Este vreunul onest în afacerea asta?


Coabitarea relativ pașnică a președintelui liberal cu premierul guvernului socialist a luat sfârșit după nici șase luni. Ieri, Iohannis a cerut SRI să caute datele concrete ale presupusului trafic de influență despre care Ponta susține că s-ar fi desfășurat la Cotroceni în chestiunea revizuirii Codului Silvic. Președintele a afirmat că în situația în care nu vor apărea dovezi concrete în sprijinul acuzației formulate împotriva sa, îl va acționa pe primul ministru în judecată, cu consecințele de rigoare. O premieră absolută în politica românească.

De data aceasta nu mai este vorba de bălăcăreala politică, atât de obișnuită la noi, ci de un aspect fundamental, respectiv avutul țării. Defrișările ilegale și retrocedările abuzive, de cele mai multe ori cu complicitatea funcționarilor statului, au costat România cel puțin 5 miliarde de euro, potrivit unui Raport al Curții de Conturi. Oficialii ai Curții mai afirmă și că prejudiciul real este mult mai mare, fiindcă prețul lemnului furat a fost calculat la un minim istoric de acum câțiva ani. Acestora, li se adaugă o fraudă de peste 300 de milioane de euro, cercetată de DNA în Dosarul Retrocedărilor. Discuțiile privind jaful din pădurile României au revenit pe agenda publică abia după ce președintele a cerut reexaminarea legii de modificare a Codului Silvic, inițiată de 125 de parlamentari PSD (printre care și Ioan Adam și Ilie Sârbu, implicați în dosarul Retrocedărilor) cu susținerea puternică a Guvernului.

Cea mai mare controversă în legătură cu noul Cod silvic are drept obiect pragul maxim de 30% la achiziția sau procesarea de masă lemnoasă din fondul forestier național și dreptul de preempțiune pentru producătorii din industria mobilei la cumpărarea de masă lemnoasă. Potrivit Consiliului Concurenței, opinie susținută și de președintele Iohannis, motivat de faptul că acestea ar fi de natură să aducă atingere principiilor libertății economice și contractuale. În replică, alături de premier, mai multe organizații ecologiste susțin că, cerând eliminarea plafonului de 30%, Iohannis vrea să ajute firma austriacă Schweighofer, cel mai mare cumpărător de lemn din România, singura care ar putea achiziționa peste 30% dintr-o specie de lemn. În acest context, Consiliul Concurenţei a cerut marți opinia Comisiei Europene pe motiv că menţinerea unei limitări la achiziţia de masă lemnoasă ar putea reprezenta o încălcare a Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene în ceea ce priveşte libera circulaţie a mărfurilor, care poate avea ca posibilă consecinţă declanşarea procedurii de infringement împotriva României.

O altă prevedere controversată este legată de extinderea categoriilor de suprafețe care pot fi scoase definitiv din fondul forestier național. Se dau procente limită din suprafața pădurii respective, în funcție de mărimea ei dar nu există nici un impediment în lege ca o pădure de 50 ha, să spunem, să fie împărțită în 10 suprafețe mai mici, caz în care suprafața exploatabilă crește exponențial. Mai sunt și alte aspecte controversate ale legii, cum ar fi tipul de lemn admis la export. Noua lege interzice – în sfârșit!, după 25 ani de jaf – exportul de bușteni, dar nu limitează și exportul de cherestea, astfel încât tăierile și exportul de materie primă slab prelucrată să poată continua doar cu acest mic deranj pentru procesatori.

Cum nu se putea scandal fără cel mai mare artizan al conflictelor din ultimii zece ani, Băsescu s-a băgat și el în seamă, pe pagina sa de Facebook: „ …fostul ministru al Agriculturii Ilie Sîrbu, a patronat semnarea din 2003 a contractului pe zece ani cu austriecii de la Schweighofer. Actualul director general de la ROMSILVA, domnul Adam Crăciunescu, era secretar de stat, responsabil cu pădurile în Ministerul Agriculturii. În 2013, cînd contractul austriecilor a a fost reînnoit, Ponta era prim ministru, Adrian Crăciunescu era director la ROMSILVA, iar tata socru devenise celebru samsar al codrilor şi terenurilor agricole ale României. Niciunul nu a făcut nimic pentru a pune frînă lăcomiei austriecilor”. Tardiv, am spune noi, domnule președinte! Ați avut toate instituțiile de coerciție ale statului sub control direct, sau indirect – prin intermediul premierului-preș Boc, cine v-a împiedicat să îi băgați pe toți la zdup încă de pe atunci?

Cum socialiștii dețin încă o majoritate confortabilă în Cameră, unde proiectul de lege intră în dezbatere după ce modificarea sa a fost respinsă în comisiile de specialitate, sunt toate șansele ca actul normativ să treacă așa cum a fost formulat. Vor fi invocate periclitarea locurilor de muncă ale drujbarilor și procesatorilor, fiindcă sunt 12.000 firme și peste 100.000 oameni angajați în acest domeniu, reglementările europene, necesitatea de a păstra interesul investitorilor străini și cam orice altceva ar putea să modifice vechiul Cod Silvic în așa fel încât să rămână și celebrele portițe de scăpare, tradiționale în legislația românească.

Nici premierul, susținut de grupurile care au interese puternice în domeniu, nici președintele, care joacă, aparent – până la proba contrarie, pe cartea respectării la literă a legilor, nu au dreptate în privința acestui nou Cod Silvic, ambii susțin variante păguboase pentru țară. Dar asta este deja altă treabă. Pe noi, ca și pe miile care au ieșit în stradă ca să protesteze împotriva jafului codrilor, decidenții nu ne întreabă sau ascultă vreodată, nici măcar atunci când avem dreptate.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 14 05 15.Categorii:Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: