Stelele de pe cerul țării


Pare că o putere ocultă, aflată în spatele guvernului de astăzi, conduce de o vreme România cu o mână de fier, timp în care a plasat câțiva clovni în poziții cheie, ca să aibă lumea pe cine înjure. Cum altfel să explici că avându-l pe drept președintele partidului în vârful piramidei puterii în stat, baronii PSD înfundă aresturile și pușcăriile? Paradoxal, deși șeful lor pare a fi doar un oportunist, dornic să profite de fiecare secundă în care se mai află în fruntea executivului, un fel de impostor în chip de păpușă care-și permite vicii extravagante atâta timp cât știe că sforile sunt bine ținute, socialiștii merg înainte fără să crâcnească spre ceea ce va fi, cu siguranță, sfârșitul lor dacă nu vor schimba liderii, raportul de forțe și modalitățile de promovare.

Ceva în acest sens se întâmplă, atâta vreme cât demisionarul Dragnea, despre care se spune că ține și acum sub control întregul activ de partid, a fost văzut în Irlanda, la meciul naționalei de fotbal, în compania lui George Maior, ambii travestitiți în simpli microbiști. Coroborată cu amânarea numirii fostului șef al SRI în post la Ambasada României din Washington, cu pretextul destul de subțire că numirea lui Maior nu ar fi fost avizată de către americani, alăturarea celor doi și jocul pe care-l face nașul premierului în aceste zile indică schimbarea iminentă a guvernului. Un indiciu în plus: tot în cursul săptămânii trecute, Victor Ponta a fost părăsit de Radu Magdin și Cornel Vișoianu, doi dintre cei mai apropiați și importanți consilieri, ambii creditați a fi având legături strânse cu baronii energiei. Practic, totul arată ca și cum mafia s-ar fi regrupat în spatele altui personaj, abandonându-l vizibil pe actualul premier, și s-ar pregăti pentru bătălia finală.

Cât despre nașul premierului, Gabriel Oprea, fost ofițer de intendență, fost locotenent al lui Miron Cozma (sau îndrumător, din partea serviciilor, cine știe?), fost „șef al mafiei personale a lui Adrian Năstase”, preluat apoi tocmai de cel care i-a pus eticheta de mai sus, președintele Traian Băsescu, și cadorisit de la Cotroceni cu toate stelele de care dispune Armata Română, posesor al unei averi inexplicabile, cel poreclit de adversarii și detractorii săi „generalul izmană” a ajuns cel mai important om în stat, întocmai cum și-a dorit în toți acești ani în care a slugărit fără să crâcnească pe oricine a fost la putere. Ajuns premier deplin, chiar dacă doar cu delegație, după ce Victor Ponta s-a ascuns de prigoana DNA sub pulpana sultanului de la Stambul, generalul Oprea a ieșit joi la rampă și a dat lucrurile aproape pe față, afirmând într-un interviu că ia în calcul și varianta ca George Maior să fie premier. Până atunci însă, deși pe timp de pace, România s-a ales – cu concursul unui președinte moale și prea lent pentru iuțeala politicienilor de Dâmbovița – cu un premier militar.

Strânși cu ușa după ieșirea maghiarilor și surclasați de restrângerea la vatră a acoperiților din diverse partide, adică întoarcerea sau înglobarea lor în UNPR, Ponta și PSD s-au văzut nevoiți să cedeze tot ce se putea ceda celor mai importanți aliați ai lor. Cum PLR și PC, chiar și unite în ALDE, nu contează iar mișcarea lui Geoană, PSRO, nici atât, ambele fiind concepute pentru a capta așa zisele voturi în diagonală – socialiștii pe cele ale nemulțumiților dreptei, prin intermediul ALDE și invers prin intermediul PSRO – singurele partide care, cu siguranță vor împărți la anul cel puțin 60% din numărul viitorilor parlamentari rămân tot PSD și PNL.

În Parlament, se mai coace și o a treia forță, însă mișcarea este încă în fașă. În principiu, este vorba despre fostul președinte, care nu se dă nici bătut, nici plecat să-și crească nepoții. Grupul parlamentar al foștilor PPDD-iști, atâția câți au mai rămas nerefugiați la alte partide, au înființat un Partid Național Democrat, avându-l în frunte pe deputatul Daniel Fenechiu. Intenția este de a produce fuziunea cu grupul PMP sub noua denumire – PND – și, după cum o arată și titulatura, de a atrage nemlțumiții din fostul PDL, aceia care se simt înlăturați din schemă în noul PNL. Cu Udrea scoasă din joc și cu Băsescu retras în plan secund, PND își propune să preia rolul de acum al UNPR, respectiv să devină arbitrul viitoarei guvernări.

Trebuie spus însă și că, simțindu-se pe val, generalul Oprea și cei din spatele lui, aceiași care îl apără orbește, deocamdată, pe Sebastian Ghiță, își cam forțează norocul. Ponta a apucat să-i promită lui Oprea minim 50 de locuri eligibile pe liste. Dar, cum PSD se duce vertiginos la vale în sondaje iar UNPR nu va candida în veci pe liste separate, este foarte probabil ca o parte însemnată a actualilor parlamentari de la cele două partide să nu mai prindă loc în viitoarea legislatură și, prin urmare, să dezerteze încă de pe acum, ceea ce ar răsturna raportul de forțe. S-a mai vorbit, pe la colțuri, și de o eventuală fuziune a celor două partide, situație în care Oprea să fie desemnat premier cu acte în regulă. Alternativa însă nu pare viabilă, fiindcă posibilitățile și câmpul de manevră ale liderilor celor două grupări ar fi mult diminuate iar locurile disponibile și mai puține.

În atare situație, cu un fost șef al spionilor drept posibil premier, secondat de liderul unui partid cvasi-militarizat, putem să ne pregătim de o guvernare cazonă și severă. În fond, astea au fost perioadele în care românii au dat cele mai bune rezultate, nu-i așa?

Editorial redactat vineri 20, publicat în Monitorul de Botoșani, marti 23.06.15Categorii:Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: