Vacanță plăcută, popor român!


Fostul premier socialist al Portugaliei se află în arest de aproape șase luni, acuzat fiind de evaziune fiscală și spălare de bani. Al nostru îl pune pe ministrul justiției la colț, asmuțindu-și câinii de pază să-i ceară demisia. Aparent doar, fiindcă cei doi, legați de relații de colegialitate dar și de oarece legături de familie, au reușit să găsească repede și ușor o cale de scăpare: refugiul la UNPR. Cum știm ce hram poartă partidul păstorit de generalul de intendență Oprea – un fel de aripă militarizată a PSD – nu ne rămâne decât să ne întrebăm cam ce grad de acoperire o fi având domnul ministru.

Nu este pentru prima dată când Cazanciuc este contestat în propriul partid. Și în 2013, când ANI anunţa săptămânal noi nume pe lista celor incompatibili sau în conflict de interese, mai mulţi parlamentari PSD i-au cerut demisia, fiindcă s-a opus atunci unei modificări a legii care reglementează statutul incompatibilităţilor, deși ea era promovată chiar de mâna dreaptă a primului ministru, vicepremierul de la acea dată, Liviu Dragnea. Acum însă liderii PSD și-au impus punctul de vedere și premierul a fost nevoit să accepte acest compromis.

Fiindcă Justiția a funcționat în această guvernare sub coordonarea vicepremierului (așa a spus ieri premierul, uitând la supărare de sloganurile alea obositoare cu independența), mutarea de ieri seamănă mai mult cu o rechemare sub arme decât cu o schimbare de poziție. Asta și pentru că mâine va avea loc în Parlament dezbaterea moțiunii de cenzură depusă de liberali iar arcul guvernamental, în realitate un monolit ale cărui aripi – UNPR și PC, că PLR nu se pune – stau strâns lipite de corpul mamei PSD, nu-și poate permite defecțiuni, nici măcar pentru orgoliul unora dintre membrii săi.

Maghiarii, la rândul lor, deși scindați, au în cea mai mare parte interese puternice în zona puterii, astfel încât moțiunea nu ar avea cum să treacă nici dacă inițiatorii ei ar aduce o masă uriașă de susținători în Piața Constituției. Drept care nici nu-i vor mai aduce, așa cum plănuiau, pretextând cu evitarea unor lupte de stradă, după ce puterea a afirmat că în caz de manifestație liberală va aduce de două ori mai mulți susținători, în aceeași piață și la aceeași oră. Precedentul recent, creat de Erdogan în Turcia a arătat, că astfel de evenimente se pot termina foarte urât.

Ceea ce nu înțeleg premierul și grupul care-l susține în pofida tuturor cutumelor internaționale este că încăpățânarea lor, de a se menține la putere numai și numai în această formulă, subminează atât șansele socialiștilor în alegerile de anul viitor cât și bruma de încredere de care se bucură România în cercurile internaționale. Căderea leului și amenințările investitorilor, care au urmat imediat după comunicatul DNA de incriminare a premierului, de vinerea trecută, nu au fost deloc întâmplătoare. În țările democrațiilor din Vest, simpla suspiciune, chiar înainte de dovedirea faptelor, presupune demisia aproape imediată a celui cercetat.

Încăpățânarea socialiștilor este aproape de neînțeles, atâta timp cât nu întregul PSD este urmărit penal ci doar președintele partidului și o parte a liderilor săi. Partidul are însă peste 300.000 membri și destui activiști care nu fac obiectul vreunei cercetări. După ce DNA le-a făcut curățenie în teritoriu, un congres rapid ar fi suficient să propulseze până cel târziu în toamnă o nouă echipă, nepătată, la conducere. Însă, după cum acționează echipa Ponta, mai ales cea a consilierilor săi, în care se află oameni mai puțin cunoscuți publicului dar puternic implicați în afaceri în care se învârt sume colosale, nu face acum decât să îngroape partidul, la propriu. Astfel încât pare mai degrabă că premierul este prizonierul lor, al membrilor acelui grup de interese, decât șef de partid responsabil.

Până și președintele s-a exprimat destul de limpede, cu toată economia lui de cuvinte, încă de la începutul conflictului, afirmând că România nu-și poate permite o criză politică în contextul internațional extrem de dificil din Estul Europei al acestui an. Traducerea este simplă: continuăm cu un guvern susținut de aceeași majoritate parlamentară, dar găsiti-vă urgent alt premier. Aceasta și fiindcă este la fel de clar că liberalii nu sunt nici acum pregătiți să se instaleze în Palatul Victoria. Pe de o parte, fuziunea PNL – PDL nu s-a încheiat, pe de altă parte, să vezi ce coincidență!, odată cu acuzele formulate la adresa premierului în funcție, a ieșit la iveală că și contracandidatul său, Cătălin Predoiu, s-a procopsit cu un dosar penal, disjuns din cel al Elenei Udrea cu referire la Gala Bute. O fi organizat Nuți toată șandramaua aceea dar abia acum procurorii au scos la iveală faptul că cel care a semnat pentru alocarea sumelor solicitate a fost… amicul Predoiu.

Ca și cum toate cele de mai sus nu ar fi fost de ajuns, PSD mărește aria de confruntare cu liberalii până în curtea CCR. Bazându-se pe o hotărâre a CCR în cazul Șova, care a decis că votul Senatului trebuie luat în considerare în funcție de numărul celor prezenți și nu din numărul total al senatorilor, PSD cere reconsiderarea numirii judecătorului Ștefan Minea, propus de fostul PDL, la Curtea Constituțională, a cărui victorie în fața lui Valer Dorneanu, propus de PSD, s-ar fi produs în aceleași condiții cu respingerea cererii de urmărire penală a ministrului Șova.

Politicianisme care nu ne privesc, o să spuneți. Și ca să nu ne batem capul cu ele și să-l lăsăm să-și vadă de treabă, chiar și atunci când o face împotriva noastră, furând și mințindu-ne, Guvernul a ieftinit berea! E adevărat că în același timp a scumpit gazul, dar asta o să o simțim abia la iarnă. Până atunci, vacanță plăcută, popor român!

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 11 06 15Categorii:Politica în cuvinte

1 răspuns

  1. In conditiile unei justitii corecte da , Ponta ar fi trebuit sa demisioneze..Dar in conditiile acestei facaturi ordinare sunt de acord sa ramana..Tovarase Cosma ,d-voastra n-ati cerut demisia fostului presedinte Traian Basescu care a castigat alegerile prezidentiale din postura de inculpat in dosarul Flota..Oricum peste 4 ani il veti reevalua in rau si pe actualul chirias de la Cotroceni..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: