VARZĂ A LA LILI


varza Cliuj(Foto de aici)

Dintotdeauna mi-a lăsat gura apă după ”Varză a la Cluj”. Da’, timpul, bată-l vina, mi-a reproșat că mă doare colo, că mă doare dincolo dacă mai înghit năzdrăvănia. Ehei, s-au dus vremurile când mâncam o porție uriașă, cât farfuria de mare! Ce să faci! Numai sufletul rămâne tânăr, trupul își cere dreptul la odihnă. Și la mâncăruri ceva mai ușoare. Nenorocirea cea mai mare a venit când nici familiei, și ea iubitoare de Varză a la Cluj, nu prea i-a mai picat bine amestecul delicios, de altfel. Și-atunci?

”Am să-ți fac Varză a la Cluj și n-o să-ți fie rău. Ai să vezi!”, l-am amenințat, într-o zi. Spune-i și tu la fel, chiar dacă e la dietă. E timpul să arăți că nu-i de glumit.

Te duci pe furiș la bucătărie, sa nu te vadă dușmanul cu ce te ocupi. Iei vreo patru dovlecei mai grăsuți. Îi dai prin răzătoarea cea mai mare, feliuțe lungi. Nu, nu te zbate să-i cureți de coajă, răzuiește-i cu totul. Numai să nu uiți să-i speli. (Zâmbete!!) Aruncă totul într-o tigaie, fără să pui nimic. E suficientă apa lăsată de dumnealor. Lasă-i să-și facă de cap în tigaie vreo 10 minute, la foc iute, dar mai amețește-i din când în când cu o lingură de lemn. Pune și o zare de sare să îi dea gust, o lingură de ulei și ceva ierburi mărunțite, care îți plac. Dacă n-ai rău de piper, n-ar strica să arunci în scârbă și un vârf de cuțit.

Într-o altă oală cu apă, aruncă o mână de orez când bolborosește apa cuvinte neinteligibile. Dacă-i basmatic, cu atât mai bine. Orezul e gingaș, nu-l amesteca că se prinde. Lasă-l să fiarbă până se îngrașă bobul și apa dispare. Cam 15 minute. Îl vei săra și pe el, după ce îl dai deoparte.

Șterge-ți broboanele de pe frunte dar nu pleca, n-ai terminat! Taie o ceapă peștișori și arunc-o în altă tigaie, cu o lingură de ulei sau o bucată de unt. Unduiește-o puțin, ca într-un dans lent, câteva clipe. Apoi aruncă cam 300 – 400 grame de carne tocată. Să fie de pui sau curcan, că tot ne jucăm de-a dieta. Dă-i și amestecă, până carnea își schimbă culoarea. Dacă pui și două linguri de suc de roșii (sau o roșie grasă, dată prin bleder), lucrurile capătă un gust demențial. Pune apă, puțin câte puțin, să fiarbă amestecul cam 15-20 minute. Nu multă apă, am spus! Câte o jumătate de cană, mai adaugi pe urmă, dacă mai trebuie. Sărează, aruncă și aici ceva fire de mărar și cimbru. Stai prin preajmă, e nevoie ca lingura de lemn să mai dea o tură prin tigaie.

Nebunia este gata să se amestece. Ia un vas yena, ceva mai mărișor, și unge-l cu o bucată de unt. Sau ulei. Pune jumătate din dovlecei. Peste ei, aruncă jumătate din cantitatea de amestec de carne. Apoi orezul. Peste orez îți sugerez două linguri de smântână (Sau iaurt, caută unul care să nu fie acru. Ți-l recomand pe cel grecesc). Din nou carne, câtă a mai rămas. La sfârșit, cealaltă jumătate de cantitate de dovlecei. Dacă vrei, peste dovlecei bați un ou, amestecat cu o altă lingură de smântână (sau iaurt, precum ai învățat). Dacă nu vrei ou (și mie mi se pare prea mult), se poate și altfel: taie în felii subțiri o roșie și îmbracă vasul, aranjându-le artistic.

Dă la cuptor, cam o jumătate de oră. Până când vezi, cu simțul tău de gospodină, că este gata. Roșiile, dacă pe ele le-ai ales, să fie coapte sau oul bătut să fi căpătat o culoare aurie spre ruginiu. Te asigur, mâncarea va fi delicioasă. Iar familia nici nu va ști că a mâncat Varză a la Lili și nu Varză a la Cluj.Categorii:Miscelanea

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: