PSD și PNL – finit coronat opus


După cum era de așteptat, având în vedere evenimentele de săptămâna trecută, schimbarea raporturilor de putere, respectiv a majorității parlamentare, este din ce în ce mai evidentă. Întoarcerea armelor de către oastea uneperistă sub comanda lui Gabriel Oprea, a cărui trecere în tabăra președintelui a devenit evidentă după ce generalul a anticipat, prin declarații care risipesc orice posibile surprize, că va sprijini numirea lui M.R. Ungureanu la SIE, că va bloca modificarea Codului Penal în Parlament dar și prin numirea-surpriză a unui apropiat, fost maior SRI, în fruntea DIPI (poliția internă a Ministerului de Interne, fosta „doi ș-un sfert”), marchează începutul unei noi realități politice și, practic, a „regimului Iohannis”.

Dezertarea rușinoasă a lui Victor Ponta a pus partidul de guvernământ, al cărui șef încă este, dar și pe aliații săi, într-o situație extrem de dificilă, dacă nu chiar fără ieșire. Tot mai multe voci din interiorul PSD admit că deja fostul prim ministru nu se va întoarce în țară înainte de numirea unui alt premier și, foarte posibil, nici măcar atunci. Nu mai este vorba doar despre anchetarea amicului Șova sau a cumnatului Herțanu și implicarea plagiatorului în presupuse foloase necuvenite, acelea sunt mizilic acum, ci despre un mega-dosar, instrumentat de DNA central. Acesta privește numiri preferențiale în vederea comiterii unor fraude, ordonanțe cu dedicație, emise în aceleași scopuri, asociere în vederea comiterii de infracțiuni și alte acuzații de aceeași gravitate. Practic, DNA se pregătește să acuze aproape întregul guvern Ponta de a se fi constituit în Grup Infracțional Organizat și, pentru aceasta, a ridicat din sediile mai multor ministere tone de documente, în vederea constituirii probatoriului.

Așa se explică și reacțiile lui Sebastian Ghiță sau încercările disperate ale grupului parlamentar PSD de a schimba Codul Penal precum și pe cel de procedură penală, prin intermediul a 23 noi proiecte legislative. Iar în ceea ce-l privește pe Ghiță, cel mai apropiat tovarăș de fapte al incertului (!) premier, acesta este acuzat de a fi înființat și condus peste 50 firme, prin intermediul a mai mult de 20 persoane, în scopul de a sifona banii din contractele cu statul, din fondurile europene și pentru a-i albi după aceea. Acuzația acestuia, căruia i s-a alăturat și recent condamnatul Liviu Dragnea, coordonatorul politic al PSD, că am fi martorii unei lovituri de stat săvârșită de procurori, pare justificată oarecum de acțiunile DNA, dar este evident și ridicolă, atâta vreme cât nu i-a obligat nimeni să ajungă în asemenea situație. Ar fi fost suficient să respecte legile țării și atunci orice „lovitură a procurorilor” sau „proces politic” ar fi fost nu numai fără obiect ci chiar și imposibile. Cum la fel de ridicolă, pe de altă parte, a fost și plângerea elevei pârâcioase Macovei la dirigintele de la Bruxelles pentru chestiuni care trebuiau să fie rezolvate cu demnitate în interiorul granițelor.

Cea mai îngrijorătoare este însă situația celor două cele mai mari partide din România: PSD și PNL, reprezentante legitime ale unei majorități covârșitoare a populației. Ambele mari formațiuni au rămas prizoniere ale unui sistem care nu mai poate continua în noul context european și nici din punctul de vedere al americanilor, cei mai puternici aliați ai noștri. Preşedinții ambelor grupări sunt suspecți în diverse cauze, liderii de la centru dar și din multe județe sunt fie arestaţi, fie sub control judiciar astfel încât le este afectată însăși sursa de putere. De la înfiinţarea lor, cele două partide, în ciuda tuturor transformărilor, trădărilor și revenirilor, şi-au tras forţa din stăpânirea resurselor în comune, oraşe şi în judeţe. Sistemul de control piramidal a fost dus la perfecţiune în acești 25 ani, de către fiecare dintre ele, în perioadele în care au fost la putere, rezultatul fiind apariția așa zișilor „baroni locali”. Prin acest mecanism s-a construit un sistem cvasi-mafiot de colectare a banilor și de cumpărare de voturi iar cei „merituoși” au fost recompensați cu funcții cu destinație ambivalentă: atât dai la partid, atât este al tău.

Destructurat de acțiunile Justiției, puternic susținută de la Bruxelles și Washington, sistemul a devenit inoperant pentru alegerile de la anul. Abia acum se va vedea care este gradul real de reprezentativitate și de legitimitate al celor mai mari partide politice ale țării, fiindcă existența fiecăruia dintre ele depinde fundamental de puterea de regenerare pe care o vor putea mobiliza. Cum timp fizic pentru impunerea unei sau unor forțe alternative nu mai este, cele două partide majore sunt condamnate să se reinventeze, astfel încât țara să nu devină prada unei puzderii de formațiuni (un partid se poate înființa acum cu trei membri) cu finanțări dubioase și – în contextul intervenționismului brutal la care suntem supuși și din Est și din Vest – imposibil de controlat.

Din fericire pentru sănătatea și existența sa, de câteva mii de ani poporul ăsta minunat a mers înainte dincolo de toate sucirile, furăciunile, trădările sau, pe alocuri, meritele liderilor săi. Săptămâna trecută, mai mult de 180.000 copii au dat primul și cel mai important examen din viața lor, cel de capacitate, hotărâtor pentru viitorul fiecăruia dintre ei. Notele de 10 au fost de trei ori mai multe decât anul trecut, semn că nenumăratele semnale de alarmă trase de societatea civilă și de către presă nu au fost în zadar. Însă un asemenea examen este doar o fotografie de moment, stabilind o clasificare perfectibilă în cele din urmă. Astfel încât, indiferent de rezultat, copiii aceștia trebuie sprijiniți, îndrumați și încurajați să-și dezvolte abilitățile și să-și găsească un loc în societate. Fiindcă ei ne vor plăti pensiile.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 27 06 15.



Categorii:Uncategorized

1 răspuns

  1. Notele de zece de la evaluare sunt consecinta formularii unor subiecte ridicol de usoare, cum numai in 2012 au mai fost cand USL trebuia rasplatit la vot pt asa ingaduinta. Cu partidele, total de acord! Sa-si faca reformele, curatenie si apoi sa ne vedem de viata. Macovei a pus in dezbatere o problema, cum, inteleg, se pun frecvent in Parlamentul European. Doar nu avem iluzia ca nu se cunostea tot ce s-a spus acolo si numai indiscretia europarlamentarei a facut sa umble vorba cea rea! In opinia mea, probleme scandaloase nu ar trebui sa existe, nu sa nu se vorbeasca despre ele. Felicitari pentru textele de aici si pt carte!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: