prea formalist, și mult prea puțin de ocupația propriu zisă, respectiv de cantitatea, calitatea și importanța muncii depuse.

Primele anomalii au și apărut recent. odată cu mărirea salariului minim pe economie. Cum din cei peste 1.100.000 de bugetari, majoritatea covârșitoare au salarii nete sub 1250 lei, recenta modificare a făcut ca salariile necalificaților să ajungă aproape să le egaleze pe cele ale medicilor rezidenți sau profesorilor debutanți. O altă consecință imediată este că această măsură îi împiedică pe angajatori să colaboreze cu persoanele slab calificate, precum tinerii fără experiență, în situația în care productivitatea muncii acestora este inferioară salariului stabilit în mod artificial prin lege. În consecință, fixarea unui nivel minim al salariilor mai sus decât cel determinat de realitatea economică duce la descurajarea cererii de muncă din partea angajatorilor și mai degrabă la creșterea economiei subterane, prin angajări „la negru”. În loc să-i ajute pe tinerii în rândul cărora șomajul este de patru ori mai mare decât media națională, această măsură pare mai degrabă un bun motiv de a-i fugări din țară și pe ultimii dintre ei.

În ultimii trei ani, pragul minim salarial a crescut cu 50% (de la 700 la 1050 lei), timp în care PIB-ul național a crescut cu abia 9%. Necorelarea noului proiect de lege cu realitățile economice ale țării poate duce exact în aceeași direcție cu creșterea salariului minim, adică înspre anunțarea unor măsuri populiste, greu sau imposibil de suținut economic. Aplicarea, de la începutul anului viitor, a noului proiect de lege a salarizării unitare așa cum a fost propus, fără ajustări, va duce imediat la un nivel al salariilor bugetare la aproape 10% din PIB, de la 7,5% cât este acum, și practic la dublarea deficitului bugetar. Dacă în loc să reducă numărul de bugetari, prin reducerea numărului de ministere, prin reorganizarea administrativ-teritorială, prin informatizarea serviciilor publice, Guvernul va alege să pluseze pentru aparatul greoi și ineficient care ne face viața amară de câte ori intrăm în relație cu statul, atunci se îndreaptă cu pași apăsați pe urmele ultimelor guverne ale grecilor.

Până atunci însă, la fel de pe furiș cum a plecat, premierul titular s-a întors și și-a revendicat toate funcțiile deținute, atât pe cea din fruntea executivului cât și pe cea de șef al partidului majoritar în coaliția de guvernământ. Președintele Iohannis, generalul Oprea – cel care a asigurat un interimat decent – precum și o parte a colegilor săi din partid nu au părut prea încântați. Singurii care au dat semne vădite de bucurie par să fi fost procurorii DNA. În zilele care vor urma, vom afla cu siguranță, care dintre cele două tabere a avut dreptate.Categorii:Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: