Jegul intelectualismului românesc


Carte-Becali1(Foto de aici)
Dacă intră Vosganian la pârnaie (Doamne – ferește, nu-i doresc asta!) și scoate două – trei romane, n-am nimic a spune. În fond, omul e talentat, are har, de sub degetele lui ies bijuterii literare. Faptul că se poate să fi călcat în străchini și că ar putea fi sancționat penal pentru asta într-o zi, nu-i diminuează talentul literar. Și nici graba cu care editurile vor dori să-i publice cărțile.
Dar când mă uit la nimuricii ăștia de prin pușcării, care n-au scris în viața lor nici măcar un ordin de plată, fiind învățați să umble cu sacoșele și valizele de bani la vedere, că-s specialiști de specialiști în toate domeniile după ce ajung după gratii, că își descoperă talente scriitoricești ascunse până mai ieri în agramatisme și analfabetisme, mă apucă o greață absolută încât aș fugi cât îi lumea, să nu mai văd și să nu mai aud. Am senzația că își bat joc de noi, chiar și din spatele gratiilor, iar judecătorii, care admit diminuarea pedepsei pe motiv de mari opere literare sau științifice, ținuți de rigorile unor legi prea puțin clare le iau în considerarea cărțile, ca și cum ar fi convinși că-i mintea lor în spatele cuvintelor prețioase, ce se ascund în pagini de carte.
carte-copos(Foto de aici)
Până unde ne putem bate joc? Ce ar putea să găsească nepotul meu în librării peste cinci – zece ani? Cărțile lui Becali, ale lui Vântu sau Copos! Azi, ele dispar mai înainte de a apărea însă, cine știe, peste câțiva ani îi putem vedea lăudându-se că au scris cărți de valoare. Timpul este iertător și, alături de el, oamenii sunt prea devreme uituci. Cine își va mai pune atunci problema dacă Becali, sau Copos, sau vreun alt penal încarcerat, au scris acele cărți? Va mai sta cineva să judece dacă nu cumva au fost comandate vreunui bleg de profesor sau asistent, un șoarece de bibliotecă cu minus 7-8 la ochelari, în stare să se prostitueze cultural sau științific pentru doi creițari în plus?
Suntem în săptămâna mare a Paștelui și discutăm despre Isus, despre Iuda, despre Baraba. Dar voi, cei care vă vindeți știința sau talentul pentru doi arginți, trădând idealurile pe care le aveați când stăteați nopțile să ajungeți tobă de carte, voi ce sunteți?! Nu cumva tot niște trădători? Vă vindeți numele, vă vindeți nopțile de trudă pentru ca niște nemernici, care sunt după gratii pentru că v-au devalizat și buzunarele voastre și v-au furat țara, să iasă mai repede la lumină! Pentru ce? Pentru un coltuc de pâine mucegăită în plus?
Vă întrebați mereu de ce sunt atât de îngâmfați nemernicii ce se intitulează bogații României, acești miliardari de carton, de ce nu le mai poți ajunge cu prăjina la nas! Iată de ce! Pentru că știu că vă pot cumpăra. Știu că dacă vă aruncă doi – trei bănuți din înălțimea averilor – făcute prin corupție și furt – , din poarta palatelor aurite sau, iată!, chiar din spatele gratiilor, vă veți încovoia imediat spatele, lăsându-i să vă fure ideile, munca, truda, nopțile nedormite. Voi, intelectuali trădători, fără coloană vertebrală, i-ați făcut îngâmfați încât vă tratează ca pe niște gunoaie, de care se pot folosi când și cum au chef. Voi, sau alții aidoma vouă, sunteți cei care ați făcut-o pe analfabeta Elena Ceaușescu savant de renume mondial și academician de valoare, i-ați dat doctoratul lui Victor Ponta, ați eliberat sute și mii de diplome de masterate sau de licență altor nimurici care abia își pot silabisi numele.
E idiot poporul român că nu știe carte sau știe puțină, e prost pentru că nu are capacitatea de a distinge între bine și rău, că alege prost, scuipă semințe, grohăie când bea bere și se îmbată la nunți și petreceri? Chiar dacă ar fi așa, neputința românului simplu de a ajunge la înălțimea subțirimilor voastre intelectuale, nu face atât de tău cât face jigodismul vostru. Mă înfior cu groază în fața acelui intelectual subțire cu chip de jeg, care admite falsul și plagiatul în știință, care adună cuvinte pozitive despre cărți pe care știe că nu le-au scris nimuricii, care laudă literatură de mahala ce coboară în hrubele urâtului. O țară nu moare dacă toți locuitorii ei ar fi oameni simpli. Moare, însă, ucisă de voi, cei învățati. Se stinge tăcută când vede cum vă prostituați în fața penalilor, lăsându-i să vă fure onoarea, știința. harul și numele.Categorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , , , , ,

1 răspuns

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: