Semnificațiile noului război pe justiție


Justiția este din nou primadona agendei publice. Din cenușăreasa statului de drept și ultim bastion al nomenklaturii securisto-comuniste, a treia putere în stat a ajuns vârful de lance al reformării întregii societăți, de la opincă la vlădică, a realităților din țară dar și al atitudinii populației față de ele.

Recentul război al declarațiilor, având pe de o parte pe premierul Ponta și pe președintele Parlamentului, Tăriceanu, și de cealaltă parte voci din interiorul sistemului juridic dar și al societății civile, pare – privit din afara lui – o ultimă încercare a unei mari părți a clasei politice, cea constituită în grupuri infracționale organizate, de a se salva de la extincție. Astfel, în timp ce Parlamentul urmărește salvarea corupților, prin încercări repetate de modificare a legii ANI (care, apropo, l-a declarat recent curat lacrimă pe generalul Oprea, posesorul unei averi imense, deși a fost toată viața doar slujbaș la stat) şi, mai ales, a Codului Penal, politrucii din fruntea ţării țintesc dispariția separaţiei puterilor, adică un nou 2012.

Ar trebui să fie clar oricui ce noimă au declaraţiile recente ale lui Tăriceanu și Ponta. Ambii au atacat public activitatea unor magistraţi, respectiv preşedintele ÎCCJ și şefa DNA. Întemeiate pe răstălmăciri ale actului de justiţie (vezi cazul Rarinca), aceste atacuri subminează cu bună ştiinţă statul de drept de vreme ce, de la înălţimea conducerii Guvernului şi Parlamentului, se pun în discuţie autoritatea şi independenţa unor personalităţi şi instituţii cheie ale Justiţiei şi luptei anticorupţie.

Din scrisoarea pe care președintele Senatului a adresat-o președintelui României se poate deduce că dacă, să spunem, majoritatea parlamentară l-ar suspenda pe Iohannis iar Tăriceanu ar deveni, fie și pentru o zi, șeful statului, el le-ar demite imediat pe șefele ÎCCJ și DNA! Pare că nimeni nu a luat în serios o asemenea consecință logică a afirmațiilor sale, semn că nimeni nu îl mai ia în serios pe cel care ocupă acum cea de a doua funcție în stat. Ceea ce este la fel de grav din punct de vedere al credibilității unei instituții esențiale în orice democrație, așa cum este camera superioară a Parlamentului.

Cu Victor Ponta este altă discuție. Premierul a trecut, pe față, la un discurs agresiv împotriva procurorilor şi judecătorilor pur și simplu fiindcă se simte amenințat direct și personal. Adică țipă din gură de șarpe, cum se spune în popor. Se știe deja, din multitudinea de documente publicate că, deși Dan Șova a fost salvat de arestare pentru a doua oară de către complicii din Senat, cercetările procurorilor în cazul său continuă și că toate firele cazului Turceni-Rovinari, din perioada în care cei doi erau asociați în firma de avocatură, duc către actualul șef al Guvernului. Astfel încât, nu este de mirare că Ponta spune și scrie pe unde apucă despre procurorii și judecătorii care îl urmăresc și despre cei care îi acuză și condamnă pe oamenii săi că fac parte dintr-o mașinărie anume inventată pentru a-l distruge pe el și PSD.

Pe de altă parte, cazul Mariana Rarinca, femeia care a fost declarată nevinovată după ce a stat şase luni în arest preventiv, îi oferă premierului un ajutor atât de binevenit încât mai să te întrebi cum naiba de s-au tocmit deodată. Deja se formase un cor semnificativ de voci împotriva arestării preventive a politicienilor însă acum, din ceea ce se știe public din acest caz, greșeala DNA pare să vină mănușă adversarilor instituției. Fie că a fost o eroare sau chiar un abuz al celor care au dispus reținerea ei, fie a celor care au achitat-o, acest caz lovește dur în credibilitatea justiţiei româneşti  atâta vreme cât nu apar lămuriri edificatoare asupra culiselor sale. Premierul şi cohortele de infractori ascunși în spatele său vor clama de azi înainte în gura mare, pe toate canalele posibile, că luptă pentru o justiţie corectă şi pentru ca să nu mai apară alte „cazuri Rarinca”.

Din șirul de luări de poziție lipsește, după cum se vede mai sus, cea a președintelui, care ar fi fost esențială în acest caz. Iohannis s-a mulțumit să condamne declarativ protecția pe care Senatul i-a oferit-o lui Șova, dar fără se menționeze intențiile majorității de a modifica legea ANI și Codul Penal. Pe precedentul președinte l-am detestat nu fiindcă și asumat rolul de jucător activ în conducerea statului ci fiindcă juca prost și mai și trișa. Despre cel nou constatăm, nu fără părere de rău, că și-a ales un fel de rol monarhic, de dat cu părerea din înaltul cerului. Sunt sigur că românii nu l-au votat ca să-și ducă nevasta în inspecție la vila de la Neptun, ca să vadă dacă o fi corespunzătoare pentru un eventual sejur și nici pentru cine știe ce negocieri secrete, ci ca să apere din răsputeri statul de drept atunci când acesta se clatină și urlă sinistru din toate încheieturile. Dar se va găsi cineva să i-o spună? Fiindcă așa zișii lui consilieri sigur nu o vor face. Șase milioane încă îl mai așteaptă în arenă, să intervină energic, așa l-au mandatat anul trecut, însă speranțele lor par tot mai puțin justificate.

Editorial publicat in Monitorul de Botosani 04 06 15.Categorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , , , , , , ,

1 răspuns

  1. Va doresc sa stati 6 luni la parnaie dupa care sa primiti verdictul de nevinovat.. sa vad ce mai spuneti atunci..Sigur il veti injura si pe retardul de la Cotroceni pe care l-ati votat si atunci

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: