Răbdare ardelenească sau ignoranță?


Coabitarea asta forțată, oarecum împotriva curentului, adică a votului din 16 noiembrie trecut, capătă valențe ciudate, cu fiecare nouă acțiune a guvernului pusă în oglindă cu cele ale președinției. Fiecare evoluează într-o lume paralelă cu a celuilalt dar la fel de paralelă și cu așteptările electoratului. Ca și cum am avea în oraș două brutării, cu maeștri diferiți, făină și rețete diferite, dar nicio pâine bună de mâncat. Sau cel puțin nu pe gustul nostru, al românilor.

Hotărât să rămână în funcție până la încheierea legală a mandatului, premierul Ponta – dar mai ales președintele PSD Ponta – pare să fi făcut ceva concesii noului șef de la Cotroceni. A dat ucaz în partid prin care-i obligă pe membrii aflați în cercetări penale să dispară din prima linie. După ce-a aruncat în economie taxe de-a valma, prin intermediul domnișoarei „Usturoi” – habarnista de serviciu pusă acolo ca să atragă înjurăturile și batjocura mulțimii, acuma le retrage, printr-un Cod Fiscal nășit de-un ministru ajuns între timp la beci.

Am spus „pare” să fi făcut concesii fiindcă în realitate suntem martorii unui film prost regizat, cu însăilături grosolane, vizibile și de la nivelul tălpilor țării. În Senat, camera superioară, cum i se spune într-un fel de inerție, fiindcă nu mai este cu nimic superioară, tata socru desface cu migală tot ce ginerică împletește cu dibăcie seara la televizor, în văzul gospodinelor extaziate. S-a bătut ginerele cu pumnii în piept că mătrășește toți penalii din partid? Nu-i nimic, Întâiul Socru al țării face hocus-pocus prin intermediul junelui-prim Tăriceanu, care-i este și argat îndatorat, și-i face pe toți imuni în fața Justiției. Se laudă Ponta cu scăderea taxelor, nu-i nimic, în Senat pică toate scăderile una câte una, dă-l naibii de Cod Fiscal și de popor, chiar ați crezut că până la urmă se va ieftini ceva? Și chiar dacă i-ar fi scăpat dlui Sârbu vreo taxă scăzută, nu vă faceți speranțe, hypermarket-urile le-au luat-o înainte și-au scumpit deja tot ce se putea, cu câte cel puțin 30%. Ca să aibă mai târziu de unde să scadă 5-10% atunci când o să anunțe „promoții nemaîntâlnite” la tigăi și capace de budă.

Zici că-s înțeleși, nu alta! „Lasă tată socrule, eu spun ce vrea poporul să audă, că trebuie să rămân aicea la butoane, matale le aranjezi după aia în Senat, după cum ai nevoie să pice mălăiața”. A mai și spus public că a promis arestarea lui Udrea și Băsescu. Păi nu decide justiția dacă sunt vinovați sau nu? Îi arestăm fiindcă am promis? Atunci judecători și procurori la ce mai avem? Hai înapoi, cu Tribunalele Populare din anii ’50, închide premierul pe cine vrea pe baza unor delațiuni scrise de subalterni și gata. Ce-ar fi fost dacă Johannis ar fi venit cu un program care să fi prevăzut la punctul 37 arestarea lui Ponta?

Acuma că veni vorba de mama corectitudinii, suit pe cal alb să le arate românilor cum se conduce nemțește, trebuie să spunem că i-am iertat destule, admițând că nu era obișnuit cu practicile de pe Dâmbovița, până la asta ultima, cu lemnul. Bine, bine, și-a luat-o peste mâini când cu senatorii scăpați basma curată, s-a lăsat amețit de priceperea lui Mihalache, una dintre prelungirile mafiei nășite de „capo” Năstase, a mai dat-o în bară cu câte un consilier, mai scapă câte-o gafă, pitit pe după fustele prea scurte ale Primei Doamne – treacă meargă, dar să întoarcă o lege fiindcă-l dezavantaja pe prietenul austriac, cel care chelește pădurile României cu o viteză de câteva hectare pe zi?!? Nea Klaus, asta nu ne place și cred că trebuie să-ți aducem aminte că un referendum, inclusiv unul pentru suspendare, trece acum, cu noua legislație, cu jumătate plus unul dintre cei care se prezintă. Adică, mai concret, ai câștigat cu șase milioane, e drept, dar trei milioane te pot da jos oricând.

Colac peste pupăză, a tăcut mâlc și la elaborarea noului Cod Electoral, care ar fi trebuit să permită diasporei să voteze și a tolerat amânarea sine-die a amendării Constituției – deși ambele au fost puncte forte în campania electorală. Cel puțin în ce privește alegerile, dacă nu se întâmplă vreo minune până atunci, cu partide formate din câte trei membri, care vor disipa voturile în mii de părți care apoi se vor redistribui câștigătorilor, cu primari aleși dintr-un singur tur și cu președinți de Consiliu Județean desemnați la tocmeala dintre consilieri, vechiul USL (așa rupt cum este, între PSD și PNL), care deține cam toate primăriile și Consiliile Județene, are toate șansele să facă, de data asta, nu 70 ci probabil 80 sau 90%. Adică să formeze și în Parlament aceeași majoritate care domină acum și care-l ține pe președinte oarecum legat de mâini.

Deși pare izolat la Cotroceni de majoritatea care joacă tontoroiul în Parlament, batjocorind de la Cod Fiscal, Electoral și până la pensii cam tot ce-i pică la mână, președintele are totuși câteva pârghii de coerciție. El poate sesiza Curtea Constituțională, CSM, DNA, ANI și toată cohorta de instituții puse să păzească democrația. De asemenea, poate solicita Bruxelles-ului, Cancelariei de la Berlin sau Administrației de la Casa Albă, unde are mare trecere, să-l ajute, punând presiune pe adversarii statului de drept. Și, nu în ultimul rând, le-ar putea cere celor șase milioane care l-au votat să-i fie alături în încercarea de a opri dezmățul legislativ. Altfel, domnia îi va fi nu numai scurtă ci și un lamentabil eșec. Al lui și al nostru, deopotrivă.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani, 29.04.15Categorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: