Noul Termopile pune în încurcătură greii Europei


Grecii au votat ”Nu” la referendum. Cel puțin așa anunță ”Le Monde”. Nu-ul de astăzi înseamnă că nu-și mai doresc alte măsuri de austeritate, așa cum le dictează și impun creditorii internaționali, care nu și-au primit tranșa de dobândă de la debitorul grec. S-or fi săturat și grecii să caute prin gunoaie ceva de mâncare. Votul de astăzi înseamnă că grecii vor să fie respectați și auziți atunci când se negociază viața lor. Dar, în același timp, poate însemna și o viitoare sărăcie lucie. Poate înseamna moartea lentă a Greciei.

Da, se poate ca poporul grec să fi ales azi să moară! Dar a ales să moară cu demnitate și mândrie. A ales ca, murind, să tragă semnalul de alarmă, o atitudine pe care nici o țară mică nu și-a permis-o în fața marilor puteri, care dispun de finațele Europei. După această comă, Uniunea Europeană – dacă dorește să mai existe – e obligată să-și reconsidere atitudinea față de acei cetățenii pe care-i consideră de mâna a IIa, locuitorii din statele mici. După această moarte clinică în care a ales să intre Grecia, Uniunea Europeană e obligată să-și schimbe modul de abordare față de statele mici, pe care le-a primit în construcția gigantică, fără a le oferi, practic, și o egalitate deplină. Poate că Tsipras, ca pe vremuri Leonida, a înțeles să moară, dar a ales să moară demn nu în genunchi. Iar poporul grec a votat să îl urmeze. Cu certitudine greii financiari ai lumii vor fi mai atenți cu subjugarea, prin intermediul creditelor, statelor mai mici.

E știut faptul că toții că banii care vin, cu așa zisă mărinimie, de la instituțiile financiare de credit ale Europei, se reîntorc tot în buzunarul statelor bogate, prin diverse metode. Știu că statele mici n-au însemnat decât o piață de desfacere pentru cele puternice. Știu că au venit bani de investiții de la europeni dar mai știu și că autostrăzile le-au făcut tot ei, resuresele au ajuns tot la ei iar poporului nu i-a mai rămas decât să se transforme într-un simplu consumator. Ne-au impus să le investim banii în lucruri de care nu aveam, deocamdată, nevoie, ne dictează ce anume să producem, cum, cât, ce și unde să vindem . Pe noi ne-au obligat să facem parcuri în câmp, să creștem melci și alte asemenea trăznăi pentru că trebuiau să bifeze niște programe. Pe greci ce i-or fi pus? Poate că a venit vremea să mai spună cineva și ”NU”. Tocmai de aceea, indiferent de urmări, în acest moment mă bucur pentru demnitatea cu care au ales azi grecii.

Uniunea Europeană a ajuns la un grad uriaș de birocrație, în care nu mai înțelege nevoia reală a statelor care o compun. Se situază în transcendental, undeva deasupra popoarelor care o compun. Oamenii care decid acolo fac planuri, impunând măsuri despre care cred ei că cetățenii au nevoie, fără să se aplece asupra dorințelor și cererilor reale ale unui popor. Spun de multă vreme că, dacă Uniunea Europeană nu va coborî din ceruri, unde s-a aburcat și de unde ne dictează ce și cum să facem noi, pigmeii de pe pământ, dacă nu va înțelege că fiecare popor are nevoile lui speciale, tradițiile lui și că ce merge într-o parte nu poate merge și în partea cealaltă, Uniunea Europeană merge spre pieire. Poate că Grecia va muri înaintea Uniunii dar moartea Greciei va însemna începutul sfârșitului.Categorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , , , , , , ,

4 răspunsuri

 1. Recunosc ca am o „bucurie rautacioasa” sa nu fiu de acord, IN SFIRSIT, , in totalitate, cu dumneavoastra. Eu, unul, cred ca, asa cum s-a intimplat si la noi, banutii veniti de la UE, nu au fost folositi tocmai „ortodox” de catre guvernele Greciei si cred ca, din aceasta cauza (si pentru masuri populiste, foarte la moda si la noi, cu un mare impact „la prostime” dar nesustenabile ) Grecia a ajuns la gradul de indatorare de azi. Sa nu uitam nici de celebrele fonduri nerambursabile europene, la care nu prea avem acces, pentru ca „sterpelim” din banuti. Eu cred ca Tzipras e un Pontel grecesc care , a promis grecilor marea cu sarea si, in final le va da…o operatie la genunchi in Turcia…Fara suparare, eu cred ca, cei care au votat „NU” , nu au facut-o din demnitate ci din acelasi tipic simtamint de „specific” romanesc : „Nu ne vindem tara…daca nu ne pica si noua ceva…”

 2. Grecia e saraca…grecii nu…La ei nici imigrantii ilegali care ajung cu zecile de mii ( neintentionat, pentru ca tinteau alte tari europene) nu cauta de mancare in gunoaie
  Tsipra este marioneta unor comunisti de moda veche, care cunosc perfect metodele de manipulare(prostire,orbire) a maselor.
  Totul a fost facut brusc…Oamenii (de, obisnuinta!) nu au tinut banii la saltea ci in banci…Multi pensionari au in conturi pensiile intregi ( la agricultori, dupa 10 ani s-au strans cam 50000 euro)…prea putini sunt cei care traiesc doar din pensie. Majoritatea ( datorita masurilor „populiste”, au bani frumusei in banci), mai „greu” o duc cei mai tineri , dar sunt ajutati de parinti( care au destul, iar la ei famlia e sfanta).
  Grecii, rau imi pare s-o spun, sunt un popor „domnit”…toti se inghesuie sa lucreze ca angajati la stat, iar daca nu, au ceva magazinase si fac destul dever in lunile de vara ca sa traiasca tot anul..Au uitat ce inseamna munca „de jos”…
  De cand a „venit” Tsipra la putere a circulat zvonul ca Grecia vrea sa treaca lamoneda proprie ( de,jonglezi cum vrei cu moneda ta, iar creditele le platesti mai usor)
  Atat ca avea nevoie de o acoperire „oficiala” ca sa faca asta..
  Pentru o tara care nu produce nimic ( 80% din carne vine din afara…si nu numai…importurile acopera aproape 60% din necesarul de hrana) si ai carei locuitori , de la „mic la mare” face orice ca sa nu plateasca impozite si TVA,Grecia obtinuse o bunisoara simfonie…pe care a refuzat-o tocmai pentru a-si atinge scopul.
  A urmat referendumul…care, facut in graba pentru ca sa nu inteleaga lumea ce face, si exploatand vechea ura a grecilor fata de germani si „mandria ” lor de oameni liberi ( la 25 Martie au una din cele 2 zile nationale,numita NU, pentru a celebra Nu-ul spus de Metaxa italienilor care in 1940 au vrut sa „traverseze” Grecia „in drum” spre Africa), a reusit sa convinga oamenii sa voteze „contra programului de masuri”( de fapt inexistent,Grecia nu mai era in cadrul programului), pe motiv ca Nu-ul lor ii va da putere sa faca negocieri mai rentabile… De fapt intentia lor este sa „darame” uniunea europeana ( sa moara si capra vecinului, nu-i asa?)
  Ignoranta se plateste scump…Grecia era pe un drum bun pana acum 6 luni, avea cel mai inalt procent de crestere economica din UE ..
  Dragostea de putere distruge tot in jurul ei…
  Pacat ca de fapt platesc oameii…
  Imi pare rau ca am fost rautacioasa, dar nu m-am putut abtine si le-am spus unora : „sa vedeti si voi ce inseamna comunism si saracie” …

 3. Reblogged this on dana1967 and commented:
  INTERESANT….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: