În sfârșit, președintele


Informații disparate, apărute prin tot felul de unghere ale internetului, puse cap la cap, dau o imagine din ce în ce mai urâtă întregului carnaval justițiar care bulversează țara cam de un an.

Fostul președinte al țării, Traian Băsescu, și-a reamintit una dintre distracțiile sale preferate din timpul celor două mandate și a intrat din nou în direct, prin telefon, într-o dezbatere televizată, ca să sugereze că unii dintre cei implicați în acțiunile cercetate de DNA (și care au adus țării prejudicii imense – n. a.) nu pot fi pedepsiți pentru că sunt… ofițeri ai serviciilor secrete! Adică un fel de supra-oameni. Ca și cum domnia sa ar fi fost un biet opozant, președinte de scară de bloc și nu chiar șeful lor suprem.

„Trebuie citită o listă mai lungă de oameni cărora nu li se întâmplă nimic si poate a venit timpul să ne întrebam de ce? Fie ca vorbim de Aurel Radu, Remus Truică, Eugen Bejenariu, Dinu Pescariu, Claudiu Florică, Sebastian Ghiță, Stelian Gheorghe sau de Alexandru Bittner, e o listă întreagă de oameni cărora nu li se întâmpla nimic în Romania” – a spus Băsescu. „De ce nu li se întâmplă, domnule Președinte?”, întreabă moderatorul. „Asta e viața! Eee… Hai sa gândim!” – a conchis fostul președinte, sugerând că toți cei citați (cărora l-a adaugat, într-un alt context, pe Ovidiu Tender) ar fi ofițeri ai unora dintre prea multele servicii secrete românești și, prin urmare, intangibili.

Potrivit propriilor afirmații, se înțelege ușor că îi cunoștea, știa cu ce se ocupă fiecare. Faptul că nu i-a demascat și că nu a avut nici cea mai mică intenție să oprească acel carusel infracțional, nu poate duce decât la gândul că era profund implicat în roțile mecanismului de devalizare al țării. Dacă sistemul de justiție invocat de atâtea ori de Băsescu a devenit într-adevăr funcțional, înseamnă că nu mai este decât o chestiune de timp până îl vom vedea pe însuși fostul președinte în calitate de învinuit. Și nu în dosărelul acela subțire cu amenințarea Prea Născătoarei.

A devenit mai mult decât supărătoare această omniprezență a serviciilor secrete în aproape toate cauzele politice, economice și sociale, ba mai nou și în cele mondene, dacă ar fi să aplecăm urechea la bârfele privind un eventual cuplu Coldea – Kövesi, și sunt semne din ce în ce mai evidente că societatea civilă începe să fie sufocată de această plenipotență a foștilor și actualilor ofițeri. Cu atât mai mult cu cât acestora li se adaugă un șir interminabil de neamuri și amante, pe care tot ei le-au infiltrat în toate pozițiile cheie ale statului.

Nu mai departe decât în cazul Microsoft, avocatul comun al mai multor învinuiți este un oarecare Rareș Dan. Tânărul avocat, probabil extrem de capabil dacă a fost angajat într-una din cele mai grele cauze din istoria justiției române, este fiul generalului de securitate Gheorghe Dan, cel care a înființat după 1989 celebra unitate „doi ș-un sfert”. Mai apoi, generalul a condus serviciul intern de urmărire și control al justiției, celebrul SIPA, desființat cu scandal de către Monica Macovei și a cărui arhivă (în care puteau fi găsiți magistrații-ofițeri) a dispărut fără urmă. Tot lui Dan i se atribuie aducerea și promovarea lui Coldea în SRI. Să ne mai mirăm atunci că feciorul său a fost ales să-i apere tocmai pe cei despre care fostul președinte spune că sunt ofițeri acoperiți?

Nici scandalul de alaltăieri din Senat nu este departe de această colcăială securisto-mafiotă. Mama vitregă a deputatului și fostului ministru Șova, o apropiată a familiei Năstase, este unul dintre autorii contractului Bechtel și membră a unui grup de juriste, din care amintim doar pe Jipa („lăsați-mă cu Constituția” – fostă candidată la CCR), Costiniu, Huza, Bejinariu, Bărbulescu sau Stănoiu. Grup care a făcut legea în România primilor 15 ani după Revoluție, toate fiind creditate ca fiind extrem de apropiate de „servicii”.

Premierul Ponta, nu putea fi compromis, fiind el însuși ofițer SIE, potrivit unor informații cvasi-oficiale. Și nici contractele de reprezentare juridică în care cei doi tineri lideri ai PSD au fost protagoniști. Să ne lămurim, problema firmei de avocatură Șova & Asociații nu este una de legalitate a tranzacției cu Electrica, ci de legalitate a contractelor de consultanță și reprezentare. Fostul șef ala ANAF, mai apoi europarlamentar, Sebastian Bodu, a postat o observație peste care organele de anchetă penală nu au cum să treacă: „Când ambele societăți sunt cu capital de stat, nu se judecă. Problema se tranșează de către acționarul majoritar, respectiv statul, prin OPSPI. În momentul în care angajezi o firmă de avocatură pentru un „comision de succes” uriaș e clar că vrei să scoți „legal” bani din firmă. Iar când unul din avocați este un deputat local (viitor prim ministru) care este plătit de Șova & Asociații cu 20000 euro pe lună, treaba e si mai clară. Și, ca să nu riște totuși o hotărâre judecătorească potrivnică, sting litigiul printr-o tranzacție. Judiciară, desigur, că dă mai bine”.

Apărarea tânărului Șova? Partea adversă a fost reprezentată de Alina Gorghiu, ajunsă între timp președintele noului PNL. În traducere liberă: „și aia e la fel de vinovată, de ce vă luați numai de mine?”. Protejata președintelui Iohannis, calificată de unii comentatori drept noua Udrea, este datoare, fără îndoială, să ofere explicații urgente și pertinente, înainte de a compromite proiectul politic la care muncește din greu tocmai cel care îi asigură spatele.

De altfel, acaparat de atribuțiile de reprezentare care par să-i facă mare plăcere, președintele Iohannis a lăsat să treacă 24 ore înainte de interveni în mizeria procedurală de la Senat. El a trimis ieri Curții Constituționale o cerere de soluționare urgentă a diferendului juridic dintre Senat și ICCJ. deși, mai degrabă, s-ar fi cuvenit o sesizare penală la adresa președintelui Senatului. În încercarea de a-l salva pe Șova, și indirect pe premier, Tăriceanu a recurs miercuri la o manevră ușor de încadrat în limitele infracțiunii de abuz în funcție.  Pentru care trebuie să plătească.

Editorial publicat în Monitorul de Botoșani 26 03 15.Categorii:Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: